Zout transporteren met efficiënte perslucht

Frisia zout wint en produceert hoogwaardig vacuüm zout. Voor onder andere het transport van het consumentenzout wordt er perslucht gebruikt. De lucht was eerst afkomstig vanuit verschillende locaties, maar sinds februari kan het bedrijf rekenen op de efficiënte perslucht van Boge.

De Boge installatie gerealiseerd boven het acculaadstation van Frisia.

Jaarlijks produceert Frisia tot wel 1,2 miljoen ton per jaar aan zout. Dit doen zij met een team van ongeveer 135 mensen, die streven naar een zo hoog mogelijke productkwaliteit. De hoge kwaliteit maakt het Frisia’s grootste klanten, de chemische industrie, mogelijk om op duurzame wijze grondstoffen zoals chloor en natronloog te produceren. Daarnaast produceert het bedrijf ook zout voor consumenten en wordt het gebruikt als strooizout bij lage buitentemperaturen.

Winning

Op een diepte van circa drie kilometer wordt het zout gewonnen en via ondergrondse leidingen naar de productielocatie in Harlingen vervoerd. Daar wordt het opgevangen in een pekelbassin en vervolgens in meerdere stappen via een zuiverings- en verdampingsproces omgezet naar diverse soorten zout.

Perslucht centraliseren

Om het zout te kunnen transporteren, door middel van blaastransport, wordt er gebruik gemaakt van perslucht. De toevoer van deze perslucht werd voorheen voorzien door een aantal compressoren vanuit verschillende locaties rondom het terrein. In 2021 is er besloten om dit te centraliseren op het eigen terrein en te gaan werken met één persluchtsysteem en één vaste compressor specialist. Hiervoor is Frisia bij Boge terechtgekomen. Samen zijn zij tot een plan gekomen voor de meest efficiënte perslucht opstelling.

Realisatie persluchtruimte

Voor de locatie van de nieuwe installatie heeft Frisia een nieuwe ruimte op de eerste verdieping van het acculaadstation beschikbaar gesteld. Bijzonder is dat in deze ruimte buitenlucht door middel van inlaatroosters en filters in de ruimte wordt aangezogen. De uitgaande lucht wordt door middel van kanaalwerk naar buiten afgevoerd. Een deel van de opgewekte warmte, afkomstig van de compressoren, wordt gebruikt om de ruimte op temperatuur te houden. Dit gebeurt aan de hand van een zomer- en winterklep in combinatie met een thermostaat.

Opstelling

De hoofdcomponenten van de persluchtopstelling zijn drie schroefcompressoren en drie adsorptiedrogers. Om te voldoen aan de luchtkwaliteit ISO 8573-1:2010 Klasse 2.2.1. bevat de installatie ook twee actiefkoolstof kolommen, een olie/water afscheider, buffervat en een aantal extra filters voor onder andere vocht en olie uit de perslucht te filtreren.
Om de fluctuaties van de luchtverbruikers op de meest efficiënte manier op te vangen, is er de keuze gemaakt om een 90 kW Boge S-4 schroefcompressor met frequentieregeling en twee conventionele 110 kW Boge S-4 schroefcompressoren te plaatsen. Met deze drie compressoren heeft Frisia de regie bereik tussen de 2,87 m3/min en 57,76 m3/min en is er voor gezorgd dat het bedrijf altijd back-up heeft. Na een testfase draait de installatie inmiddels op volle sterkte.

Efficiënte perslucht

De S-4 compressoren van Boge staan bekend om hun efficiënte werking. Het ontwerp van de compressoren is gericht op het verminderen van energieverbruik en geluidsoverlast. Alle componenten zijn van royaal formaat, wat de lage interne drukverliezen en de enorme efficiënte verklaart. Willem Riemersma (Projectleider, Frisia Zout): “Wij houden ons al geruime tijd bezig met verduurzaming. Door de aanschaf van de Boge S-4 compressoren met de bijbehorende regeling wordt het verduurzamen verder doorgevoerd in ons bedrijf. Met de nieuwe installatie wordt het energieverbruik voor perslucht geminimaliseerd en toekomstbestendigheid gewaarborgd. Daarnaast wordt ook nog eens de persluchtruimte op temperatuur gehouden met de restwarmte van de compressoren zelf.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Efficiënte productie van perslucht en warmte

11-10 Perslucht produceren en warmte opwekken, en dat bijna zonder elektriciteit: de nieuwe gasmotor-compressormodule (GC-module)…

Toeleveren

Compacte variant Boge S-4 schroefcompressor

24-01 Niet alleen in gieterijen, de mijnbouw en de bouwnijverheid maken stof en vuil een…

Verspanen

Prestatieverbetering met NeoMill vlakfrees

02-02 De mechanische componenten voor de schroefcompressoren worden gemaakt in de Boge-fabriek in Großenhain. Hier…

Toeleveren

Groengas geproduceerd met perslucht en stikstof van Boge

19-04 Een project waar het team van Boge ontzettend trots op is. Ronald Engberts, directeur…

Werkplaatstechniek

Intelligente besturing Boge voor alle compressoren

17-06 Met de airtelligence provis 3 presenteert Boge de nieuwste versie van haar  intelligente besturing…

Toeleveren

Boge maakt schroefcompressoren nog stiller en compacter

22-01 Compacter, gemakkelijker te bedienen en stiller dan ooit tevoren: Boge presenteert de nieuwe generatie…

Toeleveren

Verdubbeling van Boge compressoren bij DAF

27-11 Persluchtfabrikant Boge heeft afgelopen zomer bij DAF Trucks het aantal perslucht compressoren mogen verdubbelen;…

Toeleveren

Grote efficiëntieslag dankzij compleet nieuwe Boge persluchtinstallatie

10-10 Persluchtfabrikant Boge heeft bij voedselverwerkingsfabrikant Tate & Lyle een compleet nieuwe installatie geplaatst die…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV