EU Ecolabel (EEL) voor biologisch smeermiddel rhenus LAE 2

Rhenus Lub heeft voor het onlangs gelanceerde rhenus LAE 2, een verdere ontwikkeling van het beproefde biologisch smeermiddel rhenus LAC 2, het EU Ecolabel (EEL) ontvangen. Dit wordt toegekend aan producten die gedurende hun hele levenscyclus een lage impact op het milieu hebben.

Na een uitgebreid certificeringsproces heeft Rhenus Lub voor het biologische smeermiddel rhenus LAE 2 het EU Ecolabel (EEL) ontvangen.

Standaardvetten op basis van minerale olie zijn vaak zeer efficiënt, maar kunnen – afhankelijk van de toepassing en het gebruik – een potentieel risico voor het milieu vormen. Rhenus Lub besteedt daarom al jarenlang aanzienlijke middelen aan onderzoek en ontwikkeling om zijn producten milieuvriendelijk te maken.

Na een uitgebreid certificeringsproces heeft het biologische smeermiddel rhenus LAE 2 nu het EU Ecolabel (EEL) ontvangen. Dit milieukeurmerk wordt erkend in alle lidstaten van de Europese Unie en in Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.

Net zo effectief

“Natuurlijke basisoliën van koolzaad of zonnebloem zijn gevoelig voor oxidatie en daarom vaak niet geschikt voor veeleisende toepassingen. Dit heeft geleid tot vooroordelen over de prestaties van biologische smeervetten”, legt Marco Pfeiffer, hoofd Productmanagement en verkoop vetten bij Rhenus Lub, uit. “Wij wilden deze zienswijze veranderen. Dankzij synthetische esters met uitstekende eigenschappen, zoals die worden gebruikt in rhenus LAE 2, zijn biologische smeermiddelen nu op veel gebieden net zo effectief als smeermiddelen op basis van minerale olie.

Hoewel het Ecolabel slechts zeer beperkte mogelijkheden toestaat, zijn we erin geslaagd om een oplossing te ontwikkelen met extreem hoge prestaties. Qua performance is er momenteel nauwelijks een vergelijkbaar product bij Ecolabel-vetten te vinden – we lopen hier voorop in de ontwikkeling.”

Strikte criteria Europees milieukeurmerk

EEL-gecertificeerde producten hebben een lagere impact op lucht, water, bodem en menselijke gezondheid dan commercieel verkrijgbare smeermiddelen op basis van minerale olie. Om het EEL-certificaat te verkrijgen, moeten bedrijven aan strenge eisen voldoen. Dit houdt onder andere in dat ze de LuSC-lijst (Lubricant Substance Classification) moeten aanhouden, die de grondstoffen bevat welke mogen worden gebruikt.

Tegelijkertijd wordt het gebruik van zogenaamde performance-grondstoffen, die meestal niet of slechts in beperkte mate biologisch afbreekbaar zijn, beperkt. Daarnaast zijn er voorschriften voor verpakkingen die een bepaald aandeel aan gerecycled materiaal moeten bevatten en zodanig ontworpen moeten zijn, dat morsen veilig wordt voorkomen.

Betrouwbare prestaties in kritieke situaties

Het hoogwaardige biologische smeermiddel rhenus LAE 2 is vooral geoptimaliseerd voor gebruik op verliessmeerpunten waar overtollig en verdrongen smeervet in de bodem, de riolering of het water terecht kan komen. Dit zijn bijvoorbeeld bouwmachines, machines en transportuitrusting in de dag- en nachtmijnbouw, apparaten in de waterbouw, sluizen-, rioolwaterzuiverings- en havenfaciliteiten, landbouwmachines of spoorwegtransport.

Terwijl smeervetten op basis van minerale olie hier altijd een zeker risico voor het milieu vormen, is rhenus LAE 2 gemakkelijk biologisch afbreekbaar. Het is geschikt voor de smering van rol- en glijlagers onder hoge – zelfs schokachtige – belastingen en is betrouwbaar bestand tegen hoge temperaturen. Bovendien is het bestand tegen water en oxidatie, heeft het zeer goede anticorrosie-eigenschappen en een goede hechting.

“De verdere ontwikkeling en optimalisatie van ons beproefde biologisch smeermiddel en de certificering van rhenus LAE 2 met het EU Ecolabel vormen een volgende stap op weg naar uitgebreide duurzaamheid”, zegt Pfeiffer. “We zijn al bezig om nog meer producten op de markt te brengen en zullen dit thema in de toekomst proactief blijven bevorderen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Virtueel laboratorium optimaliseert smeermiddelsamenstelling

25-09 Mechanische lagers en tandwielen worden doorgaans voorzien van smeermiddelen om wrijving en slijtage te…

Toeleveren

Slijp- en snijolie rhenus EU 12-O is goed én zuinig

12-07 Het smeermiddel heeft zijn prestaties nu al bewezen in een praktijktest bij een van…

Verspanen

Mineraalolievrij rhenus TY 155 L is geschikt voor bijna alle bewerkingen

09-01 Frezen, boren, slijpen, maar ook meer veeleisende bewerkingsprocessen zoals draadsnijden of diepboren – het…

Verspanen

Goedkeuring Airbus voor koelsmeermiddel rhenus TU 560

23-05 Het topproduct van de smeermiddelenspecialist uit Mönchengladbach (D) is opgenomen in de Airbus-goedkeuringslijst AIPS…

Toeleveren

Huidvriendelijke koelsmeermiddelen in opmars

10-03 Tot nu toe was de effectieve bescherming van de huid voor veel productiemanagers bijzaak,…

Verspanen

GFM heeft geen zorgen meer om koelsmeermiddelen

29-09 GFM heeft het koelsmeermiddelmanagement volledig uitbesteed. Alle CNC-machines bij de verspaner in Bergeijk zijn…

Verspanen

Koelsmeermiddel rhenus TU 43 P bewijst zich bij vliegtuigonderdelen

12-08 Het koelsmeermiddel rhenus TU 43 P is door een groot aantal bedrijven goedgekeurd voor…

Toeleveren

Rhenus TS 421: betere prestaties door extreem weinig schuimvorming

11-03 Met rhenus TS 421 heeft smeermiddel-expert Rhenus Lub een koelsmeermiddel ontwikkeld dat zelfs bij…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema