Foutloos en efficiënt lassen kinderspel met Fronius WeldCube Navigator

Met de nieuwe Fronius-software WeldCube Navigator is nu een digitaal lasvolgordeplan (ook wel Weld Sequencing genoemd) voor TPS/i beschikbaar. Deze software leidt de lasser doelgericht en op betrouwbare wijze door de verschillende stappen bij het lassen van een onderdeel.

Foto’s zeggen meer dan 1000 woorden: elke lasnaad, alle instellingen en belangrijke instructies worden stapsgewijs op het scherm weergegeven. De feedbackfunctie waarschuwt onmiddellijk als er fouten worden herkend.

WeldCube Navigator brengt twee belangrijke functionaliteiten in één softwarepakket samen: de sequencer begeleidt de lasser met behulp van afbeeldingen stapsgewijs bij het te verrichten laswerk, toont de lasser wat hij moet doen en op welke manier, en selecteert automatisch vooraf op het lasapparaat gedefinieerde lasparameters. De vereiste werkinstructies kunnen  eenvoudig in de editor worden gedigitaliseerd.

Uniforme werkwijze

Met een uitgekiend lasvolgordeplan optimaliseren bedrijven hun lasprocessen binnen de handmatige serieproductie. De meest optimale volgorde wordt telkens als standaard vastgelegd en dankzij de gestructureerde, uniforme werkwijze wordt gewaarborgd dat de lassers alle stappen op de juiste wijze en binnen de gestelde toleranties uitvoeren. Zo kan worden gegarandeerd dat de lasverbindingen van hoge kwaliteit zijn en aan de vereisten voldoen waardoor in de productiefase tijd en kosten kunnen worden bespaard.

Bovendien kunnen dankzij WeldCube Navigator nieuwe, onervaren lassers eerder in de productie meedraaien en ervaren lassers flexibel tussen verschillende werkstations wisselen aangezien ze vooraf geen tijd meer kwijt zijn aan het doornemen van de instructies, zelfs niet bij onderdelen die maar zelden langskomen.

Uitsluiten lasfouten

Hoogwaardige lasnaden zijn voor veel onderdelen cruciaal. Gebrekkige of ontbrekende lasverbindingen leiden tot enorme kosten in de productiefase. Hoe eerder deze problematische verbindingen worden herkend, hoe sneller er actie op kan worden ondernomen. En dat is precies wat de guidance- en jobvoorinstellingfunctie van WeldCube Navigator doet: als de lasser van het lasvolgordeplan afwijkt, wordt hij daar direct door deze functie voor gewaarschuwd.

Zodra de functie een afwijking (grenswaardeoverschrijding) detecteert in lasnaden die als veiligheidsrelevant zijn bestempeld, blokkeert WeldCube Navigator automatisch het verdere lasproces totdat er weer groen licht is gegeven, bijvoorbeeld door een opzichter. Op deze wijze worden lasfouten niet herhaald of doorgegeven, maar onmiddellijk gecorrigeerd. Zo blijft een hoge kwaliteit gewaarborgd – zelfs als er veel onderdelen moeten worden gelast – en kunnen de kosten en verloren tijd als gevolg van lasfouten drastisch worden teruggebracht.

Logische en eenvoudige bediening

Het lasapparaat en de WeldCube Navigator-software vormen samen een krachtige totaaloplossing. Fronius heeft bij de ontwikkeling veel aandacht besteed aan een eenvoudige bediening. Hierdoor hoeven er alleen maar afbeeldingen in de editor te worden geüpload en bijbehorende instructies te worden ingevoerd. Alle belangrijke lasparameters zijn vooraf gedefinieerd en er is vastgelegd hoe het systeem reageert als van het plan wordt afgeweken. Natuurlijk is het ook mogelijk om algemene werkstappen op te nemen, zoals voorbereidingswerkzaamheden of tussenstappen waar geen laswerk bij komt kijken.

De sequencer leidt de lassers vervolgens, met behulp van het digitale lasvolgordeplan uit de editor, doelgericht en op betrouwbare wijze naar het gewenste resultaat. De lasser kan eenvoudig met de knop op de lastoorts door het lasproces navigeren: selecteren, bevestigen en door! Op het scherm van het werkstation worden duidelijk de uit te voeren stappen weergegeven. Pas als een stap naar tevredenheid is uitgevoerd, verschijnt de volgende stap. Werkinstructies op papier, mogelijk ook nog in verschillende talen, behoren nu tot het verleden. Doordat de lasser door het systeem direct wordt gewaarschuwd als hij een fout maakt, wordt bovendien op materiaal en tijd bespaard omdat er minder herstelwerk en nabewerking nodig zijn. Een digitaal lasvolgordeplan komt ook goed van pas als er geen ervaren lassers aanwezig zijn of als lassers vaak van taak wisselen.

Effectief kwaliteit garanderen

Dankzij een digitaal lasvolgordeplan kunnen nieuwe, onervaren lassers hun taken sneller en beter uitvoeren omdat ze de stapsgewijze instructies die op het scherm worden weergegeven, gemakkelijk kunnen volgen. Bovendien kan met een dergelijk plan worden gewaarborgd dat al hun lasverbindingen aan de eisen en normen voldoen. Er kan niets worden vergeten en de lasparameters zijn al vooraf ingesteld. Met een digitaal lasvolgordeplan bundelen bedrijven hun vakkennis en lasvaardigheid zodat deze aan alle werknemers kunnen worden doorgegeven. Dit garandeert een ononderbroken productie en vermindert de afhankelijkheid van ervaren lassers.

Fronius presenteert de nieuwe WeldCube Navigator-software en tal van andere innovaties  Schweissen & Schneiden in Essen.

Fronius
Hal 3, stand 3B55

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Overtuigende Schweissen & Schneiden

19-09 Vijf dagen stond in Messe Essen alles in het teken van innovaties, investeringen, netwerken…

Verbinden

Cloos presenteert las-, handling- en slijplijn in één

30-08 Door innovatieve lastechnologie te combineren met upstream en downstream productieprocessen, kunnen gebruikers gaten in…

Verbinden

Valk Welding zet mega lasrobotsysteem te koop op S&S

28-08 Als beurs highlight biedt de lasrobotintegrator uit Alblasserdam deze installatie vanaf heden te koop…

Plaatbewerking

Meer dan 800 exposanten op Schweissen & Schneiden

25-08 Onder hen bevinden zich marktleiders als Lincoln, ESAB, MicroStep, Abicor Binzel, EWM, Fronius, Messer…

Verbinden

Fronius verdubbelt productiecapaciteit lastoortsen

19-04 Fronius produceert een breed scala aan lastoortsen. Het assortiment varieert van lichte, handzame TIG-lastoortsen…

Plaatbewerking

BOZ Group verdubbelt haar robot-lascapaciteit

08-10 Met de recente ingebruikname van 2 Yaskawa robot-lascellen met elk 2 werkstations met roterende…

Verbinden

Handmatig staal lassen

14-07 Fronius brengt met de TPS/i Steel Edition een nieuwe versie van zijn actuele stroombronnenplatform…

Verbinden

Lassen en gamen met je stem

18-12 Lassers en mensen met een dwarslaesie hebben één ding gemeen: het is voor hen…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema