Formaco exclusief agent van smeed- en gietwerk Gerdau Spanje

Formaco Forgings & Castings is al jaren intermediair voor het Spaanse Gerdau. Vorig jaar is een exclusief agentschap afgesproken. Voor gietwerk is Formaco nu exclusief agent voor Nederland en België en voor giet- en smeedwerk exclusief agent voor Engeland en Ierland.

Volgens directeur Robert Heester finetuned Formaco met deze samenwerking haar toeleveringsmogelijkheden op het gebied van groot en zwaar specialistisch smeed- en gietwerk.

Gerdau is een van de grootste leveranciers van speciale lange en grote staalproducten in de wereld. Met haar 45.000 medewerkers wordt er wereldwijd in veertien landen in totaal meer dan 25 miljoen ton staal geproduceerd. Als recycler verwerkt Gerdau bovendien elk jaar miljoenen tonnen schroot.

Gerdau in Reinosa – Spanje (770 medewerkers) richt zich vooral op de levering van speciale producten voor de scheepsbouw. Met name is het bedrijf expert in het vervaardigen van enorme gesmede en samengestelde krukassen voor 2-takt of 4-takt scheepsmotoren. Er kunnen smeeddelen tot 70 ton, gietdelen tot 130 ton, en zogenaamde ‘ingots’ tot 150 ton worden geproduceerd. Ook voor het voorbewerken of volledig eindbewerken van producten heeft Gerdau alle moderne productiefaciliteiten in huis.

Alle certificeringen in huis
Heester: “Het bedrijf heeft werkelijk alle bestaande en benodigde approvals en classificaties, om te mogen leveren aan hun klanten. Ik noem: ISO 16949, ISO 14001:2004, ISO 9001:2008, OHSAS 18001:2007(Safety & Health), Certificate EXP No.-6049/03/02/01 (Defensie), AQAP 2112 (NATO), DET NORSKE VERITAS Approval Certificate for Steel Castings, ABS Certificate (Marine) en lascertificering ASME IX. Gerdau heeft een grote staf van projectleiders, die zich bezig houden met de vertaling van het productontwerp naar de giettechnologie. Het gieten van deze producten vanaf 20 ton tot 130 ton is heel ambachtelijk. In diverse hallen liggen enorme elementen. Het opbouwen van de gietvorm duurt weken en is allemaal handwerk. Ook het afkoelen na het gieten duurt dagen, tot soms weken. Alles moet dus in één keer goed. Het volgen van de juiste procedure is dus erg belangrijk. We willen tenslotte geen narigheid zoals scheurtjes in het product.”

Gerdau Spanje levert vooral aan de zware machinebouw en scheepsbouw (krukassen), maar ook aan de cementindustrie (cementmolens), offshore, en aan staalfabrieken (frames en constructies voor persstraten). Heester is blij met het agentschap: “Wij hebben als Formaco een heel goed beeld waar we wat moeten laten maken. Wij hebben onze huidige producenten voor gietwerk in Turkije voor stukken tot 20 ton, en alles daarboven gaat naar Spanje. In de 15 jaar dat Formaco nu bestaat, hebben we al heel wat gietwerk gezien en in een bepaald segment bleek Gerdau een ideale toeleverancier voor ons: gieten en smeden, voorbewerking, eindbewerking, projectbegeleiding, high-end customers. De markt in Nederland en België is niet zo groot voor gietwerk van 20-130 ton, maar als er behoefte is, zit Formaco graag om tafel.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

CastForge Stuttgart: nieuwe vakbeurs voor giet- en smeeddelen

08-09 Messe Stuttgart komt met een nieuwe beurs voor de industrie: CastForge, vakbeurs voor giet-…

Geen categorie

Veel internationale deals op Bright World of Metals

24-06 De vier vakbeurzen Gifa, Metec, Thermprocess en Newcast, die zich vorige week onder de…

Geen categorie

Formaco rondt levering smeeddelen aan grootste hijsschip af

08-06 De bouw van Allseas ‘Pioneering Spirit’, het grootste hijsschip ter wereld, nadert zijn voltooiing.…

Geen categorie

Closed-die smeedwerk voor kleppenhuizen en afsluiters in opkomst

08-12 Om beter aan de gestegen vraag naar een hogere kwaliteit kleppenhuizen en afsluiters in…

Geen categorie

Formaco rekent op verdubbeling omzet

26-03 Formaco voorziet klanten in de scheepsbouw, offshore en machinebouw in de Benelux en Engeland…

Geen categorie

Ampo/MSE behaalt NORSOK M-650-certificaat voor gietwerk

24-03 Ampo/MSE heeft het NORSOK M-650-certificaat behaald voor gietdelen in Duplex (GR4A), Super Duplex (GR5A…

Geen categorie

Formaco verwacht vloedgolf aan opdrachten

14-10 Directeur Robert Heester van Formaco Forgings & Castings verwacht de komende jaren een grote…

Bedrijf en Economie

Investeringen over een breed front bij MSE

30-09 De smederijen, gieterijen en voorraadhouders waarmee MSE Metal Service Europe samenwerkt, zijn druk aan…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV