Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

Daar gaan we, zeggen mijn ogen enthousiast als de skilift eindelijk in beweging komt. Beneden ons lonkt de sneeuw nog ruimhartiger dan gehoopt. De reis vanuit Nederland ging soepel, maar de eerste file kwam alsnog in de lobby van ons hotel. Gretig naar ons latplezier wordt onderaan de piste nogmaals ons geduld op de proef gesteld door een wachtrij die naar boven getakeld moet worden. Als mijn vriendengroep en ik bijna boven zijn flap ik eruit; ‘ik hoop wel dat we meer skiën dan wachten komende dagen’.

Column Ronnie van den Hurk

In een flits d(w)alen m’n gedachten af naar de nieuwste stap in de optimalisatie van ons productieproces. Bij een slimme fabriek kijk je niet alleen naar de touchtime van producten, of de bezettingsgraad van je machines, maar óók naar de wachttijden in het proces en de interactie met leveranciers en klanten. Kortom, het draait om een integrale benadering van de totale ketenlogistiek. Aspecten als lean en OEE spelen hierbij een belangrijke rol.

Waar en wanneer komen orders en materialen binnen, waar moet dat vervolgens heen, hoe lang ligt het daar te wachten en hoe kan de order zo optimaal mogelijk naar de klant? Digitalisering biedt de cruciale ondersteuning om de stroom van materialen én informatie aan elkaar te knopen. Smart Connected Supply Network (SCSN) is een datastandaard die het uitwisselen van informatie in de keten efficiënter maakt. Hierdoor kunnen we data snel en betrouwbaar met onze partners delen. Waar we nu net mee gestart zijn is om alle data slim te analyseren, om zo het volledige proces te optimaliseren. Dit vinden we zo belangrijk dat we nu iemand aangetrokken hebben die met regelmaat hiermee aan de slag is. Het blijft tenslotte ook mensenwerk.

Terwijl we de skilift uitstappen kijken mijn vrienden me vragend aan. Ik krijg het gevoel dat ze aan me kunnen zien dat ik even aan m’n werk zat te denken en maak vlug een gebaar dat ik de berg af wil. De afdaling is heerlijk en idem dito de beloning op het terras daarna. Als we proosten zeg ik, ‘zo…, is het ons tóch weer mooi gelukt!’ Een vriend reageert bijdehand met; ‘net als meer dingen verleer je skiën nooit Ronnie.’ ‘Nee’ zeg ik, ‘dat bedoel ik niet. Het gaat me om het groter geheel, dat het ons zessen weer gelukt is om deze mooie tijd samen in te plannen.’

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

‘Charles’

21-05 Bart had al vroeg belangstelling gekregen voor de onderneming. Als klein jongetje ging hij…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

26-02 Met ruim 2000m2 biedt deze bedrijfshal precies het groeiperspectief dat we zochten in Oisterwijk.…

TechnishowNieuws

Han van Rijn houdt overname-spreekuur op TechniShow

29-01 Han van Rijn begeleidt al meer dan 30 jaar ondernemers in de technische sector…

Columns

Vrijdag vrij!

18-12 Het jaar 2023 was voor veel ondernemers een bewogen jaar. De coronaperiode ligt achter…

Columns

Een coach

25-10 Het bleek een gouden greep. Inmiddels had hij een groot bedrijfspand en dertig medewerkers.…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

23-10 Maar voordat u het hier ook niet meer kunt bevatten, laat ik eerst even…

Columns

Belastingdienst

19-09 Ooit had hij het bedrijf overgenomen en van een traditionele verspaner omgebouwd tot een…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

18-07 Het ligt er natuurlijk megatondik bovenop wat het doel is van deze speciale open…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV