Flexibele snijrobot Kranendonk voor offshore-constructie

Kranendonk introduceert een nieuwe machine waarop zowel buizen als balken kunnen worden gesneden. Hiermee komt de producent tegemoet aan de wensen van fabrikanten van offshore-constructies, die flexibele automatisering eisen voor de vele verschillende staalprofielen die ze gebruiken. Buizen en balken worden samengesteld tot enorme platformen, poten en andere delen van offshoreconstructies.

“Met het Tube and Beam cutting system hoeven fabrikanten van offshoreconstructies slechts één investering te doen”, licht marketing manager Jan Kranendonk toe. “Daarmee kunnen ze de meest gebruikte staalprofielen verwerken. Tijdens het laden en lossen aan de ene kant, kan het systeem verder gaan met snijden aan de andere kant. Hierdoor wordt de production flow sterk verbeterd. Dit ontwerp scheelt tevens in de benodigde vloeroppervlakte.”

Grote staalprofielen
Een robot biedt veel flexibiliteit voor complexe sneden in grote buizen en balken. Het Tube and Beam cutting system kan buizen tot 2.300 mm diameter en balken tot 1.250 mm breedte aan. Kranendonk: “Door de robot op een track te plaatsen, hebben we het bereik van de robot verder uitgebreid naar 60 vierkante meter. De robot kan langs grote buizen en balken bewegen en iedere mogelijke snede maken. Buizen tot 900 mm diameter passen door de floating chuck om aan beide kanten gesneden te worden, zonder dat er opnieuw afgesteld moet worden. Dat scheelt veel tijd.”

Zie hier een video van het nieuwe systeem.

Hoge nauwkeurigheid
Naast de gewenste flexibiliteit stellen fabrikanten van offshoreconstructies hoge eisen aan de nauwkeurigheid. Als delen niet perfect passen, is men uren kwijt aan nabewerking. Kranendonk: “We hebben een slim meetsysteem ontwikkeld waardoor de snijbeweging precies overeenkomt met het werkelijke product. In geval van afwijkingen in de buis of balk past de laser gekalibreerde robot zich aan. Deze technologie resulteert in perfecte sneden en beter passende verbindingen.”

Slimme software
Het Tube and Beam cutting system beschikt over geavanceerde software. De gekozen strategie om te snijden wordt opgenomen in de instellingen van het systeem. Uitgebreide kennis van robots is niet nodig dankzij de automatische programmering en het gemakkelijk aan kunnen passen van parameters. Daardoor is slechts één operator nodig om het systeem te besturen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Buislasersnijden is groeimarkt voor Driessen

19-06 Dag en nacht zat de buislasersnijmachine van Metaalcenter Driessen in Weert vol, en nog…

Geen categorie

Kroon op het werk van A’DAM Toren

29-04 Met de grootste mobiele kraan van Europa is een nieuwe kroon op A’DAM (de…

Bedrijf en Economie

Eerste SKG-certificaat voor aluminium- en staalconstructies overhandigd

25-06 Jeroen Brouwer, directeur van HJ Metaalbewerking, heeft het eerste SKG-Certificate of Conformity voor aluminium-…

Geen categorie

Eerste Europees erkende diploma’s lascoördinator B uitgereikt

10-01 Tijdens een feestelijke bijeenkomst zijn de eerste tien Europees erkende diploma’s van de opleiding…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV