Duits neemt overbuurman ZLI over

De aandeelhouders van Duits Sustainable Solutions nemen de Zutphense Las Industrie (ZLI) over. De beide Zutphense bedrijven zijn al decennia buren.

Duits en Zutphense Las Industrie worden zusterbedrijven. Links Alfred Stokvis, rechts Gerard Keessen. (Foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

Directeur-eigenaar Alfred Stokvis van Duits ziet hiermee een wens in vervulling gaan om zijn bedrijf uit te breiden, Gerard Keessen van ZLI is blij dat hij de toekomst van zijn bedrijf, waarvoor hij geen opvolger had, heeft veiliggesteld.

Meer body en meer competenties

ZLI is in 1960 gestart en Duits viert dit jaar het dertigjarig bestaan. Tijdens een barbecue van de plaatselijke Praktijkschool spraken de beide directeuren elkaar en bleek dat beider wensen, van Stokvis om uit te breiden en van Keessen om opvolging te vinden, naadloos op elkaar aansloten. “Samen hebben we meer body en meer competenties in huis”, vertelt Stokvis enthousiast.

‘We vullen elkaar aan’

Alfred Stokvis zwaait sinds vier jaar de scepter bij Duits. Hij heeft een groeiplan en zet in op vier specialisaties: warmtewisselaars, procescomponenten en modules, watermanagement en de lokale klanten. Enkele markten overlappen die van ZLI. “Ons groeimodel is zowel gericht op autonome groei door uitbreiding van markten als door overname. De overname van ZLI past goed in dat plan. We vullen elkaar aan. Over vijf jaar hoop ik dat het bedrijf een keer zo groot is door nieuwe producten, nieuwe technologieën en een nieuw machinepark. We willen bijvoorbeeld graag het hele transportsysteem voor het nieuwe waterstofproject in Zutphen ontwikkelen en bouwen. Het hele plaatje moet kloppen, dan komen de klanten vanzelf”, is zijn ervaring. Hij zorgt daarom voor hoger gekwalificeerd werk, een nette fabriek, een goede werkomgeving en arbeidsvreugde. Hiervoor behaalt Duits ook een reeks certificeringen, zoals PED (om eigen drukvaten te kunnen bouwen), ISO 15085 (om aan het spoor te mogen werken) en ISO 3834 (een internationaal kwaliteitssysteem voor lasprocessen).

Maatwerkoplossingen

ZLI is gespecialiseerd in laswerk, maar doet nog veel meer: ook ponsen, zetten, knippen, montage en onderhoud. “Het laswerk is steeds meer opgeschoven naar machinebouw”, vertelt Keessen. Een belangrijke markt voor ZLI is de weg- en waterbouw. “We maken afdekluiken, leidingwerk, bordessen en we doen daarbij alle voorkomende werkzaamheden in RVS, staal en aluminium. Vooral voor maatwerkoplossingen moeten de klanten ons hebben.”

Ook na de overname hoeven de klanten nog geen afscheid te nemen van Keessen. “Ik blijf betrokken in een commerciële functie; voor de klantcontacten en offertes maken.” Hij is blij met de overname: “Ik heb hier een goed gevoel bij. Ik ben 58, heb twee dochters en geen opvolging. De continuïteit voor ons bedrijf is nu gewaarborgd. Alle jongens behouden hun werk en de ZLI gaat met Alfred en zijn visie een vernieuwende toekomst tegemoet.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Machine-industrie in Nederland blijft groeien

06-04 Hierdoor is de machine-industrie nagenoeg even groot geworden als de twee traditioneel grootste onderdelen…

Toeleveren

Technohub Ketenintegratie wil echte doorbraak realiseren

23-03 “We willen een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties…

Toeleveren

Marel creëert toekomstbestendige werkomgeving

17-11 Nog niet zo lang geleden, in 2018, voltooide Marel een nieuwe kantoorvleugel, een vernieuwd…

Toeleveren

Food Technology brengt voeding en machinebouw samen

11-10 Het congresprogramma van Food Technology, genaamd Food meets hightech, staat inmiddels al stevig in…

Verspanen

Studer blikt terug op succesvol gevecht met uitdagende tegenstander

10-07 Volgens Studer zijn er de afgelopen twaalf maanden genoeg uitdagingen geweest, maar is de…

Toeleveren

BSE Ymond gaat voor slim onderhoud

05-07 Techport heeft voor BSE Ymond de voucher vanuit het subsidieprogramma EFRO Kansen voor West…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws – Thema Machinebouw

02-04 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Toeleveren

VDMA: ‘Prognose installatie- en machinebouw beter dan verwacht’

17-12 Tijdens de jaarlijkse persconferentie van VDMA, de vereniging voor de Duitse machinebouw, maakte voorzitter…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X