Dieptrekken van staal: DD11 of DD14?

Bij dieptrekken kiezen bedrijven vaak voor koudgewalst vervormingsstaal als DC04, dat stelt MCB. Hiervan zijn de kosten echter hoger omdat er een extra tussenstap in zit. Bij de keuze voor warmgewalst vervomingsstaal is DD14 aan te bevelen. Zo valt te lezen in een blog op de website van de metaalleverancier uit Valkenswaard.

René van der Valk is Projectmanager bij MCB, hij krijgt regelmatig vragen over het dieptrekken van staal. In een blog stelt hij dat voor constructiedoeleinden DD11 warmgewalst staal volgens hem gebruikelijk is, maar als je wilt dieptrekken DD14 veel geschikter is: “DD14 is een echte dieptrekkwaliteit, daar kun je meer vormen uithalen. Dan weet je zeker dat het goed is, het vervormen gaat heel goed omdat het geen vloeigrens heeft zoals S235. Veel mensen zijn nog niet bekend met de term DD14, DD11 is veel bekender. DD14 heette vroeger STW 24 W, het staat ook bekend als werkstofnummer 1.0389 en valt onder de norm EN 10111. Het wordt ook wel eens ‘koudvormstaal’ genoemd, maar het wordt qua benaming ook wel eens gekoppeld aan de productielocatie, zoals de Hohenlimburg-fabriek van Thyssenkrupp.”

Wat zijn de mogelijkheden bij dieptrekken?
Van Der Valk legt in het blog tevens uit wat de mogelijkheden zijn: “Bij dieptrekken wordt een plaat onder druk omgezet in een driedimensionale vorm, zonder naden. Blikjes maken ze ook zo. Het materiaal dat gebruikt wordt voor dieptrekken moet voldoende kunnen vervormen zonder te scheuren of plooien. Behalve ‘gewoon’ koolstof staal wordt ook aluminium, roestvast staal, koper of messing gebruikt. Bij extreme vervormingen zijn speciale metaalsoorten nodig.” Metaaldeskundige bij MCB Wonnie van Beek legt uit waarom DD14 anders is: “De betere vervormbaarheid van DD14 is te danken aan de structuur en de hoge mate van zuiverheid. In het algemeen geldt: hoe hoger de sterkte, hoe lager de vervormbaarheid. Doordat het percentages koolstof, mangaan, zwavel en fosfor lager zijn dan van een DD11, is de vervormbaarheid significant verbeterd. Een DD14 is dan ook iets minder sterk dan een DD11. Voorbeelden van voorwerpen die met behulp van dieptrekken worden vervaardigd zijn vooral automotive onderdelen en machineonderdelen, zoals versnellingsbakonderdelen, schalen en deksels. Maar ook de bodemplaat van een auto bijvoorbeeld. Bij het dieptrekken met DD14 worden vaak motoronderdelen gemaakt, zoals onderdelen van versnellingsbakken die naadloos moeten zijn.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

KS Service Center ontvangt eerste 120 ton duurzaam staal

30-10 Het duurzame staal is geleverd door ArcelorMittal en wordt door KS Service Center verder…

Materialen

Distributeurs pakken rol in omschakeling naar groen staal

10-07 Zo brengt Kloeckner Metals Netherlands tegenwoordig de CO2-uitstoot in kaart voor de door de…

Materialen

CO2-arm staal sijpelt door de keten

14-04 Om mee te gaan in deze – naar het zich laat aanzien onomkeerbare –…

Materialen

MCB is uw partner voor de verspaning

03-04 “Variatie in materiaaleigenschappen en -kwaliteit kan leiden tot beschadigingen van gereedschap en eindproduct en…

Materialen

MCB wordt eigenaar van de Belgische staaldistributiegroep Saey

29-03 Saey is een belangrijke staaldistributeur (met vestigingen in Kuurne, Heule en Zwijnaarde),  die zich…

Materialen

Levertijden langer – staalprijzen hoger?

20-03 “Door de stagnaties en staalbeperkingen (ca. 20% capaciteitsbeperkingen) van afgelopen tijd lijkt het erop…

Bedrijf en Economie

MCB sluit zich aan bij IMVO-convenant Metaalsector

15-02 Door deelname aan het convenant wil het bedrijf de acties die het al onderneemt…

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV