Geavanceerde ponstechniek opent nieuwe markten voor Elan

0

De aankoop van een E6x ponscentrum van Prima Power heeft nieuwe markten geopend voor Elan in Varsseveld, fabrikant van dak- en wandsystemen en toeleverancier van plaatwerk producten en profielen.

Steeds vaker bieden investeringen ter vervanging van bestaande machines ook kansen om het afzetgebied te verbreden of te verdiepen, omdat de onderhavige technologie intussen verder is geëvolueerd. De nieuwe machine is niet alleen productiever, rendabeler en beter bedienbaar, maar opent ook andere markten omdat economisch bewerkingen uitvoerbaar zijn waartoe de voorgangster niet in staat was. Het nieuwe E6x ponscentrum van Prima Power bij Elan is een typisch voorbeeld uit die categorie. De machine vervangt een ponsmachine met zesvoudige ponskop en eenvoudige besturing. Door de veelzijdige bewerkingsmogelijkheden, de hoge productiviteit en de precisie kan de nieuwe machine worden ingezet voor de productie van plaatdelen die voorheen niet of niet rendabel te maken waren. Daardoor kan de onderneming nieuwe marktsegmenten betreden.

Elan ontwerpt, levert en monteert het bedrijf dak- en wandconstructies voor met name de industriële en zakelijke markt in Nederland, Duitsland en Engeland. De bouwactiviteiten lopen uiteen van kantoorpanden en bedrijfshallen tot bouwmarkten, fastfood-restaurants, autogarages et cetera. De plaatzetterij levert onderdelen voor de eigen dak- en wandsystemen en fungeert daarnaast als toeleverancier voor derden. Met een goed georganiseerde en een groot assortiment materialen dat op voorraad wordt gehouden – platen in circa 150 kleuren in diverse afmetingen en diktes – kan het bedrijf korte leveringstijden garanderen.

Het E6x-ponscentrum vertegenwoordigt de derde generatie van de servo-elektrisch gestuurde E-machines die Finn-Power, dat enkele jaren geleden opging in het Prima Power concern, al in 1998 op de markt bracht. Deze aandrijftechnologie combineert energiebesparing en ergonomie slim met een hoge precisie en productiviteit. De ponsslag wordt vanuit de besturing geregeld waardoor niet alleen een hoogwaardig ponsproces gerealiseerd wordt, maar ook een nauwkeurige buigcapaciteit ter beschikking staat en de geluidsproductie alsmede de warmteontwikkeling wordt gereduceerd. Tegelijkertijd is een hoge productiviteit haalbaar (700 ponsingen van Ø1 mm). Bediening en ergonomie zijn eigentijds. De machine is uitgerust met een gereedschaprevolver met Auto-Index (rotatie vanuit de besturing, Multi-Tool (meerdere gereedschappen) en buigstations. De revolver kan in totaal met 250 afzonderlijke gereedschappen worden uitgerust.