Geen vijand, maar een vriend

0

De nieuwe ‘collega’ voor uw bedrijf. Zo presenteerde machineleverancier Dymato op de TechniShow de cobot Hanwha Techwin HCR. Het eerste exemplaar is verkocht aan Aluart Aluminium in Nieuwegein. Dit bedrijf staat nog aan het begin van het robotiseringsproces en wil zijn medewerkers hiermee laten zien en ontdekken dat een robot geen vijand is maar een vriend.

Dymato, leverancier van CNC-metaalbewerkingsmachines, heeft pas vlak voor de TechniShow het dealerschap voor de Benelux gekregen van deze cobots van het Koreaanse Hanwha. Dymato benadrukt vooral de eenvoud van de cobots: ze zijn eenvoudig te installeren, hebben een intelligent besturingssysteem en een simpele bediening. “Drie uur nadat we de cobot uit de doos hadden gehaald hadden we hem zelf al aan de praat”, benadrukt Dymato-directeur Theo Coffeng de eenvoud.

Dymato demonstreerde de cobot op de TechniShow op een mobiele tafel, al is het ook mogelijk hem vast te maken aan een machine. Maar een verrijdbare tafel maakt de cobot mobiel en dus eenvoudig te verplaatsen. Hij is breed inzetbaar op de werkvloer en kan snel omschakelen naar nieuwe taken. Er is geen veiligheidszone of afrastering noodzakelijk en de cobot werkt volledig samen met mens. Bij aanraking stopt hij even, maar hij kan zo weer verder gaan met het uitvoeren van zijn taken. De cobot is ook geschikt voor toepassing in een cleanroom met hoge veiligheidseisen.

Op de Technishow demonstreerde Dymato enkele cobots met een draaggewicht van 5 kilo. Hanwha produceert echter ook modellen voor 3 en 12 kilo, deze zijn vanaf juni leverbaar. Dymato kan niet alleen de robot leveren maar ook een complete applicatie-oplossing met grippers, beladingssystemen en toebehoren. “Deze cobots zijn minder snel en minder nauwkeurig dan een vaste robot, maar ze zijn voor heel wat toepasssingen in een productiebedrijf interessant”, aldus Theo Coffeng.

www.dymato.nl