Formaco verwacht vloedgolf aan opdrachten

Directeur Robert Heester van Formaco Forgings & Castings verwacht de komende jaren een grote stroom opdrachten, voornamelijk uit de sectoren offshore en maritiem. Het zal hoofdzakelijk energie-gerelateerde equipment zijn voor de olie- en gaswinning en aanverwante industrieën, zoals de scheepsbouw en boorplatformen.

“We merken uit de markt dat het enorm druk aan het worden is. Als grote offshore en scheepsbouwbedrijven nu al rapporteren dat ze mega-orders binnenhalen, die veel groter zijn dan de opdrachten die ze in de topjaren 2007/2008 hebben gerealiseerd, dan kan het niet anders, dan dat we in de komende jaren tot over onze oren in het werk zitten”, aldus Heester. Hij ziet die vraag niet in één bedrijf, maar over de hele linie. “Op macro-economisch niveau wordt al langer geconstateerd, dat de wereldbehoefte aan energie behoorlijk aan het stijgen is en dat de grote opdrachtgevers daarop inspelen. Gezien de lange levertijden op bijvoorbeeld groot giet- en smeedwerk is een vroegtijdige onderkenning van de marktbehoefte voor een bedrijf ook van levensbelang.”

Reservering van productiecapaciteit
Heester stelt dat zijn productiecapaciteit op het gebied van groot giet- en smeedwerk voor het jaar 2014 nu al aardig is ingevuld. “Nu zien we dat onze grote opdrachtgevers in de Benelux al opties bij ons neerleggen voor productiecapaciteit in 2015 en verder om deze ramp-up op te kunnen vangen. Zouden ze dat niet doen, dan vissen ze straks achter het net. Ondanks de recessie hebben onze grote toeleveranciers op ons vakgebied de laatste jaren eigenlijk allemaal goed geïnvesteerd en zijn helemaal up-to-date. Ook de vaste krachten zijn veelal behouden. Eigenlijk hebben onze partners constant wel werk gehad, alhoewel de marges wel onder druk hebben gestaan. Thans is er echter een ommezwaai aan de gang die zijn weerga niet kent.”

Sterke band
Omdat Formaco als vaste afnemer altijd al een sterke band heeft gehad met zijn toeleveranciers kan het de komende vloedgolf aan opdrachten in goede banen leiden. “Dat is essentieel”, aldus Heester. “Onze partners gaan immers niet voor nieuwe klanten die ze niet kennen; dat is te risicovol. Met dergelijke langlopende opdrachten, levertijden en hoge specificaties wordt bij voorkeur gewerkt met vertrouwde afnemers. Dat geeft ook zekerheid aan onze opdrachtgevers: zeker weten dat er volgens de afspraken geleverd gaat worden”, aldus een zelfbewuste Heester.

Grote namen
Hij vervolgt: “Wij betrekken ons groot en zwaar giet- en smeedwerk voor onze klanten in de Benelux uitsluitend van West-Europese partners. Om er enkele te noemen: Metalcam Italy, met een eigen gieterij en smeedwerk van 4-25 ton stuksgewicht en gespecialiseerd in hoog-gelegeerd staal en eindbewerkingen, FMA Italy met ringen tot Ø7 meter en zware smeedstukken tot 60 ton stuksgewicht, Irizar Forge Spain voor gesmede haken, kabelschijven en speciale hijsblokken, Carl Vorlaender Germany voor hoog-gelegeerd gesmeed staal met korte doorlooptijden en kleinere ringen, assen en blokken, en verder: LBI France voor centrifugaal gegoten non ferro en stainless steel bussen en ringen en sinds enkele jaren: Gerdau Spain voor gietdelen tot 130 ton, veelal eindbewerkt. Daarnaast hebben we nog Turkije waar een klein aantal vaste staalgieterijen in onze behoefte voorzien.”

Beurzen
Formaco is inmiddels geen onbekende speler meer in het vakgebied van grote speciale giet- en smeeddelen. Al 15 jaar bemiddelt het bedrijf tussen grote afnemers in de Benelux en grote toeleveringsbedrijven in West-Europa. “Klanten kennen ons en daarom is het ook belangrijk regelmatig onze neus te laten zien. Dat doen we dan onder andere ook op de komende beurs Off-shore Energy in Amsterdam RAI op 15 en 16 oktober. We pakken groot uit en staan er dan ook met praktisch alle vertegenwoordigers van onze West-Europese toeleveranciers. Een zeer internationaal gezelschap dus, maar wel met alle specialismen die we in huis hebben. We zullen ook wel moeten, willen we de komende opdrachtenstromen en turn-key projecten in goede banen kunnen leiden”, aldus Heester.

Formaco neemt deel aan de vakbeurs Off Shore Energy in Amsterdam Rai op 15 en 16 oktober (stand 11.089) en aan Europort in Ahoy Rotterdam van 5–8 november (stand 5502).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Dekens Metaalgieterijen excelleert met hoogwaardig gietwerk uit moderne gieterij

08-02 In 2008 heeft Dekens de activiteiten van de gieterij nog verder versterkt met een…

Transport en Logistiek

CVS Ferrari heft 32 ton bij Franklin Offshore

01-05 De eerste CVS Ferrari heftruck, geleverd door MotracLinde, rijdt bij Franklin Offshore Europe in…

Toeleveren

Uitbreiding Formaco in non-ferro gietwerk

11-04 Met de inlijving van het Franse bedrijf Inoxyda breidt LBI haar mogelijkheden op het…

Geen categorie

Formaco rondt levering smeeddelen aan grootste hijsschip af

08-06 De bouw van Allseas ‘Pioneering Spirit’, het grootste hijsschip ter wereld, nadert zijn voltooiing.…

Automatisering

Flexibel automatiseren

11-05 Flexibiliteit. Dat was een harde eis die Raymond en Eric Goorsenberg stelden aan het…

Geen categorie

Zware CNC-draaibank Hyundai-Wia vergroot kracht van Van Dijk-Inpijn

24-03 Bij Van Dijk-Inpijn, een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf dat hoogwaardige kwaliteitsproducten maakt en zich daarbij steeds…

Geen categorie

Closed-die smeedwerk voor kleppenhuizen en afsluiters in opkomst

08-12 Om beter aan de gestegen vraag naar een hogere kwaliteit kleppenhuizen en afsluiters in…

Bedrijf en Economie

Enorm boorplatform krijgt langere poten

25-06 Damen Shiprepair Vlissingen (DSV) bouwt de Rowan Viking om. Dit boorplatform is actief op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV