Draadsnijden met maximaal rendement

Ben Koenen, technisch commercieel adviseur van Magistor, komt graag bij Tayru Metaalbewerking in Alkmaar. Want directeur/eigenaar Ziya Tayru zoekt altijd de grenzen op om het maximale resultaat uit zijn machines te halen. Hij weet precies wat het belang van goede gereedschappen daarbij is en is daarom altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Bijvoorbeeld bij de Vardex draadsnijwisselplaten. “Daarmee verdien ik gewoon geld. Als een machine een hele dag met 1 snijkant kan draaien, levert dat veel rendement op.”

Tayru Metaalbewerking is toeleverancier voor klanten in de voedingsmiddelen-, vliegtuig- en  automobielindustrie en de bruggenbouw. Sterke punten van het bedrijf zijn: afspraak is afspraak en korte levertijden. “Klanten hebben bij ons 100 procent garantie dat ze het product krijgen dat ze hebben besteld”, zegt Ziya Tayru. “Heb ik twijfels bij de opgegeven maten of het materiaal, dan meld ik dat meteen. We halen regelmatig foutjes uit tekeningen en zo denken we mee met onze klanten.”

Vardex wisselplaten programma
Maximaal resultaat uit zijn machines halen zit Tayru in het bloed. Hij moet ook wel. Want in zijn werkplaats in Alkmaar beschikt hij over veel bewerkingscapaciteit en weinig personeel. Hij heeft één medewerker in dienst, in januari komt daar een tweede bij. Dat is hard nodig, want Ziya Tayru maakt lange dagen en weet nu al dat het volgend jaar nog drukker wordt.
En dus is Ben Koenen van Magistor, leverancier van gereedschappen voor verspanende bewerkingen, altijd welkom met nieuwe, innovatieve producten. “Als Ben zegt dat hij iets voor mee heeft dat nog beter is dan de gereedschappen die ik al gebruik, ben ik altijd bereid om dat te testen. Door de jaren heen is bewezen dat dat vrijwel altijd rendement oplevert.” Dat geldt zeker voor de producten van de Israëlische fabrikant Vargus, die Magistor reeds een aantal jaren vertegenwoordigt. Vargus is producent van hardmetaal wisselplaten en houders voor zowel draaien als frezen. Het bedrijf voert de merken Groovex en Gear Milling en brengt het wisselplatenprogramma op de markt onder de merknaam Vardex.
Vardex heeft een uitgebreid wisselplaten programma met daarin bijna alle voorkomende schroefdraad types en maatvoeringen. Enkele topproducten uit het programma zijn: het TMSD programma voor het draadwervelen voor zeer grote dieptes en maatvoeringen; de Minipro-lijn voor kleine afmetingen draadgereedschappen om schroefdraad te frezen en draaien.

Groot geworden met draadsnijden
“Met draadsnijden is Vargus groot geworden”, zegt Ben Koenen. “Ze hebben als eerste de driehoekige schroefdraadsnijplaat en de HM wisselplaat voor schroefdraad freessystemen op de markt gebracht. Ze snappen hoe schroefdraad in elkaar zit en zijn altijd bezig met nieuwe materialen voor meer standtijd en hogere snijsnelheden. Ze leveren ook een softwareprogramma bij hun snijplaten, waarmee je als klant opties krijgt aangereikt voor het realiseren van het schroefdraad dat je nodig hebt. De snijgegevens krijg je daar dan ook direct bij.”

Ziya Tayru is al jaren vooral tevreden met de MiG snijplaten van Vardex voor draadsnijden.  “Die platen zorgen voor hoge snijsnelheden en hebben lange standtijden. We zetten ze in bij kleine diameters en grote diameters, voor inwendig en uitwendig draad. Het maakt niet uit, je krijgt er spiegelglad draad mee. De rendementen die ik daarmee haal, heb ik met andere platen nooit gehaald.”

De VRX draadsnijwisselplaat
Maar inmiddels heeft Vardex een opvolger voor de MiG platen: de VRX draadsnijwisselplaat. Door de op Chroom gebaseerde coating beschikt deze wisselplaat over een hardheid, die nog hogere snijsnelheden mogelijk maakt. Magistor adviseert het inzetten van de VRX wisselplaat vooral bij de bewerking van staal. Daarnaast is gebleken dat ook bij het draadsnijden van geharde materialen tot 55 HRC, non-ferro’s, RVS, superlegeringen en bij het droog verspanen (zonder koelemulsie) uitstekende resultaten worden bereikt.
Dat kan Tayru inmiddels beamen. Ben Koenen kwam bij hem met de mededeling dat hij nog wat mooiers had dan de MiG platen, dat nog beter geschikt is voor RVS. “Ik heb de VRX getest en moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit zulke kwaliteit gezien”, zegt Tayru. “Voor 400 asjes, maal twee kanten (M14), heb ik maar 1 snijkant gebruikt. Dat is ongekend. Normaal heb je daar veel meer snijkanten voor nodig.”

In het Vardex programma zit ook nog de wisselplaat VTX. Deze kan worden ingezet in gevallen waarbij de draadsnijbewerking van het materiaal vraagt om een taaiere kwaliteit wisselplaat. De TiAlN gelegeerde coating van de VTX zorgt voor proceszekerheid onder bijna alle omstandigheden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Jawbreaker zaagt sneller én langer

17-08 Deze Jawbreaker is de nieuwste bandzaag van MK Morse. Hij wordt op de markt…

MetaalNieuws Extra IM

Wat zijn de meest duurzame metalen?

02-08 Vooral in de wereld van technologie en industrie worden metalen vaak gebruikt vanwege hun…

Verspanen

Widia introduceert nieuwe wisselplaat voor het bewerken van aluminium

16-07 De AL Geometry wisselplaat wordt aangeboden in twee kwaliteiten voor een grotere veelzijdigheid bij…

Verspanen

Draadsnijden met verdubbelde productiviteit

29-03 Vargus, ontwikkelaar en fabrikant van hoogwaardige precisie draadsnij-, groef-, draai- en ontbraamgereedschappen voor de…

Toeleveren

Design van GARANT producten opnieuw bekroond

02-02 In de categorie ‘werkplaats en gereedschap’ heeft het modulaire opbergsysteem GARANT Uni Line de…

Verspanen

Nieuwe aluminium frees MA Ford zorgt voor hoog verspaand volume

31-01 Aluminium werkstukken hebben vaak lastige kenmerken, zoals dunne wanden en nauwe inwendige hoeken. Ook…

Plaatbewerking

Oplossing zit vaak in het gereedschap

20-12 Van Kranen, die inmiddels ruim een jaar bij Wilson Tool actief is als European…

Verspanen

Magistor professionaliseert met ICT

08-12 Het eerste zichtbare resultaat hiervan wordt een nieuwe website met een nieuwe webshop die…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X