Efficiënte productie van perslucht en warmte

WKK-installatie en schroefcompressor – heeft het zin die te combineren? Sokratherm en Boge bewijzen het. De bedrijven uit de Duitse regio Oost-Westfalen hebben samen een serie compacte en efficiënte gasmotor-compressormodules ontwikkeld.

De gasmotor-compressormodule van Sokratherm produceert industrieel bruikbare warmte. Door de gasmotor te koppelen aan de schroefcompressor uit de S-4-serie van Boge wordt daarbij tegelijkertijd perslucht geproduceerd.

Perslucht produceren en warmte opwekken, en dat bijna zonder elektriciteit: de nieuwe gasmotor-compressormodule (GC-module) van Sokratherm produceert in een gasgestookte verbrandingsmotor industrieel bruikbare warmte. Door de gasmotor te koppelen aan de schroefcompressor uit de S-4-serie van Boge wordt daarbij tegelijkertijd perslucht geproduceerd. Een elektromotor of generator zijn daarbij niet nodig.

“Voor de ontwikkeling van de perslucht-warmtekrachtkoppelingscombinatie hebben we onze disciplines los van elkaar gecombineerd”, vertelt Joachim Voigt, hoofd verkoop bij Sokratherm. “Boge heeft zijn deskundigheid op het gebied van de compressortechniek ingebracht en wij onze expertise op het gebied van warmtekrachtkoppelingen. De samenwerking heeft geresulteerd in een perfecte symbiose, want beide partijen hebben geprofiteerd van elkaars expertise.”

De samenwerking begon met een concrete projectaanvraag in 2019. Een jaar later kreeg Sokratherm de opdracht en de unit kon al in maart 2021 worden voltooid en geleverd. Stefan Klare, hoofd Customised Solutions bij Boge: “Binnen zeer korte tijd hebben we een prototype ontwikkeld, uitgebreid getest en het systeem geoptimaliseerd. We maken gebruik van beproefde en geteste techniek van beide bedrijven. Het resultaat is een betrouwbaar systeem voor het vermogensgebied van 50 tot 200 kW (mechanisch vermogen).”

Het nieuwe leveringsprogramma van GC-producten is daarbij afgeleid van het bestaande aanbod aan compacte WKK-modules op aardgas. Zo biedt Sokratherm nu een breed portfolio aan met units van verschillende vermogensniveaus. Daarbij zijn de modules flexibel aan te passen aan uiteenlopende eisen. De geïntegreerde overbrenging van de schroefcompressor zorgt voor een perfecte afstemming tussen de gasmotor en de compressor; capaciteit en druk zijn afzonderlijk te regelen.

Hoog rendement en kleine footprint

De traditionele aandrijfkosten voor de persluchtproductie komen bij gebruik van de compressor te vervallen. Met een thermisch rendement van bijna 90% en de extra persluchtproductie hebben de GC-modules zichzelf binnen twee tot drie jaar terugverdiend als de unit wordt gebruikt om een geschikte basisbelasting voor warmte en perslucht af te dekken. Ook de footprint is het vermelden waard. Zo neemt de compacte installatie een relatief klein oppervlak in beslag. Warmtewisselaar, oliecircuit en andere componenten zijn geïntegreerd in een afzonderlijk en flexibel positioneerbare module. Al met al profiteren klanten van een efficiënt product dat duidelijke voordelen heeft ten opzichte van het afzonderlijk produceren van perslucht en warmte en dat enorme besparingsmogelijkheden biedt.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Zout transporteren met efficiënte perslucht

14-10 Jaarlijks produceert Frisia tot wel 1,2 miljoen ton per jaar aan zout. Dit doen…

Werkplaatstechniek

Intelligente besturing Boge voor alle compressoren

17-06 Met de airtelligence provis 3 presenteert Boge de nieuwste versie van haar  intelligente besturing…

Toeleveren

Verdubbeling van Boge compressoren bij DAF

27-11 Persluchtfabrikant Boge heeft afgelopen zomer bij DAF Trucks het aantal perslucht compressoren mogen verdubbelen;…

Toeleveren

Grote efficiëntieslag dankzij compleet nieuwe Boge persluchtinstallatie

10-10 Persluchtfabrikant Boge heeft bij voedselverwerkingsfabrikant Tate & Lyle een compleet nieuwe installatie geplaatst die…

Oppervlaktetechniek

Geluidsniveau gehalveerd door nieuwe blaaspistolen

06-05 Lawaai wordt vaak aangeduid als één van de grootste gezondheids- en veiligheidsproblemen in de…

Toeleveren

Persluchtbedrijf Silvent opent kantoor in Nederland

20-09 Persluchtbedrijf Silvent heeft in de zomer een verkoopkantoor in Nederland geopend. De uitbreiding is…

Werkplaatstechniek

Perslucht-slijpers van Metabo

14-09 Met twee nieuwe slijpers wordt het Metabo perslucht-assortiment uitgebreid: de rechte perslucht-slijper DG 700-90…

Automatisering

Persluchtconcept Boge CIP speelt mee aan de top

15-07 Persluchtspecialist Boge is met zijn Continuous Improvement Programme (CIP) als tweede geëindigd in de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?