Kroon op het werk van A’DAM Toren

Met de grootste mobiele kraan van Europa is een nieuwe kroon op A’DAM (de voormalige Shell-toren aan het IJ in Amsterdam) geplaatst. Vijf gevelelementen, waarvan de grootste 85.000 kilo weegt, zijn 80 meter de lucht in gegaan. Die worden op de top in elkaar gezet. Voor aannemer J.P. van Eesteren was het een operatie die met militaire precisie moest worden uitgevoerd.

De voormalige Shell-toren wordt in anderhalf jaar tijd getransformeerd tot onder meer een iconisch observatiepunt en het episch centrum voor de creatieve –en muziekindustrie. De bestaande kroon op de toren wordt vervangen door een nieuwe stalen constructie die plek biedt aan een observatiedek en een ronddraaiend restaurant. Ook de nieuwe kroon krijgt een uitkragende, overhoekse vorm, slechts steunend op een kern van 10 bij 10 meter. Het ‘lichtste’ element weegt 65 ton en het zwaarste 85 ton. Daarom kwam er een kraan van 1.200 ton aan te pas om het werk uit te voeren. Het takelen en draaien nam per element een aantal uren in beslag.

Delen geprefabriceerd
De staalfabriek heeft ter plekke, op de bouwplaats, de vijf delen geprefabriceerd. Die worden op hoogte als een bouwdoos in elkaar gezet. Op de grond is eerst proefgedraaid met het assembleren. Projectmanager Ton Wansing van J.P. van Eesteren: “We hadden te maken met tijd en veiligheid als belangrijke randvoorwaarden. Daarom hebben we op de grond getest met het in elkaar zetten, om de zekerheid te krijgen dat onze aanpak veilig is en het in de lucht in één keer goed zou gaan.”
Op 16 april is gestart met de opbouw van de 1.200 ton Liebherr kraan. Die moest eerst een andere bouwkraan van de toren afhalen, die de nieuwe gevelelementen heeft geplaatst. Bij gebrek aan bouwplaatsruimte stond deze bouwkraan op de liftschacht. Ook het stabiliseren van de nieuwe kraan vroeg extra aandacht. Daarom is er een complete fundering geheid.

Enorme voorbereiding
De hijsoperatie zag er uiteindelijk simpel uit, maar de operatie heeft een enorme voorbereiding gevergd. Wansing: “We zijn direct bij de start van de bouw, op 1 juli vorig jaar, met de architect, de constructeur en de staalleverancier in overleg gegaan voor een oplossing. Dat maakt het tot een unieke prestatie.”

Oplevering eind januari 2016
De oude Shell-toren wordt ingrijpend verbouwd en in opdracht van Sander Groet, Duncan Stutterheim, Hans Brouwer en projectontwikkelaar Lingotto getransformeerd van een leegstaand kantoor naar een multifunctioneel en levendig icoon aan het IJ. A’DAM moet eind januari 2016 worden opgeleverd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Automatisering

ConstruSteel Online: staalbouw software via een browser

22-03 ConstruSteel is wereldwijd het eerste softwarebedrijf voor de staalbouw dat, naast een lokale installatie,…

Verspanen

Leering Hengelo gaat boor-zaag installaties APS Europe verkopen

10-12 Leering Hengelo en APS Europe gaan per direct samenwerken op het gebied van de…

Automatisering

ConstruSteel past subtitel bedrijfsnaam aan

18-11 ConstruSteel heeft een kleine aanpassing gedaan in de subtitel van de bedrijfsnaam: ‘ERP software’…

Automatisering

Liemar officieel partner Exact

04-06 Liemar Software is officieel partner van Exact Software Nederland geworden. Deze samenwerking is bevestigd…

Bedrijf en Economie

Van den Brink Staalbouw opent nevenvestiging in Nijverdal

03-01 Van den Brink Staalbouw gaat in het Twentse Nijverdal een nieuwe nevenvestiging bouwen. Op Bedrijvenpark…

Automatisering

ConstruSteel lanceert Tekla Apps

29-09 Softwarebedrijf ConstruSteel heeft een wereldwijde innovatie voor de staalbouw-branche gepresenteerd. “Hiermee kunnen onze gereedschappen…

Geen categorie

Speciaal hijsframe voor aluminium dekluiken

13-05 Speciaal voor de handling van extreem langwerpige aluminium dekluiken heeft Ter Horst Metaal Techniek…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen