DelwiGroenink verbetert efficiëntie dankzij nieuw bedrijfsconcept

Machinefabriek DelwiGroenink in Enschede heeft recent een nieuw bedrijfsconcept ontwikkeld en ingevoerd. De wensen, het meedenken en ontlasten van de klant staan hierin centraal.

Wat 27 jaar geleden begon als klein familiebedrijf op het gebied van metaalbewerking en machinebouw is uitgegroeid tot een bedrijf met ruim 100 medewerkers en een groot pand aan de Marssteden in Enschede. Voor DelwiGroenink is het heel duidelijk: om als metaalbewerker anno 2020 te kunnen groeien, dien je het productieproces op een andere manier in te richten. Automatisering speelt hierbij een grote rol. Door deze nieuwe manier van produceren, win je aan flexibiliteit, efficiëntie, duurzaamheid door minder transportbewegingen, kortere doorlooptijd en verbeterde kwaliteit.

DelwiGroenink is actief in verschillende sectoren en markten, waarbij verschillende seriegroottes en grote product afmetingen mogelijk zijn. Afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in het machinepark. Zo is het bedrijf uitgebreid met meerdere lasrobots, de lasersnijder Phoenix FL 4020 van LVD, een volautomatisch magazijn en een geautomatiseerde poedercoatafdeling.

Van idee naar product

Waar veel andere bedrijven zich bezighouden met het uitvoeren van slechts enkele disciplines van metaalbewerking, biedt DelwiGroenink haar klanten het complete plaatje. Om zelf minder afhankelijk te zijn van externe leveranciers, heeft het bedrijf alle disciplines zoals engineering, plaatwerkerij, verspaning, lassen, robotlassen, poedercoaten en montage bij elkaar gebracht. Hierbij maakt het niet uit waar de klant instapt in het proces of welke van de disciplines hij wil gebruiken. Bij Delwi kunnen klanten reeds bestaande producten uitbesteden, maar ook terecht voor advies bij het ontwikkelen van een nieuw product. DelwiGroenink heeft projecten in tal van sectoren uitgevoerd, onder andere de agrarische sector, windmolenindustrie, transportsector, medische industrie en offshore.

Disciplines

De wensen van klanten gecombineerd met de nieuwste technologieën hebben er voor gezorgd dat de werkplaats als lijnproductie is ingericht. Veel materialen komen als ruwmateriaal binnen en worden voorbereid in de plaatbewerking. De nieuwe fiberlasersnijmachine kan snel en nauwkeurig platen tot 4000×2000 mm snijden, maar ook een gedetailleerde, vrije vormkeuze is mogelijk.

Na verdere plaatbewerking of verspaning gaat het product richting lasserij, waar verschillende soorten laswerkzaamheden uitgevoerd worden. Zo maakt DelwiGroenink gebruik van automatisch lassen, MIGMAG-lassen, plaatwerk lassen en handmatig lassen, maar ook van meerdere lasrobots. Al deze laswerkzaamheden zijn gecertificeerd.

De poedercoatafdeling is de volgende stap in de lijn. Hier wordt het materiaal opgeruwd en daarna de coatinglaag op het metaalproduct gespoten. Dit biedt een goede bescherming tegen corrosie, maar zorgt ook voor minder onderhoud. Daarnaast krijgt het product een mooie afwerking, waarbij iedere gewenste kleur mogelijk is. Hiervoor is een speciale afdeling ontwikkeld die producten tot 12 meter kan bewerken. De laatste stap in de lijnproductie is de montage, waarbij alle disciplines samenkomen.

Efficiëntere productie

Een van de voordelen van dit concept is dat de doorlooptijd wordt verkort. In plaats van de productie bij meerdere bedrijven neer te leggen, kan dit hele proces onder één dak worden uitbesteed. Dit voorkomt tussentijds transport, waardoor tijd efficiënter wordt benut en transportkosten worden verlaagd.

Duurzaamheid

Naast efficiëntie speelt ook duurzaamheid een rol in het nieuwe bedrijfsconcept. Begin 2019 zijn er 2444 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat DelwiGroenink zelfvoorzienend is in energiegebruik en CO2-neutraal kan produceren. Ook op andere vlakken probeert Het Enschedese bedrijf zuinig om te gaan met middelen. Zo is de poedercoatafdeling ook milieuvriendelijk, er komen geen oplosmiddelen vrij tijdens het lakproces en overtollig poeder kan hergebruikt worden. Deze duurzame kant wordt in de toekomst verder uitgebreid.

Een van de Cloos lasrobots binnen DelwiGroenink’.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Plaatbewerking

Bodor Laser Nederland expandeert ondanks covid

22-03 Zo is Maurice Borger aangesteld ter versterking van de activiteiten in het zuiden en…

Oppervlaktetechniek

ICH poedercoat tot 7 meter lang

23-02 Familiebedrijf Industrie Coating Harderwijk is ontstaan uit autoschade-herstelbedrijf Van den Broek. Naast schade-herstelwerkzaamheden behoorde industrieel…

Plaatbewerking

Besten Machines importeur van Haco

22-02 Haco is van oudsher een bekende naam in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Er zijn hier…

Plaatbewerking

Van Kerkhof breidt sterk uit op lasersnijden constructiedelen

22-02 Van Kerkhof Metaalbewerking is een allround toeleverancier die zich bezig houdt met het bewerken…

Plaatbewerking

Hendriks Staalbouw investeert in 8kW plaatlaser van BLM Group

01-02 Met een plaatlaser met 8 kW fiberlaserbron van BLM Group snijdt het bedrijf in…

Plaatbewerking

Bystronic heeft een machine voor elk budget

21-12 Sinds de overname van Weber Laserservice biedt Bystronic Benelux niet alleen nieuwe lasersnijmachines, kantbanken,…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X