Gedro heeft flexibiliteit terug door robotsystemen RoboJob

Kopen we er een machine bij of gaan we meer rendement uit het bestaande machinepark halen? Voor deze vraag zag Gerrit Drost van Gedro Metaal in Rhenen zich enige tijd geleden gesteld. Zijn antwoord was de aanschaf van een robotsysteem voor het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines van het Belgische RoboJob. Dit beviel zo goed, dat er ook al een tweede robotsysteem operationeel is.

Gedro produceert onderdelen, halffabrikaten en eindproducten in kleine en grote series voor diverse industrieën, zoals landbouwmechanisatie/grondverzet, aandrijving/intern transport, spuitgieten en transport/voertuigindustrie. Het bedrijf is ooit begonnen als machinebouwer. Hierdoor ontstond de behoefte aan gedraaide en gefreesde delen, die Drost in eerste instantie betrok van toeleveranciers. “Maar dat ging moeizaam. Daarom zijn we zelf gaan verspanen. Het toeleveren van allerlei onderdelen is nu onze voornaamste activiteit.”

Flexibiliteit
Mede door zijn eigen ervaringen met toeleveranciers, weet Drost hoe belangrijk het is om goed in te spelen op klantbehoeften. “Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn essentieel. Daarnaast gaat het tegenwoordig vooral om snel en flexibel kunnen leveren. Dat alles is cruciaal om werk te houden.”

De flexibiliteit bij Gedro kwam op zeker moment in de knel. Want klanten leggen tegenwoordig zelf weinig voorraad neer en eisen van hun toeleveranciers dat ze snel en flexibel kunnen leveren. “Met 8 uur werken per dag en wat overuren hield het voor ons op. Maar daarmee redden we het niet.”

Drost besloot dat er meer rendement uit zijn machines moest worden gehaald en ging op zoek naar automatisering. Dat was best even zoeken. Er is weliswaar het nodige te koop, maar de meeste oplossingen waren in zijn ogen te complex. Totdat hij vorig jaar op de Techni-Show RoboJob tegenkwam. Hij wist meteen: dat is het. RoboJob heeft het IRS-CW systeem ontwikkeld, een geïntegreerde oplossing voor het automatisch beladen en ontladen van CNC-draaimachines. Hiermee wordt het verspanen van kleine en middelgrote series weer rendabel. Het systeem kan een heel gamma van afmetingen (ø 23 tot 250 mm) en gewichten (maximaal 50 kg) handelen.

Machine goed toegankelijk
Doorslaggevend in zijn keuze voor RoboJob was voor Drost allereerst dat de machine ondanks het systeem goed toegankelijk blijft. De robot en de stacker waarop het materiaal wordt geplaatst, staan naast de machinedeur. Hierdoor is de machine altijd toegankelijk voor de operator.
Belangrijk is ook dat het IRS-CW systeem softwarematig gemakkelijk is. Ook zonder robotervaring is het eenvoudig te bedienen. Een derde reden om voor RoboJob te kiezen was dat het systeem modulair is. Gedro heeft nu robots die producten tot 20 kilo kunnen handelen, maar mocht ooit wordt besloten om ook zwaardere onderdelen geautomatiseerd te gaan bewerken, dan kan er zo een robot worden ingeplugd, die tot 50 kilo aan kan.

Het eerste systeem is in augustus 2012 geïnstalleerd, het tweede in maart. Ze staan allebei bij 5-assige Mazak Integrex bewerkingscentra (een 200 en een 400 versie). Drost is er heel enthousiast over. “Want we hebben onze flexibiliteit terug.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Robotisering bij 247TailorSteel: toekomstige efficiëntie

06-09 Robotisering is een proces waarbij robots en geautomatiseerde systemen worden geïntegreerd in het productieproces…

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

Personeel en Opleiding

LAC lanceert community voor (las)robotisering

01-10 De LAC Meet & Learn Community heeft als doel professionals, bedrijven en het onderwijs…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Oppervlaktetechniek

Kachelbouwer installeert gerobotiseerde schuurcel van SHL

19-05 De klanten van Hase hechten niet alleen waarde aan de warmte van de kachel,…

Toeleveren

Nieuwste technologische oplossingen voor Agri & Food

16-12 Op 11 en 12 december vond de vierde editie van de door Mikrocentrum georganiseerde…

Toeleveren

Technologiestraat op TIV stroomt vol met leveranciers van robotiseringsoplossingen

11-07 Een nieuw initiatief op de vakbeurs TIV (17-19 september in Hardenberg) is de Technologiestraat.…

Automatisering

Aantal robots moet sneller groeien

27-05 In de industrie is het aantal robots de laatste tien jaar vervijfvoudigd en eind…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?