‘Digitalisering is nu ook in het MKB hét toverwoord’

Het aantal bestellingen in de webshop groeit snel, de interesse voor verbetering van het voorraadbeheer is groot en hetzelfde geldt voor nieuwe verspaningsmethoden. Henry Blom, directeur van Hoffmann Quality Tools, merkt het aan alles: de digitalisering van de productie, al lang opgepikt door de grote bedrijven, is nu ook in het MKB in een stroomversnelling geraakt. “De conservatieve metaalwereld komt in beweging.”

“Digitalisering is nu ook in het MKB het toverwoord”, vervolgt Blom. “Wij merken het als gereedschappenleverancier, maar je ziet bijvoorbeeld ook leveranciers van CAD/CAM-software verschuiven naar het MKB. Omdat softwarepakketten betaalbaarder worden, maar ook omdat het MKB engineers in huis haalt die deze pakketten begrijpen en er mee kunnen werken. Men krijgt het geloof: als ik slim automatiseer kan ik concurreren met wie dan ook.”

Groei E-shop
Hoffmann Quality Tools in Hengelo, de Nederlandse vestiging van de Hoffmann Group, systeempartner voor kwaliteitsgereedschap, zag in 2016 al 48 procent van de omzet binnenkomen via de  E-shop. Gezien de jaarlijkse groei verwacht Henry Blom binnen afzienbare tijd op 70 à 75 procent te zitten. “Maar we doen er dan ook alles aan om deze ontwikkeling te stimuleren. Met een state of the art webshop, die toegang biedt tot een enorm assortiment en waar je met een druk op de knop alle CAD data van gereedschappen en opspangereedschappen kunt downloaden, en een hoogwaardige logistiek waardoor we snel en foutloos kunnen leveren. Daarbij bieden we Tool 24  aan voor het beheer en de uitgifte van gereedschappen op de werkvloer. Zo hoeven onze klanten geen ladingen gereedschap meer in huis te halen, maar grijpen ze tegelijkertijd toch nooit mis.”

Specialisten
De boodschap van Hoffmann Quality Tools aan het MKB-metaal is: vertrouw op deze systemen, maak er gebruik van en sta open voor alle mogelijkheden om je productieproces verder te verbeteren. Die mogelijkheden draagt Hoffmann aan via zijn buitendienstmensen, die een andere rol hebben gekregen, nu hun traditionele taken in het digitale tijdperk zijn overgenomen door de webshop en Tool24. Ondersteund door een team van specialisten helpen zij hun klanten bij de optimalisatie van hun productie. Dat zijn specialisten in ergonomie en bedrijfsinrichting, e-business, meettechniek en vanaf augustus ook  in persoonlijke beschermingsmiddelen, die de Hoffmann Group in het assortiment gaat opnemen. Er zullen steeds meer specialisten komen. Blom noemt bijvoorbeeld een slijpspecialist. “Dat is nodig omdat de ontwikkelingen op alle terreinen zo snel gaan dat ze niet meer bij te houden zijn. Onze klanten moeten gewoon bezig kunnen zijn met produceren en wij zorgen ervoor dat ze worden geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen én de toepassing daarvan. Want je moet als MKB’er niet alleen weten wat er allemaal mogelijk is, je moet het ook kunnen gebruiken. Daar zijn onze specialisten voor. Onze buitendienstmensen nemen die specialist mee naar de klant, waar hij het meest aan heeft.”

Nieuwe verspaningsmethoden
Door digitalisering/automatisering ontstaat er behoefte aan nieuwe gereedschappen. De verspanende MKB’er wil nog steeds allround bewerkingen doen en wil dus universele gereedschappen hebben die een hoog rendement halen. Tegelijkertijd wil hij zijn machines met een robot kunnen laten draaien in de nachtelijke uren. “Dat betekent dat de standtijd van gereedschappen steeds belangrijker wordt en daar spelen wij natuurlijk op in”, aldus Blom.
Ook de belangstelling voor nieuwe verspaningsmethoden die een hoger rendement opleveren neemt toe. Op de MTMS Machineering in Brussel presenteert de Hoffmann Group een programma voor trochoïdaal frezen. Bij deze freesmethode, een vorm van circulair frezen welke tegelijkertijd voorwaartse bewegingen bevat, berekent de machine constant een gemiddelde spaandikte en past daar het vermogen op aan. Een tweede kenmerk is dat de volledige snijlengte van de frees wordt gebruikt. “De crux bij gereedschap voor trochoïdaal frezen zit in de spiraal en de geometrie van de frees”, zegt Blom. “Hiervoor bieden wij een GARANT volhardmetaal programma. Dit demonsteren we op de beurs op een NTX-2000 bewerkingscentrum van DMG Mori.”

Werkplaats van de toekomst
Een tweede aandachtspunt op de MTMS is de 5S methode voor de ideale werkplaats. Ook hiervoor heeft Hoffmann Quality Tools specialisten in dienst, die klanten doorlichten of hun werkplaats 5S lean is. Blom: “Wij noemen dit de werkplaats van de toekomst. Die bestaat uit meerdere puzzelstukjes, zoals een gereedschappenuitgifte automaat, het voorinstel proces en ergonomische hulpmiddelen om arbotechnisch verantwoord te werken. De mensen vormen hierin een cruciale schakel. Dat mogen we niet onderschatten. Zij moeten een andere manier van denken krijgen dan in een klassieke werkplaats. Onze specialisten helpen om de mensen te stimuleren gebruik te maken van alle beschikbare middelen. Dat levert heel veel op.”

Hoffmann-Group-en-CHS-

De Hoffmann Group demonstreert op de MTMS een GARANT volhardmetaal programma voor trochoïdaal frezen op een NTX-2000 bewerkingscentrum van DMG Mori.

De Hoffmann Group, systeempartner voor kwaliteitsgereedschap, gaat samenwerken met CHS Special Products. Dit in Rotterdam gevestigde bedrijf is onderdeel van de CHS Container Groep in Duitsland. Het is één van de grootste leveranciers van op maat gemaakte containers. Aangezien de Hoffmann Group zich ook steeds meer richt op het uitrusten en leveren van complete gereedschapscontainers (ook wel mobiele workshops genoemd), was een logische stap om dit concept samen met CHS Special Products verder uit te bouwen.
CHS Special Products ontwikkelt, ontwerpt en vervaardigt containers voor speciale doelen, van een enkele container tot een hele serie. Deze containers kunnen worden gekocht, gehuurd of geleased.

Hoffmann Quality Tools, stand C47

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Exposanten en bezoekers enthousiast over METAVAK

05-11 ‘Een superbeurs’. Zo omschrijft Ernst Koster, verkoopleider Zuid-Nederland van de Hoffmann Group, de vakbeurs…

Automatisering

RoboJob blikt tevreden terug op MTMS

03-04 RoboJob blikt tevreden terug op de MTMS-Machineering in Brussel. De Belgische specialist in CNC-automatisering…

Bedrijf en Economie

MTMS-Machineering geslaagde operatie

03-04 De vakbeurs MTMS-Machineering in Paleis 5 van Brussels Expo heeft 7113 bezoekers getrokken. Dat…

3D

Promas demonstreert vijf machines op MTMS

08-03 “Een mooie doorsnee van ons programma.” Zo typeert Richard Hermans de vijf machines die…

Verspanen

MTMS-Machineering wijst weg naar slimmer produceren

08-03 Zo’n 170 leveranciers van productietechniek en toeleveranciers exposeren op 22,23 en 24 maart op…

Automatisering

RoboJob licht eigen R&D toe op MTMS

07-03 RoboJob neemt voor de vierde keer deel aan MTMS en pakt opnieuw uit met…

Oppervlaktetechniek

De innovaties voor oppervlaktetechniek in één Open Dag

06-03 Rösler Benelux in Oss stond eerder bekend onder de namen Cetema en Rotofinish. Het…

Verspanen

Nieuwe digitale kotterkop Seco Tools

01-03 Seco Tools stelt tijdens de vakbeurs MTMS-Machineering (22-24 maart in Brussel) de nieuwe digitale…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X