Een stap terug?

Ze hadden er lang over nagedacht en er veel over gesproken. De volgende stap voor hun onderneming konden ze niet zelf maken. Een verdere verhoging van de omzet vergde een andere organisatie en de weg daarnaartoe was voor hen te complex.

Han van Rijn Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen

Anton was ooit begonnen als servicemonteur bij de onderneming, een machinebouwer voor de bouwstoffenindustrie. Inmiddels was hij de directeur met een meerderheid van de aandelen. Dirk sloot ongeveer 10 jaar geleden aan en kocht daarbij een minderheid van de aandelen. Dirk zorgde ervoor dat de opdrachten binnenkwamen en Anton leidde deze via de engineering door de fabriek. De algemene zaken deden ze er ook nog bij. Een uiterst succesvolle combinatie, maar niet als men aan de behoefte van de markt zou willen voldoen. Af en toe werd er figuurlijk op de rem getrapt, want een extra opdracht was lastig te handelen. Ze wilden daarom de meerderheid van de aandelen verkopen aan een partij die ervaring had met het opschalen van ondernemingen.

Na een aantal gesprekken met potentiële kandidaten konden we kiezen met wie ze de komende jaren zouden gaan ondernemen. Samen met de uiteindelijke kandidaat werd een koopholding opgericht waarbij Anton en Dirk een minderheid van de aandelen verwierven. Vervolgens verkochten ze alle aandelen aan de nieuwe holding voor de overeengekomen koopsom. De nieuwe holding financierde de aankoop middels een banklening (60% van de koopsom) en eigen vermogen van de aandeelhouders naar rato van hun aandelenbelang. Meerdere vliegen in één klap; Anton en Dirk hadden hun vermogen liquide gemaakt, ze konden minderheidsaandeelhouder worden voor een lager bedrag dan waarvoor de aandelen verkocht waren, en er was een partij aan boord die veel ervaring had met het opschalen van ondernemingen. Ook was er een algemeen directeur aangetrokken.

Anton en Dirk hebben de bijzondere gave om in te zien waar ze wel en niet goed in zijn. Het feit dat er een algemeen directeur en nieuwe aandeelhouders komen – en anderen dus beslissingen nemen – is voor hen dus geen stap terug, maar een stap vooruit. Vanzelfsprekend is het wennen en er is nu vaker overleg dan direct handelen en doen.

Anton en Dirk, ik vond het een eer om jullie te mogen begeleiden, ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking met jullie medeaandeelhouders, sympathieke en kundige mannen en een dame, een succes gaat worden.

Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen
voor technische ondernemingen
han@kromhout.net

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Failliet

28-03 Toen Wouter nog een kind was, was zijn vader vertrokken naar een Aziatisch land,…

Bedrijf en Economie

Andra Tech Group versterkt zich met DKH Metaalbewerking

06-02 DKH is gespecialiseerd in het hoog geautomatiseerd CNC-frezen en CNC-draaien/frezen van fijnmechanische onderdelen op…

Columns

Gozert

01-02 De kinderen studeerden en gingen vlot door alle tentamens. Zijn vrouw werkte drie dagen…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

19-12 Wat daar nog eens extra aan bijdraagt is de eerste gedachte die me te…

Columns

Als de klik er niet is…

05-12 Men maakte niets zelf. Alles werd uitbesteed aan partijen in Turkije. Heel af en…

Columns

Restaurant, of toch niet?

07-11 Het bedrijf was eigendom van een Duitse stichting waar Bernd uiteindelijk de belanghebbende was.…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

24-10 Gas- en energiekosten die door het dak gaan komen bij particulieren én MKB’ers ijzingwekkend…

Columns

Zelfkennis, een sterk punt

10-10 Viktor heeft toentertijd de aandelen van zijn broer overgenomen en was direct begonnen de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen