Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

Maandagochtend vroeg, spitsuur in ‘Huize van den Hurk’. Na het weekend direct organisch omgetoverd tot multifunctionele werkplek. Drie laptops schouder aan schouder opengeklapt en onze Wifi draait op volle toeren trouw zijn Mb’s. Mijn kinderen hadden mij gelukkig tijdig duidelijk gemaakt dat connectie met het wereldwijde web wel het laatste zou mogen zijn dat hun aangepaste onderwijs in de weg zou staan. Trots kijk ik naar mijn kroost en vraag me af wat de invloed zal zijn op de prestaties van de schoolgaande jeugd? Zal dat alleen af te lezen zijn aan hun cijfers? Deze gedachte brengt mij bij de Fabriek van de Toekomst-scan. Ook bij De Cromvoirtse immers leggen wij onszelf regelmatig langs ‘de meetlat’.

Het waardevolle van de aanpak van het Support Centre is dat je op basis van de scan gestimuleerd én ondersteund wordt om verder te innoveren.

Bijna een jaar geleden schreef ik hier al hoe wij werken aan de toekomst van ons bedrijf. Sindsdien hebben wij flink wat stappen gemaakt met dit project. Dat vonden wij in ieder geval zelf, maar hoe weet je nou zeker dat je goed bezig bent? Dan is het dus fijn als er een goede methode beschikbaar komt om ieders inspanningen op waarde te schatten, de EU-benchmarkscan. Deze is ontwikkeld door het European Advanced Manufacturing Support Centre, een initiatief van de Europese Commissie. Het brengt in kaart in hoeverre productiebedrijven erin geslaagd zijn zich om te vormen tot duurzame, wendbare en hoogtechnologische organisaties, klaar voor de toekomst.

Afgelopen jaar hebben we over de volle breedte progressie geboekt. Van een upgrade van ons ERP-systeem, tot de nieuwe software voor ons Webportal, waarmee klanten geheel geautomatiseerd bestellingen kunnen plaatsen. Maar de aanpassingen waren zeker niet alleen technisch, het gaat tenslotte om een integrale aanpak over de hele waardeketen; end-to-end engineering. De scan vindt dan ook plaats op 8 uiteenlopende transformaties. De menselijke factor wordt hierbij ook doorgelicht. Hierbij moet gescoord worden op aspecten als lokale verankering en betrokkenheid van personeel, de zelfstandigheid van teams en de service als belangrijke investeringsfactor binnen je bedrijf.

Het waardevolle van de aanpak van het Support Centre is dat je op basis van de scan gestimuleerd én ondersteund wordt om verder te innoveren. Dit gebeurt bovendien met partners in het netwerk, zoals FME en TNO. Het maakt veel zaken zichtbaar die anders onzichtbaar zouden blijven. Dit geeft niet alleen inzicht trouwens, maar voelt ook als beloning voor iedereen. Nu nog even regelen dat mijn kinderen, samen met alle studenten, de waardering voor hún transformaties ook zo gaan zien.

Ronnie van den Hurk
De Cromvoirtse

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Afscheid

12-07 Al vrij snel kwam een buitenlandse strategische koper met een heel mooi bod. Ook…

Automatisering

Innovatieve gebruiksvriendelijke oplossingen voor plaatbewerking

23-06 De ontwikkelingen in de plaatbewerking zijn de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt en…

Plaatbewerking

MKG implementeert ERP en shopfloor control bij Made By Driessen

16-06 Op 13 december 2019 was het dubbel feest bij Made By Driessen. De Brabantse…

Plaatbewerking

Samen zijn we sterker

16-06 Ze doen het op hun eigen manier, maar er is ook een duidelijke overeenkomst:…

Plaatbewerking

Janwillem Verschuuren, nieuwe voorzitter NEVAT GPI

15-06 Dat netwerken gebeurt volop bij GPI. Juist daarom heeft Janwillem Verschuuren, mede-eigenaar van De…

Columns

Grasmaaien

21-05 Rob, de eigenaar, vormde samen met twee oud-schoolgenoten de directie over het uitermate goed…

Automatisering

De eilandjes bij Bloemhof Bolsward verdwijnen

21-05 Freddy en Jaco Bloemhof zijn hun bedrijf in 1995 gestart met een gereedschapskist. Deze…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

17-05 Als iets in onze sector het laatste half jaar een ijzingwekkende connectie heeft met…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X