Wat goed is, is goed

Soms moet je het met eigen ogen gaan zien. Om te kunnen begrijpen wat de uitdagingen van een klant zijn en wat daarbij de meerwaarde van jouw producten is. En wie kan er nou beter vertellen waarom hij zo blij wordt van jouw producten dan die klant zelf?

“Eigenlijk is de basis van al onze oplossingen onze zelfontwikkelde krachtcilinder. En daaromheen bouwen we een ponsmachine, maar we leveren onze krachtcilinders ook als los product.”

En dus togen we naar Meuleman Engineering in Den Ham. Gert Veurink is er al ruim 24 jaar werkzaam en als we vragen naar zijn functie, lacht hij en somt hij een hele lijst activiteiten op. Net als de andere medewerkers, houdt ook hij zich niet aan één functie. Hij ontvangt ons en laat zien wat er in hun productieproces zoal voorbij komt. “Als er ergens een gaatje in moet, dan komen bedrijven snel bij ons uit”, is zijn antwoord op de vraag wat de kernactiviteit is van het bedrijf.

“Eigenlijk is de basis van al onze oplossingen onze zelfontwikkelde krachtcilinder. En daaromheen bouwen we een ponsmachine, maar we leveren onze krachtcilinders ook als los product.” De oorsprong van het bedrijf is een gereedschapsmakerij. “Dan moet je denken aan stempels en centerpersen. Klanten wilden steeds vaker een kleinere oplossing en daarbij wilden we ook graag een eigen product ontwikkelen. En dat is onze hydropneumatische krachtcilinder. Daarvan hebben we vijf standaarduitvoeringen waarmee we van 1 tot 40 ton kracht kunnen leveren, allemaal werkend op 6 bar luchtdruk. Daarnaast maken we ook specials met een langere slag.”

Over en weer

Die krachtcilinders kunnen dus los geleverd worden, maar meestal wordt er een complete machine omheen gebouwd. Dat kan zijn van ponsmachines tot een machine om lagers in te persen, van uitklinkers tot speciaalmachines. “Zelfs Camozzi is een klant van ons”, lacht Gert. “We hebben voor Camozzi een harddiscpers gemaakt voor datavernietiging.” Camozzi’s eigen Arnold Visscher – rayon manager voor Meuleman – knikt enthousiast en vult aan: “Je komt de machines van Meuleman echt overal tegen. Ook bij andere klanten, laatst zag ik ze bij dé Nederlandse fietsenfabriek.”

Hij kijkt even naar Gert voor bevestiging: “En ook bij een grote ladderfabriek?” Gert knikt. “Ja, dat klopt. Maar ook in de zonwering, schuifwanden, zonnepanelen, schakelkasten – overal waar je een profiel in vindt waar gaten, sleuven of andere openingen in worden gemaakt. Maar ook vervormingen en knippen, we verzorgen complete geautomatiseerde en programmeerbare lijnen, desgewenst ook met aanvoerlijn. En het maakt niet uit of dat profiel van kunststof, aluminium, staal of rvs is.”

De beste oplossing

Gert laat een paar filmpjes zien van de werking van de ponsmachines en leidt ons rond door een ruimte waar werkelijk alles staat uitgestald dat je maar kunt ponsen – mét de bijbehorende machine. Als we vragen naar de belangrijkste uitdaging van de projecten vertelt Gert: “Het is belangrijk dat het profiel waarin geponst wordt, niet vervormt. Dus je moet zorgen dat er voldoende kracht wordt uitgeoefend en dat je het proces een beetje snelheid kunt geven.” Hij laat een profiel zien dat nogal lastig te bewerken was. “Je moet ook zoeken naar de beste techniek, de beste hoek om je gereedschap aan te zetten, helemaal als je een complex product hebt, dan doen we hier eerst wat proeven.”

Ook houdt Veurink zijn oren en ogen open als het gaat om veiligheid en ergonomie. “We zagen dat een tweehandsbediening voor de veiligheid echt een meerwaarde op kan leveren in bepaalde situaties. Dus hebben we ook die mogelijkheid meegenomen in ons aanbod. Het gaat er uiteindelijk om dat we de klant zo goed mogelijk kunnen bedienen.”

Driehoeksamenwerking

“De belangrijkste reden voor bedrijven om het ponsproces te automatiseren is personeelsgebrek. Dan zoek je naar een manier om arbeidsintensief werk te automatiseren. Die automatisering is dus een steeds groter onderdeel van onze opdrachten. Maar nog steeds leveren we van een handmatige pons tot een complete lijn met aanvoer.” Sinds 2001 werkt het bedrijf met componenten van Camozzi. “We kwamen op een beurs met ze in contact”, zegt Gert. “We zochten robuuste componenten, niets ingewikkelds eigenlijk maar vooral robuust en betrouwbaar. We gebruiken voor de aansturing ventielen van Camozzi en ook snelontluchters. Wat voor ons dus echt belangrijk is, is die betrouwbaarheid, want dat straalt af op je hele machine. En dat zit wel goed met Camozzi”, lacht hij hardop. “Er gaat eigenlijk nooit iets kapot!” Arnold Visscher geeft direct weerwoord: “Datzelfde werkt twee kanten op. Want de kwaliteit van de machines van Meuleman is zo goed, dat is ook een promotie voor ons. Ze werken krachtig en goed.” Het blijkt dat de bedrijven elkaar over en weer aanbevelen en trouwe samenwerkingspartners zijn.

Zover het oog reikt

Tijdens de rondleiding opent Gert wat voorraadlades en zien we Camozzi zo ver het oog reikt. Arnold grapt: “Nou, ik zie wel waar ik moet zijn als ik iets tekort kom.” Maar Gert pareert direct: “We gebruiken echt een flink aantal van die componenten in één lijn hè, vergis je niet. Wat je hier ziet is echt nodig voor onze eigen productie!”

Gert vertelt dat Meuleman Engineering de samenwerking zoekt met partijen die betrouwbaarheid op de eerste plaats hebben staan. “Hier in de regio hebben we een nogal no-nonsense houding. Goed is goed, geen poespas alsjeblieft. Met de partijen waarmee we samenwerken hebben we een goed contact. We kennen elkaar en gaan regelmatig even buurten, zo blijf je op de hoogte van wat er speelt. Camozzi bijvoorbeeld, Arnold brengt documentatie van nieuwe producten bij ons langs en die leggen we dan in de kantine. Zo blijft iedereen op de hoogte en als er vragen zijn, kunnen we die direct bij hem kwijt. Behalve met Camozzi werken we voor het bouwen van de aanvoerbanen samen met een partij hier uit de regio. We grappen wel eens met elkaar dat we een automatiseringsdriehoek hebben.”

Samen kom je verder

En in een automatiseringsdriehoek is het logisch dat partijen met elkaar meedenken. Zo ook hier. “Doordat we goed op de hoogte zijn van wat er speelt, kunnen we ook suggesties doen”, vertelt Arnold. Gert laat op een beeldscherm zien hoe blij hij is met de 3D-modellen van Camozzi. “Van de site van Camozzi kunnen we de 3D-tekeningen downloaden van de componenten. Zo kunnen we die gelijk meenemen in onze eigen 3D-modellen, in Solid Works. En steeds vaker presenteren we ook een project in 3D. Online is er op de website van Camozzi heel veel te vinden, bijvoorbeeld in de PARTcommunity, we weten daardoor precies wat waarom wordt toegepast.”

Wat behalve alle mooie verhalen verder nog opvalt bij Meuleman Engineering is de aanpak van de projecten. “Een medewerker tekent en bouwt zijn eigen project. Hierdoor krijg je een maximale betrokkenheid met de pons of de lijn. Want je weet als je iets aan het bouwen bent, zo precies waarom iets op een bepaalde manier is ontworpen en wat de aandachtspunten van een project zijn. En daarnaast vinden onze mensen het gewoon fijn dat ze op die manier heel afwisselend werk hebben en zelf kunnen maken wat ze hebben bedacht achter de tekentafel.”

De werkplaats staat vol met de modernste metaalbewerkingsmachines en de engineeringafdeling maakt gebruik van de nieuwste CAD- en CAM-pakketten. Draadvonken, CNC-frezen, harden en procesautomatisering, de medewerkers kunnen het allemaal inzetten. Veurink wil nog wel graag kwijt hoe trouw ze zijn ten aanzien van hun leveranciers. “We worden natuurlijk wel benaderd door andere partijen, maar we blijven bij Camozzi. Dat vertrouwen is groot en dat is het belangrijkste in een samenwerking.”

Wil je zelf meer zien van deze machines? Op YouTube vind je een hele reeks video’s.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Euromac laat klanten meegroeien in automatisering

22-10 Euromac zet hiervoor in op compacte en modulaire automatisering met systemen voor plaatbelading- en…

Plaatbewerking

Trumpf lanceert nieuwe ponsmachine TruPunch 3000

27-10 Trumpf lanceert in het kader van de virtuele Euroblech zijn nieuwe ponsmachine TruPunch 3000.…

Verspanen

Volautomatisch ponsen met krachtcilinders

04-04 Het thema van de Brabantse Metaaldagen (procesoptimalisatie en productieverbetering) sluit uitstekend aan bij het…

Plaatbewerking

Prima Power opent nieuwe fabriek in Finland

25-03 Prima Power heeft 21 maart een nieuwe fabriek in Finland geopend. Finn-Power Oy, onderdeel…

Plaatbewerking

RHTC demonstreert nieuwe machines op Euroblech

17-10 De Nederlandse producent en leverancier van persen RHTC presenteert op de Euroblech naast de…

Featured

Trumpf helpt plaatbewerker stap voor stap verbeteren

13-03 Hoe verbeter je in het huidige tijdperk van digitalisering stap voor stap je productieproces…

Plaatbewerking

Tuwi levert CNC bewerkingslijnen van Geka

29-08 Tuwi stelt tijdens TIV haar nieuwe vertegenwoordiging Geka voor. De Winterswijkse leverancier van metaalbewerkingsmachines…

Bedrijf en Economie

Online faillissementsveiling Geert Mattijssen

29-04 Van 2 t/m 6 mei vindt de online faillissementsveiling plaats van metaalconstructiebedrijf Geert Mattijssen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV