Een coach

Vermogen was er genoeg maar geen geld. Twan had zijn hele leven in loondienst filters en filterinstallaties verkocht, toen hij een aantal jaren geleden besefte dat hij het ook zelf kon. Op zijn vijfendertigste had hij de sprong gewaagd, baan opgezegd en een bedrijfje opgericht. Zijn kantoor was in de hoek van de woonkamer en de producten lagen opgestapeld in de garage.

Han van Rijn Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen

Het bleek een gouden greep. Inmiddels had hij een groot bedrijfspand en dertig medewerkers. Hij had zelf een productie van de filters opgestart en was dus niet meer afhankelijk van leveranciers. Al jaren draaide het bedrijf een goed rendement.

Twan zag er vermoeid uit. Hij vertelde dat hij wat depressief was en het gevoel had altijd te moeten rennen. Op advies van zijn omgeving ging hij op vrijdagmiddag naar een coach. Met een kleine, zure glimlach vertelde hij dat het niet hielp. Hij bleef maar negatieve gevoelens hebben. Een verkoop van zijn bedrijf overwoog hij al een tijdje. “Er is hier nooit geld”, zei hij. “Ook privé heb ik nagenoeg geen geld”. Ondanks dat het bedrijf een mooie winst maakte moest hij vaak passen en meten om iedereen te betalen. Hij begreep er helemaal niets van.

Het probleem was snel duidelijk. Enerzijds was het investeringsbeleid in de loop der jaren veranderd van noodzakelijke naar wenselijke investeringen. Kwam de fabrikant met nieuwe machines op de markt dan wilde Twan deze direct hebben terwijl de bestaande nog niet zo oud waren en uitstekend functioneerden. Anderzijds haalde hij nogal wat geld uit zijn onderneming om in privé bedrijfspanden te kopen voor de verhuur. Op zich kan dat maar de schuld aan zijn onderneming liep op en er was een hoog verloop onder de huurders. Met de huurstroom konden maar net de aflossing en de rente aan de bank betaald worden.

Na veel gesprekken, waarin hij zich enorm aan mij kon irriteren, besloot hij toch om de beleggingspanden af te stoten. De panden waren modern, goed onderhouden en lagen op goede locaties. De makelaar had ze binnen een paar maanden allemaal verkocht. Met de opbrengsten werden uiteraard eerst de hypotheken afgelost. Het kostte nog wel wat moeite om hem te overtuigen met de vrijgekomen middelen de schuld aan de onderneming af te lossen. Maar hij heeft het wel gedaan. Nog altijd belt hij me als hij wil investeren in nieuwe machines. Even samen praten en rekenen leidt meestal tot de conclusie dat de beoogde investering niet rendeert.

Inmiddels is er geen liquiditeitsdruk meer en genereert de onderneming een goede cashflow. Naar de coach is hij niet meer geweest. “Geld op de bank geeft rust, daar kan geen coach tegenop”

Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen
voor technische ondernemingen
han@kromhout.net

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Snurken

28-02 Ze hadden een enorme klik en al snel werd besloten om de beide bedrijven…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

26-02 Met ruim 2000m2 biedt deze bedrijfshal precies het groeiperspectief dat we zochten in Oisterwijk.…

TechnishowNieuws

Han van Rijn houdt overname-spreekuur op TechniShow

29-01 Han van Rijn begeleidt al meer dan 30 jaar ondernemers in de technische sector…

Bedrijf en Economie

‘Wil je je bedrijf verkopen? Dan is nu het moment!’

29-01 “Met name het afgelopen half jaar is er echt veel beweging in de markt”,…

Columns

Vrijdag vrij!

18-12 Het jaar 2023 was voor veel ondernemers een bewogen jaar. De coronaperiode ligt achter…

Columns

Angst

20-11 In mijn herinnering en perceptie had Gijs een gerenommeerde handelsonderneming op het gebied van…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

23-10 Maar voordat u het hier ook niet meer kunt bevatten, laat ik eerst even…

Columns

Belastingdienst

19-09 Ooit had hij het bedrijf overgenomen en van een traditionele verspaner omgebouwd tot een…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?