Gebrekkige kredietverlening blijft innovatiekracht MKB-metaal bedreigen

Nog steeds krijgt een derde deel van de MKB-metaalbedrijven die voor financiering bij een bank aankloppen, nul op rekest. Dit blijkt uit onderzoek van Koninklijke Metaalunie onder haar ruim 13.000 leden. Hieruit komt naar voren dat 65% van alle MKB-metaalbedrijven voor een financiering in eerste instantie nog bij hun bank aanklopt.

Omdat die banken nog steeds terughoudend zijn in het verstrekken van kredieten, moeten bedrijven op zoek naar alternatieve, nog niet vanzelfsprekende en minder toegankelijke financieringsbronnen. Daarmee dreigen ze kansen te missen in een tijd waarin metaalbedrijven doorlopend moeten vernieuwen en innoveren om concurrerend te blijven.

Ecosysteem maakindustrie in gevaar
“En zonder een sterk en innovatief MKB-metaal verdwijnt de innovatiekracht uit de hele Nederlandse economie”, waarschuwt Foort Jan Wisse, teamleider Ondernemen, Economie & Fiscaliteit van Metaalunie. “Een sterke keten van flexibele en gespecialiseerde toeleverende bedrijven en producenten maakt immers ook de positie van de fabrikant met een eigen product, de OEM’er sterk. Zonder voldoende financiering die het mogelijk maakt dat kleinere bedrijven mee kunnen in de technologische en maatschappelijke vernieuwingen, komt het ecosysteem van de maakindustrie in gevaar.”

Banken blijven kritisch bij kredieten
Volgens Wisse zullen banken de komende jaren kritisch blijven bij het verstrekken van kredieten. “Met name bedrijven die bijvoorbeeld vanwege de economische crisis een verzwakte solvabiliteit hebben, maar nu weer volop willen investeren, vallen bij banken vaak buiten de boot. Natuurlijk zijn er al alternatieve financieringsbronnen, maar die zijn nog lang niet zo wijd beschikbaar en bekend als de banken. We zitten volop in die transitie maar mogen eigenlijk geen tijd verliezen als het gaat om investeren.”

Wisse maakt zich ook zorgen om de kredietverlening aan kleinere bedrijven. “Die zijn extra kwetsbaar, ook vanwege de gevolgen van bijvoorbeeld de Wet werk en zekerheid, maar zullen ook aan de slag moeten met maatschappelijke thema’s als duurzaamheid en de kwaliteit van onderwijs. Ook daar zullen ze tijd en geld in moeten kunnen steken”, aldus Wisse.

Financieringsbehoefte van € 1,5 miljard
De bedrijven zullen, naast de traditionele bank vaker op zoek moeten naar alternatieve financieringsbronnen zoals crowdfunding of denken aan lease (machines) of factoring (debiteuren) of stapeling van deze financieringsvormen met elkaar of een bankkrediet. Volgens Wisse is dat hard nodig om aan de groeiende financieringsbehoefte van het MKB-metaal te voldoen: “Uit het onderzoek blijkt dat alleen al het komende jaar die behoefte € 1,5 miljard bedraagt, waarvan 2/3 voor machines en werkkapitaal. Dit cijfer zal bij een voortgaande economische groei alleen nog maar toenemen. Om hun bedrijven verder te kunnen laten groeien, zal het MKB-metaal zich moeten richten tot andere partijen dan een bank.” Overigens leidt dat volgens hem niet automatisch tot het toekennen van een krediet, niet bij een bank maar ook niet bij een alternatieve kredietverlener.

Nieuw ledenvoordeel crowdfunding
Om het MKB-metaal te helpen bij haar financieringsbehoefte, heeft Metaalunie haar leden een ingang geboden tot de alternatieve financieringsvorm crowdfunding. Hiertoe is samenwerking gezocht met Collin Crowdfund. Het gaat hierbij om een financieringsbehoefte vanaf minimaal € 50.000 tot maximaal € 2.500.000, meestal in combinatie met bestaande of nieuwe, andere kredieten (stapeling). Door dit partnership kan Metaalunie haar leden een korting bieden van € 200,- op de behandeling van de aanvraag voor de bedrijfsfinanciering. Dit ledenvoordeel houdt verder in dat ervaren, regionaal werkende crowdfund-coaches het leningaanvraagproces begeleiden, er een korte doorlooptijd is bij een complete leningaanvraag en er de mogelijkheid is tot pré-publicatie en voorinschrijving voor relaties.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

5xbeter over actuele veiligheidsthema’s

26-10 5 bijeenkomsten met een update over actuele veiligheidsthema’s, uitleg over de Verbeterchecks en de…

Bedrijf en Economie

Einde aan groei maar nog steeds arbeidsmarktkrapte

19-10 Hogere inkoopprijzen lijken door steeds minder bedrijven te kunnen worden doorbelast. Daarnaast zijn in…

Bedrijf en Economie

MKB-maakbedrijven digitaal veiliger

12-10 Metaalunie heeft hiertoe een partnercertificaat ondertekend met MKB-Nederland en IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches…

Columns

Zelfkennis, een sterk punt

10-10 Viktor heeft toentertijd de aandelen van zijn broer overgenomen en was direct begonnen de…

Personeel en Opleiding

Mark Helder nieuwe voorzitter Metaalunie

10-10 Kaanen bekleedt deze functie al sinds 2014. Zijn derde en laatste termijn als voorzitter…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Bedrijf en Economie

Metaalunie sceptisch over nieuwe aanpak regeldruk

15-07 Dat zegt de branchevereniging voor het MKB-metaal in een reactie op een nieuw regeldrukprogramma…

Bedrijf en Economie

Metaalunie mist visie op MKB in industriebrief kabinet

13-07 Het gepresenteerde industriebeleid bevat volgens Metaalunie een aantal positieve nieuwe accenten. Het kabinet wil…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen