Duitse werktuigmachinebouw ziet betere stemming nu ook terug in de cijfers

De Duitse producenten van werktuigmachines hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 26 procent meer orders geboekt dan in de zelfde periode vorig jaar. De bestellingen vanuit eigen land groeiden met 10 procent, die uit het buitenland met 35 procent. Branchevereniging VDW spreekt van een trendbreuk.

Branchevereniging VDW noemt de groei in orders een trendbreuk. Maar er is nog een lange weg te gaan om weer op een goed niveau uit te komen.

“Onze branche merkt al vele maanden dat de stemming bij de klanten verbetert. Nu zien we dit ook in de cijfers terug”, zegt VDW-directeur Wilfried Schäfer. Bij het mooie groeicijfer past natuurlijk wel een stevige kanttekening: het cijfer van het eerste kwartaal van 2021 wordt vergeleken met dat van het eerste kwartaal 2020. En in maart vorig jaar stortte de vraag volledig in door corona. Daarom is het beter om de groeicijfers te vergelijken met het eerste kwartaal van 2019. De orderintake ligt nog 14 procent onder de stand van toen en het sterk gegroeide aantal bestellingen uit het buitenland ligt daar slechts 1 procent boven. “We hebben dan ook nog een lange weg te gaan voordat weer een goed niveau is bereikt”, aldus Schäfer.

Breed fundament

Voor de stijgende trend in de buitenlandse bestellingen in het lopende jaar zijn vooral de niet- euroregio’s verantwoordelijk. Het is met name China dat als locomotief voor de mondiale economie de vraag aanwakkert. Deze wordt ondersteund door hoopvolle cijfers uit de Verenigde Staten. Het herstel vindt al met al echter plaats op een breed fundament, want ook Europa leeft weer op. Veel branches hebben een duidelijke inhaalbehoefte.

Problemen in toelevering

Een positief signaal is ook de bezetting van de productiecapaciteit bij de werktuigmachinebouwers. Deze lag in de zomer op een dieptepunt van 67 procent, inmiddels is deze gestegen naar meer dan 79 procent. Toch is er hier ook een steeds groter wordend probleem zichtbaar: bottlenecks in de toelevering belemmeren de productie. In een actuele corona-rondvraag geeft bijna de helft van de werktuigmachinefabrikanten aan dat ze ernstige problemen hebben met de levering van elektronica componenten, vooral besturingen. Bij 46 procent zijn er problemen met staal en metaallegeringen. “We horen al geluiden over angst dat orders niet tijdig afgewerkt kunnen worden omdat de toeleverketen merkbaar is verstoord”, aldus Schäfer.

De VDW verwacht dit jaar een productiegroei van 6 procent, wat een volume van 12,9 miljard euro zou betekenen. Dat is meer dan ten tijde van de financiële crisis in 2009-2010, maar nog duidelijk minder dan de volumes in de recordjaren 2018 en 2019.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Vakbeurs voor slijptechniek GrindingHub is uitverkocht

28-04 Wilfried Schäfer, directeur van GrindingHub-organisator VDW (Verein Deutscher Werkzeug-maschinenfabriken), is blij met de goede…

Bedrijf en Economie

Energietransitie biedt werktuigmachinebouw grote kansen

30-03 Dit blijkt uit onderzoek van de VDW (Duitse Vereniging van Werktuigmachinebouwers) in samenwerking met…

Bedrijf en Economie

Kansen in energie voor werktuigmachinebouw

28-02 De meeste grote geïndustrialiseerde landen hebben ambitieuze strategieën ontwikkeld om de CO2-uitstoot te verminderen.…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachine-industrie vol vertrouwen door sterke vraag

15-02 Dit optimisme is gebaseerd op de uitstekende ontwikkeling van de vraag sinds medio vorig…

Bedrijf en Economie

Metav uitgesteld naar 21-24 juni

12-01 De reden voor het uitstel is het hoge aantal besmettingen door de omikronvariant van…

Automatisering

Cellro opent vestiging in Duitsland

15-09 Cellro krijgt in Brackenheim, vlakbij Heilbronn, de beschikking over een pand met een kantoor…

Bedrijf en Economie

Ordergroei Duitse werktuigmachinebouw krachtiger dan verwacht

18-08 De bestellingen vanuit eigen land stegen met 81 procent, die uit het buitenland met…

Verspanen

Exposanten leren van Metav Digital maar kijken uit naar echte beurzen

29-03 Meer dan 80 exposanten hebben met de beursorganisatoren VDW en Messe Düsseldorf  meegedaan om…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X