Ertec introduceert Matrix-opnamesysteem voor zwaar verspanen

Speciaal voor zware bewerkingen, maar niet uitsluitend, heeft System 3R het Matrix referentiesysteem geïntroduceerd. In een opname buiten de machine wordt het werkstuk opgespannen terwijl de bewerking gaande is; de plaatsing in de juiste positie voor de bewerking gebeurt in een paar seconden. Dat is voordelig bij grotere series, maar van cruciaal belang voor de kostprijsbeheersing bij kleine en bij enkelstuksproductie.

Maatregelen om de stilstandtijd van CNC-bewerkingsmachines te verminderen zijn aanzienlijk effectiever dan het realiseren van seconden tijdwinst in het eigenlijke bewerkingsproces door bijvoorbeeld de snijsnelheid nog verder op te voeren. Waar het om gaat is dat de machine draait, freest of boort. Juist daarop richt zich het nieuwe Matrix referentiesysteem.

De Matrix-opnamen zijn door System 3R ontwikkeld uit de drukgereedschappen voor het produceren van snijplaten. Het ontwerp is onlangs geoptimaliseerd voor zware verspanende bewerkingen. De compacte opbouw maakt het systeem geschikt voor grote drukkrachten en de ruime doorlaat biedt veel mogelijkheden bij draaien, frezen en draadvonken. De grote diameter van de trekstang houdt in dat de afstand tussen de referentiepunten en de vector van de toegepaste klemkracht klein is, wat resulteert in een maximale stabiliteit en nauwkeurigheid. De eigenschappen van de Matrix opname komen daarom vooral tot hun recht bij zware verspanende bewerkingen.

Het Matrix systeem omvat een vijftal typen met doorlaten van 57 tot 187 mm en drukkrachten van 350 tot 2100 kN. De repeteernauwkeurigheid bedraagt 0,002 mm. De toegepaste persluchtdruk is 6 ±1 bar. Andere opvallende kenmerken zijn de geringe totaalhoogte (in verband met de toegankelijkheid tot de bewerkingsruimte), de extreem precieze 90°-indexering en de geharde en geslepen referentievlakken. De opname is afgedicht tegen vuil en spanen, en voorzien van automatische luchtreiniging van de referentievlakken. Daardoor kan ook onder ongunstige omgevingscondities gewerkt worden. Voorts beschikt het systeem over een TurboLock-Functie voor de versterking van de sluitkracht en is het voorbereid op automatische wisseling met behulp van het automatiseringsprogramma van System 3R.

System 3R wordt in Nederland vertegenwoordigd door Ertec in Nuenen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Ultra-precieze krimp-spantang van Diebold

31-01 Leering Hengelo presenteert nieuwe ontwikkelingen in de krimptechniek: gepatenteerde TER krimp spantangen DIN 6499…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen