Delo ontwikkelt lijmen voor toepassingen bij hogere temperaturen

De Duitse lijmfabrikant Delo heeft nieuwe constructielijmen in zijn productenpakket, die speciaal toegepast worden bij temperaturen tot 220°C.

Lijmen met een hoge temperatuurbestendigheid worden speciaal in de werktuigbouw en bij de fabricage van auto’s, bijvoorbeeld voor elektromotoren, vereist. Daar moeten ze duurzaam bestendig zijn tegen invloeden uit de omgeving, zoals olie in de aandrijving, maar ook een hoge sterkte kunnen handhaven. Zo treffen we veel lijmen aan, die een groot verlies aan sterkte hebben bij temperaturen boven 150°C.

De nieuwe lijmen met een hoge temperatuurbestendigheid van Delo komen daar boven uit met een betere afschuifsterkte van 12 MPa bij deze temperaturen. Dat komt overeen met een toename van ongeveer 50% in vergelijking met de gangbare producten. Door een hogere glastemperatuur en een verbeterde thermische bestendigheid zijn zelfs bij 220°C belastingen van de lijmverbinding tot 3N/mm² mogelijk. Zo bedraagt de treksterkte na intensieve testen, waarbij de lijm 1000 uren aan een temperatuur van 220°C bloot gesteld werd, nog steeds 80% van de beginsterkte. Met deze verdere ontwikkeling van de één component epoxyharsen kan de toepassing bij hogere temperaturen dus duidelijk worden vergroot.

Sterk in de werktuigbouw
De mechanische eigenschappen van deze lijmen maken vele toepassingen in de werktuigbouw mogelijk. Zo wordt Delomonopox HT 282, gevuld met aluminium, onder andere gebruikt bij het lijmen van magneten in elektromotoren. Hierbij is de schokbelasting speciaal bij dynamische belastingen voldoende.
Daarentegen bezit Delomonopox HT 281, gevuld met minerale vulstoffen, een hoge elektrische isolatiewaarde. Naast het lijmen en ingieten van onderdelen in elektromotoren wordt dit product ook gebruikt, wanneer zeer goede chemische eigenschappen worden vereist. Bovendien is de eenvoudige en snelle dosering reeds lang beproefd.
Bij kamertemperatuur kunnen de lijmen gedurende 4 weken worden verwerkt. Daarnaast zijn de nieuwe producten in alle standaard verpakkingen verkrijgbaar.

Delo is fabrikant van lijm voor de industrie, gevestigd in Windach bij München en heeft vestigingen in USA, China en Singapore. In 2014 bereiken 400 medewerkers een omzet van bijna 60 miljoen euro. Deze firma levert aangepaste, speciale lijmen en doseerapparatuur voor de topsector in de industrie – zowel voor de fabricage van auto’s en vliegtuigen als voor de optische en elektronische industrie. Tot de klanten behoren bedrijven als Bosch, Daimler, Festo, Infineon, Knowles en Siemens. Het bedrijf heeft de Innovatieprijs van de Duitse Economie in 2014 gewonnen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verbinden

Scott Bader en Lubribond Benelux gaan de verbinding aan

31-05 Lubribond Benelux is een jong bedrijf met veel ervaring in structurele lijmen voor industriële…

Verbinden

EPD milieuproduct verklaring voor vier Bostik lijmen en kitten

06-12 Medio 2019 introduceerde Bostik een assortiment lijmen en kitten waarvan ieder product minimaal één…

Verbinden

Lijmen Online: 100% online event

24-06 Kenniscluster LIJMEN, een nieuw initiatief van Mikrocentrum, presenteert op 8 juli Lijmen Online. Dit…

Verbinden

Hoge aanvangshechting met lijm Bostik

27-12 Bostik introduceert de montagelijm Zwaluw Ultra High Tack. Hij heeft de állerhoogste aanvangshechting, vandaar:…

Verbinden

Meer lijm op METAVAK

11-09 Op de vakbeurs METAVAK (8-10 oktober in Gorinchem) zal meer aandacht worden besteed aan…

Beurzen

Demoplein Lijmtechniek op NIL Verbindingsweek

06-08 Met de introductie van het Demoplein Lijmtechniek is er dit jaar op NIL Verbindingsweek…

Toeleveren

Glasheldere, snel uithardende en sterke structurele lijm

20-09 Permabond heeft twee nieuwe structurele acrylaatlijmen ontwikkeld voor het verlijmen van transparante materialen. Permabond…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema