Edgecam Waveform succes bij Van Hoorn Carbide

De Nederlandse gereedschapsmaker Van Hoorn Carbide is overgestapt op Edgecam na positieve praktijktests met Edgecams Waveform voorbewerkingsstrategie. Edgecam Elitereseller Widenhorn Industriële Automatisering heeft de Waveform-strategie gedemonstreerd tijdens vier technologiedagen bij Van Hoorn Carbide.

Support Manager Michael van de Velde zegt dat de bezoekers de resultaten ‘verbazingwekkend’ vonden, en velen van hen zijn van plan Van Hoorns snijgereedschappen en de Waveform-strategie te gaan combineren.

Twee teststukjes van 100x100x40mm, een van RVS304 en een van Al51st, werden bewerkt met volhardmetaalgereedschappen op de Mikron CVP600 met Heidenhain iTNC530-besturing van Van Hoorn Carbide. “De resultaten gaven duidelijk de voordelen van Waveform voorfrezen weer”, aldus Van de Velde. “Het verspaand volume voor het RVS onderdeel was 36,6cm3, bij een cyclustijd van vier minuten en 19 seconden met een voeding van 573mm/minuut en een toerental van 3581rpm, een gereedschap van 8mm diameter, 50% overlap en 16mm snedediepte. Voor het aluminium onderdeel lag het verspaand volume op 716,2cm3, bij een cyclustijd van slechts een minuut en 28 seconden, bij een voeding van 7162mm/minuut en een toerental van 15915rpm, een gereedschap van 10mm diameter, 50% overlap en 20mm.”

Belasting gereedschap constant
Er kwamen zowel klanten van Edgecam als van Van Hoorn Carbide op de technologiedagen, en de demonstraties waren gericht op de nieuwe mogelijkheden die Waveform biedt. Waveform voorfrezen is een bewerkingstechniek waarbij de belasting van het gereedschap constant gehouden wordt door de aangrijphoek van het gereedschap met het materiaal gelijk te laten blijven. De gereedschapsbanen hebben een vloeiende vorm om scherpe bewegingen te voorkomen zodat de machine op snelheid blijft.

Michael van de Velde zegt dat er voorbeelden zijn waar Waveform cyclustijden met 75% teruggebracht heeft in vergelijking met een traditionele bewerkingsstrategie. “Er is ook veel minder gereedschapsslijtage, het bewerkingsproces is betrouwbaarder, er is een constante spaanbelasting en de machinebediener hoeft niet bij de machine te blijven om de voeding in hoeken en lastige gebieden terug te draaien. Waveform verlengt de gereedschapslevensduur, maakt gebruik van de volledige snijlengte van het gereedschap mogelijk en brengt cyclustijden terug: allemaal zaken die de bewerkingskosten verminderen.”
Als bonus hebben de bezoekers van de technologiedagen WIA een demonstratie van Edgecam voor 3D-frezen zien geven tijdens de technologiedagen.

De samenwerking tussen Van Hoorn Carbide en WIA zorgt dat Van Hoorn gebruik kan maken van Edgecam voor het testen van haar gereedschappen, en WIA gebruikt de gereedschappen van Van Hoorn om Edgecam te testen op hun Fehlmann CNC freesmachine. Edgecams Strategic Partnership Manager, Wesley Tonks, zegt: “Dit soort samenwerkingen van experts resulteert in een optimalisatie van het productieproces, waarbij de klanten van beide bedrijven kunnen profiteren van de samengevoegde kennis van beide bedrijven. Zowel de gereedschappen van Van Hoorn als de berekening van de gereedschapsbanen zijn volledig geoptimaliseerd, zodat de beste resultaten mogelijk worden.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Mapal maakt loodvrije afdichtringen met betere prestaties

29-04 De Duitse fabrikant hecht belang aan de productie van duurzaam gereedschap en deze claim…

Verspanen

Consumptie duurzaam roestvast staal groeit

02-02 De duurzame kwaliteiten zijn samen met de veelzijdigheid van RVS (dankzij de corrosiewerende eigenschappen)…

Verspanen

Zwitserse precisie op het gebied van snijgereedschappen

31-03 Dat Dixi Polytool hoogwaardige standaard- én speciale hardmetalen snijgereedschappen kan leveren met een korte…

Featured

Méér productie met keramische snijgereedschappen

30-05 Hoe lastiger materialen te verspanen zijn, des te liever heeft Raouf Masrouki ze op…

Verspanen

Zware verspaning lichter maken

16-08 Dormer Pramet geeft zijn gereedschappen voor de zware industrie speciale aandacht tijdens de EMO.…

Verspanen

Tribologische slijtageanalyse

01-09 Seco Tools heeft opnieuw een artikel gepubliceerd in de reeks over de toepassing van…

Verspanen

Gaan met die spaan!

26-08 Efficiënter verspanen begint bij de juiste combinatie van machine, gereedschap en besturing. Daarom organiseren…

Verspanen

Winnaar Phantom Challenge heeft freestijd méér dan gehalveerd

26-08 Een van de winnaars van Phantom Challenge heeft de freestijd meer dan gehalveerd door…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV