De Roo schakelt over op onbemand ponsnibbelen

De Roo Metaalindustrie in Geldrop heeft het voortvarende investeringsbeleid – dat door de economische crisis even op een laag pitje was gezet – weer opgepakt en een ponsnibbelmachine met automatische aan- en afvoer van Prima Power aangeschaft. Daarmee zet de in precisieplaatbewerking gespecialiseerde toeleverancier de eerste schreden op het pad van de onbemande productie. Met de eerder in gebruik genomen geavanceerde lasersnijmachine heeft De Roo nu de mogelijkheid om voor ieder product, afhankelijk van seriegrootte en geometrie, de optimale bewerkingsmethode te kiezen.

Hand in hand met een nieuwe marktbenadering (zie kader) is de modernisering van het machinepark een aantal jaren geleden al van start gegaan. Een vijftiental verouderde persen werd verkocht en als aanvulling op de bestaande ponsnibbelmachine investeerde DeRoo in een lasersnijmachine. Een keuze die aansloot op de trend dat steeds meer engineers met dat type machine voor ogen hun producten gingen ontwerpen, terwijl ook de series kleiner werden. Van den Acker: “Ik zag veel meer toekomst in het lasersnijden dan in het persen.”

Die verwachting kwam uit: de bezettingsgraad van de machine groeide snel tot het technisch maximaal mogelijke. Drie jaar later werd een nieuwe lasersnijder in gebruik genomen en lagen er plannen voor verdere diepte-investeringen. Met het jaar 2008 werd echter een periode van economische tegenwind ingeluid en maakte het bedrijf pas op de plaats. Eerst zien te overleven, dan zou men wel verder zien. Het jaar 2012 bracht herstel, en met de vervanging van de stand-alone ponsnibbelmachine – na inmiddels 22 jaar trouwe dienst – door een E6x Compact Expres ponscentrum van Prima Power kon De Roo de draad weer oppakken.

Automatische belading
Van den Acker: “De vervanging van onze ponsnibbelmachine door de E6X Compact Express van Prima Power is de eerste fase van een investeringsplan dat tot eind 2013 is voorgenomen. We kenden Finn-Power, inmiddels gefuseerd met Prima Industries tot het tegenwoordige Prima Power, al als fabrikant van plaatbewerkingsmachines, hadden ons oog tweeëneenhalf jaar geleden tijdens de Techni-Show op deze machine laten vallen. We waren ook op de hoogte van de gunstige ervaringen van collega-bedrijven met dit merk en type. Maar toen kwam de crisis en moeten we de aankoop nog even uitstellen.”
De toevoeging ‘Compact Express’ staat voor een automatische be- en ontladingsinstallatie, en daarmee zet De Roo een belangrijke stap op weg naar onbemande productie. Bij de oude machine moesten de platen nog handmatig worden ingevoerd. Nu gebeurt dat met een automatische beladingsinstallatie.

Korte omsteltijden
De E6X ponsmachine heeft een perskracht van 23 ton en verwerkt stalen, sendzimir verzinkte, roestvast stalen en aluminium platen met afmetingen tot 4000 x 1500 mm. De borsteltafel garandeert een krasvrije verplaatsing met de X/Y-manipulator. Grotere bewerkte plaatdelen worden via microjoints in de plaat vastgehouden, kleinere worden los via een klep en transportband afgevoerd naar een pallet. Kleine tot grotere series kunnen rendabel geproduceerd worden, wat onder andere te danken is aan de korte omsteltijden, die op hun beurt mogelijk worden gemaakt door een efficiënte gereedschapvoorziening. De gereedschaprevolver of ’turret’ heeft 20 posities; door een of meer posities te reserveren voor ‘Multi-Tools’ kan dit aantal naar behoefte worden uitgebreid; met de twee houders voor meervoudig gereedschap kan DeRoo in totaal 54 gereedschappen inzetten. Slechts een deel daarvan moet geregeld worden verwisseld bij een nieuwe productserie. De Roo maakt op dit moment nog geen optimaal gebruik van alle bewerkingsmogelijkheden die de ponsmachine biedt, zoals gereedschap om buigingen met een beperkte hoogte aan te brengen en een tapunit voor het aanbrengen van meerdere soorten en afmetingen schroefdraad, maar kan wel al verstevigingsrillen en graveringen aanbrengen.

Keuzemogelijkheden
“We kunnen nu voor ieder product de keuze maken: laser- of ponsmachine,” zegt Van den Acker. “Standaardgaten, vooral grote aantallen, op de ponsmachine, contouren op de laser. Een ander criterium is de plaatdikte: met de lasermachine kun je tot 20 mm voor staal gaan, voor roestvast staal tot 10 mm en voor aluminium tot 6 mm. Op de ponsnibbelmachine gaan we tot 4 mm. Een andere verdeling is volgens de seriegrootte: kleine series overdag en grotere ’s avonds en in de weekends. Met de nieuwe machine hebben we keuzemogelijkheden gecreëerd die uiteindelijk leiden tot lagere productiekosten. O ja, laat ik niet vergeten te vermelden dat E6X Compact Express ook een energiebesparende machine is.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Meer functionaliteiten en gebruikers OrderOn.com

30-01 VDL heeft OrderOn.com vorig jaar gelanceerd. Daarmee is het voor iedereen mogelijk geworden om…

Plaatbewerking

Hoekman RVS zet mega-stap in lasersnijden

07-12 Met deze investering is de oudste laser in het bedrijf – een CO2-laser –…

Plaatbewerking

Vier op een rij

26-10 Dibalex leverde sinds 2008 reeds meer dan tien verscheidene volautomatische lijnen die operationeel zijn…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

RVS-specialist Dumaco Woerden blinkt uit in XXL productie

25-04 De (internationale) markt kent Dumaco Woerden ook wel als ReviconBarosta. Revicon is van oudsher…

Plaatbewerking

Zantech kan eindelijk feestje vieren

28-03 Op de uitnodigingskaart voor de festiviteiten wordt dan ook melding gemaakt van het 37-jarig…

Plaatbewerking

Dumaco Kampen pakt groeikansen

15-03 Zo is recent een nieuw lasersnijsysteem geïnstalleerd en is de complete productie voor een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen