Grote efficiëntieslag dankzij compleet nieuwe Boge persluchtinstallatie

Persluchtfabrikant Boge heeft bij voedselverwerkingsfabrikant Tate & Lyle een compleet nieuwe installatie geplaatst die op een energie-efficiënte wijze de persfilters voor het verwerken van maïs van perslucht voorziet.

Dagelijks varen er grote schepen afgeladen vol met maïs over de Zaan richting Tate & Lyle, om hen van grote voorraden van het hoofdingrediënt voor het productieproces te voorzien. Het bedrijf dat al ruim 150 jaar gevestigd is in Koog aan de Zaan, verwerkt dagelijks met ruim 200 vaste werknemers tot wel een 1,2 miljoen kilo aan maïs. De maïs wordt door het bedrijf voornamelijk verwerkt tot zetmeel, dat wordt gebruikt als ingrediënt voor veel verschillende voedingsproducten zoals soepen, sauzen en koek.

Uit de door Boge uitgevoerde persluchtmeting bij Tate & Lyle is gebleken dat het bedrijf door piekverbruik veel onbelaste draaiuren op de compressoren heeft gemaakt. Met de nieuwe Boge installatie worden de onbelaste uren tot een minimum gereduceerd en wordt een volledige back-up gegarandeerd. Er wordt met de nieuwe installatie meer dan €100.000,00 per jaar bespaard op onderhouds- en energiekosten. Tevens heeft Tate & Lyle met deze installatie altijd back-up en een verbeterde persluchtkwaliteit van de klasse ISO 8573-1.

Nieuwe installatie geheel geïntegreerd
Voor het verwerkingsproces van de maïs is er gekozen om drie speciale watergekoelde compressoren te plaatsen. Twee S 160-4 LF schroefcompressoren van de nieuwe S 4 serie en een SLF 40-3 schroefcompressor. Achter de compressoren zijn er twee adsorptiedrogers met filterunit opgesteld. Tussen de compressoren en bestaande buffertanks zijn er drie nieuwe buffertanks met een inhoud van 10 m³ door Boge geïnstalleerd. De compressoren zijn voorzien van een lokaal bedieningsscherm, genaamd Focus 2.0, dat geheel geïntegreerd is met het besturingssysteem van Tate & Lyle.

Achter de compressoren zijn er twee adsorptiedrogers met filterunit opgesteld.

Geen hinder tijdens productieproces
Het is ondenkbaar dat een bedrijf als Tate & Lyle, dat dagelijks tot wel 1,2 miljoen kilo mais verwerkt, de productie voor langere periode moet stilzetten. Om tijdens het productieproces geen hinder te ondervinden, heeft Boge daarom zoveel mogelijk voorbereidingen getroffen voordat de installatie geplaatst ging worden. Het daadwerkelijk vervangen van de installatie is stap voor stap gedaan in de uren dat normaliter onderhoud zou worden gepleegd. Ronald Koomen, Reliability & Project Engineer Maintenance: “Uiteindelijk heeft Boge de volledige installatie in enkele maanden tijd kunnen installeren, zonder dat Tate & Lyle hier enig hinder van heeft ondervonden”.

Indrukwekkend project
De installatie bij Tate & Lyle is één van de indrukwekkendste en grootste installaties die Boge de afgelopen tijd heeft mogen plaatsen. “Wij zijn trots op het project dat wij voor Tate & Lyle in de afgelopen maanden hebben mogen uitvoeren”, zegt Ronald Engberts, Country Manager bij Boge. “Door de lage TCO (Total Cost of Ownership) van de compleet nieuwe installatie in kaart te brengen, was Tate & Lyle ervan overtuigd om te kiezen voor de Boge installatie.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Groengas geproduceerd met perslucht en stikstof van Boge

19-04 Een project waar het team van Boge ontzettend trots op is. Ronald Engberts, directeur…

Werkplaatstechniek

Intelligente besturing Boge voor alle compressoren

17-06 Met de airtelligence provis 3 presenteert Boge de nieuwste versie van haar  intelligente besturing…

Toeleveren

Boge maakt schroefcompressoren nog stiller en compacter

22-01 Compacter, gemakkelijker te bedienen en stiller dan ooit tevoren: Boge presenteert de nieuwe generatie…

Toeleveren

Verdubbeling van Boge compressoren bij DAF

27-11 Persluchtfabrikant Boge heeft afgelopen zomer bij DAF Trucks het aantal perslucht compressoren mogen verdubbelen;…

Werkplaatstechniek

Robuuste 18 Volt accu-compressor

03-06 Slangen zijn niet hetzelfde als kabels – dat weet iedereen die met persluchtmachines werkt.…

Oppervlaktetechniek

Geluidsniveau gehalveerd door nieuwe blaaspistolen

06-05 Lawaai wordt vaak aangeduid als één van de grootste gezondheids- en veiligheidsproblemen in de…

Werkplaatstechniek

BOGE heeft overal een antwoord op

19-12 19In bijna alle industrieën is perslucht onmisbaar. Neem bijvoorbeeld de autobranche, waar perslucht nodig…

Toeleveren

Persluchtbedrijf Silvent opent kantoor in Nederland

20-09 Persluchtbedrijf Silvent heeft in de zomer een verkoopkantoor in Nederland geopend. De uitbreiding is…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X