Fronius toont oplossingen voor tekort aan ‘lashandjes’

Onder het motto ‘Unleash your welding potential’ presenteerde Fronius op de vakbeurs Schweissen & Schneiden in Essen onlangs toekomstbestendige en rendabele lasoplossingen.

Fronius presenteerde oplossingen die een antwoord vormen op het tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Met de enorme lascel voor robotlassen (rechts) bewees de Oostenrijkse lasexpert zijn expertise als leverancier van complete automatiseringsoplossingen.

 

De Oostenrijkse lasexpert presenteerde daarnaast ook zijn nieuwste digitale lasoplossingen.

Simulator

Oplossingen om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten het hoofd te bieden, konden op veel belangstelling rekenen. Een van die oplossingen is bijvoorbeeld de gloednieuwe Welducation Simulator waarmee cursisten door middel van augmented reality (AR) op een realistische wijze kunnen worden getraind in het uitvoeren van lastaken. De simulator maakt ook een veilige leeromgeving zonder hitte, lasrook en verblindend licht mogelijk waarbij geen kostbare materialen verloren gaan.

In de lopende productie helpt de WeldCube Navigator de complexiteit van de lastaken te verminderen door de lasser stap voor stap door de lasvolgorde van een onderdeel te leiden. Daarbij zorgt het systeem er op basis van specifieke voorinstellingen voor dat de werkstappen juist en in overeenstemming met de normen worden uitgevoerd. Zo worden tijdrovende nabewerkingen en de verspilling van kostbare materialen vermeden en de efficiëntie verhoogd.

Bezoekersmagneet TIG Experience Box

Voor de topklasse, het TIG-lassen, heeft Fronius ook een oplossing ontwikkeld. Met het Welding Package TIG DynamicWire voor de iWave kunnen zelfs beginners in een handomdraai TIG-lasnaden van professionele kwaliteit aanbrengen. Ongeveer 500 nieuwsgierige bezoekers kwamen naar de TIG Experience Box om deze oplossing met eigen ogen te aanschouwen.

Automatisering

“Dit jaar hebben we voor het eerst ons automatiseringsportfolio op de beurs gepresenteerd. Het hoogtepunt was de enorme robotlascel in het midden van onze stand. Maar ook de twee cobotcellen en het intelligente FCW-rondlassystemen, waarin voor het eerst de nieuwe iWave is geïntegreerd, konden op veel interesse rekenen”, aldus een woordvoerder van Fronius International.

Een vooruitblik op de eerste helft van 2024: presentatie van de mobiele en compacte krachtpatsers Artis (TIG-lassen) en Ignis (handmatig booglassen).

Een vooruitblik op de eerste helft van 2024: presentatie van de mobiele en compacte krachtpatsers Artis (TIG-lassen) en Ignis (handmatig booglassen).

Ook Fronius Pathfinder, programmeer- en simulatiesoftware die de efficiëntie in de productie k verhoogt door lasprocessen offline te programmeren, maakte indruk op de bezoekers. De lasspecialisten kunnen op de digitale tweeling parallel aan het daadwerkelijke lasproces in de productie de volgende stappen in het lasproces voorbereiden. De software herkent zelfs aslimieten, berekent begin- en eindpunten en naderingspaden en stelt zelfstandig positiepunten in. Dankzij ArcView 2.0 hebben lassers tijdens het lassen onbelemmerd zicht op de lasboog en het werkveld, zodat ze direct de kwaliteit van de lasnaad kunnen beoordelen. Deze realtime monitoring wordt mogelijk gemaakt door de opnames van meerdere op de lichtboog en het werkveld gerichte camera’s tot één beeld samen te voegen.

Plannen voor 2024

Tijdens de presentaties op de Fronius Live Stage werd duidelijk dat Fronius voor 2024 veel op de planning heeft staan, zoals uiterst nauwkeurige en geoptimaliseerde proceskarakteristieken voor de additieve productie én een revolutionaire onderhoudsapp: de Pocket Engineer. Tijdens de live demonstratie van deze app konden de toeschouwers ervaren hoe eenvoudig en gemakkelijk servicegevallen in de toekomst kunnen worden afgehandeld.

Bovendien lichtte de ontwikkelaar van lastechnologie een tipje van de sluier op van de gloednieuwe compacte en mobiele krachtpatsers voor handmatig lassen: de Fronius Artis, een TIG-lasapparaat, en de Fronius Ignis voor handmatig booglassen. Beide zullen al in de eerste helft van het jaar verkrijgbaar zijn.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Foutloos en efficiënt lassen kinderspel met Fronius WeldCube Navigator

06-09 WeldCube Navigator brengt twee belangrijke functionaliteiten in één softwarepakket samen: de sequencer begeleidt de…

Verbinden

Fronius verdubbelt productiecapaciteit lastoortsen

19-04 Fronius produceert een breed scala aan lastoortsen. Het assortiment varieert van lichte, handzame TIG-lastoortsen…

Plaatbewerking

Super-productief lassysteem voor Reny

21-04 En zo heeft Rene Geerts nog wel een paar basisprincipes. Hij wil bijvoorbeeld niet…

Plaatbewerking

BOZ Group verdubbelt haar robot-lascapaciteit

08-10 Met de recente ingebruikname van 2 Yaskawa robot-lascellen met elk 2 werkstations met roterende…

Verbinden

Handmatig staal lassen

14-07 Fronius brengt met de TPS/i Steel Edition een nieuwe versie van zijn actuele stroombronnenplatform…

Verbinden

Lassen en gamen met je stem

18-12 Lassers en mensen met een dwarslaesie hebben één ding gemeen: het is voor hen…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?