Geluidsniveau gehalveerd door nieuwe blaaspistolen

0

Lawaai wordt vaak aangeduid als één van de grootste gezondheids- en veiligheidsproblemen in de industrie. Een factor die hieraan bijdraagt is perslucht. Perslucht wordt in bijna alle maakindustrieën gebruikt voor bijvoorbeeld reinigingsdoeleinden. Een Brits voedselverwerkend bedrijf heeft, door het vervangen van haar blaaspistolen, het geluidsniveau tijdens het dagelijkse reinigingsproces met meer dan de helft kunnen reduceren.

Het levensmiddelenbedrijf deed geluidsmetingen en erkende dat het dagelijkse reinigingsproces, met blaaspistolen, geluidsniveaus van meer dan 100 dB(A) genereerde. “Een handeling die vaak hoge geluidsniveaus veroorzaakt is het blazen met perslucht. Perslucht wordt in het productieproces gebruikt om te reinigen, drogen en transporteren. In het geval van het voedselverwerkende bedrijf werd perslucht dagelijks gebruikt om de productieruimte te reinigen. Het blazen genereerde hoge geluidsniveaus omdat de blaaspistolen waren voorzien van een open pijn, en dus niet waren uitgerust met blaasmondstukken”, zegt Vinod Kumar, business developer bij Silvent Birmingham.

Om het probleem op te lossen, besloot het bedrijf stille blaaspistolen van Silvent te installeren. De keuze viel op Pro One. Dit type blaaspistool werd ontwikkeld om stil en efficiënt blazen met perslucht te combineren. Om de veranderingen in de werkomgeving aan te tonen, werden na de installatie nieuwe geluidsmetingen uitgevoerd. Het bleek dat het bedrijf er op deze manier in slaagde het geluidsniveau met meer dan 20 dB(A) te verlagen. Dit resulteerde in een merkbare verlaging van het geluid en een grote impact op de werkomgeving, aangezien het oor een verlaging met 10 dB(A) als een halvering van het geluid waarneemt. “Het is gebruikelijk dat bedrijven denken dat blazen met perslucht luidruchtig moet zijn. Maar een hoog geluidsniveau betekent niet dat er sprake is van efficiënte blaaskracht. Vaak is de gebruiker verbaasd over het feit dat een stil blaaspistool hetzelfde werk kan doen als een luid exemplaar. In die gevallen is het goed dat we kunnen aantonen dat het daadwerkelijk mogelijk is om stil, veilig en efficiënt blazen met perslucht te combineren”, zegt Kumar. Het Silvent Pro One blaaspistool heeft niet alleen het geluidsniveau met 50% verlaagd, maar tevens de veiligheid voor de gebruikers verbeterd. Het blaaspistool minimaliseert namelijk het risico op luchtembolie en voldoet aan de veiligheidseisen van OSHA en SUVA.