Gereedschap met intelligentie aan boord

Met de Tensor-IxB-serie introduceert Atlas Copco Tools een reeks intelligente accuschroevendraaiers en accumoeraanzetters die een geïntegreerd besturingsplatform delen. De besturing is in de gereedschappen zelf geplaatst, waardoor ruimte wordt vrijgemaakt op werkplekken die voorheen in beslag werd genomen door besturingsapparaten en kabels.

De Tensor-IxB werktuigen werken volledig zonder externe besturingshardware.

Voor productie in een smart factory is het uitwisselen van assemblage-gegevens essentieel. De hiervoor benodigde hardware is echter enorm, vooral voor het gereedschap. Atlas Copco maakt hier nu een einde aan door de voorheen vereiste externe besturingen in de schroevendraaiers en moeraanzetters zelf te ‘transplanteren‘. Zo dragen de gereedschappen van het nieuwe IxB-platform bij aan een intelligent genetwerkte assemblage. Belangrijk hierbij is dat de IxB accuschroevendraaiers en moeraanzetters nu zelfs het koppel- en prestatieniveau van gereedschap met een kabel hebben bereikt.

“Deze Tensor IxB-gereedschappen, die in montageprocessen gegevens verzamelen, analyseren en weer nuttig maken, zijn de logische volgende stap op weg naar de gedigitaliseerde fabricage van morgen”, meent productmanager Michael Kierakowicz, die de ontwikkeling van deze apparaten begeleidde: “Dankzij de nieuwste ontwikkelingen in de accutechnologie konden we de gereedschappen krachtiger, sneller en tegelijkertijd ergonomischer maken; de IxB-schroevendraaiers en moeraanzetters zijn lichter, compacter en daardoor ook gemakkelijker te bedienen.”

Bovendien maakt de ‘intelligentie aan boord‘ het bijvoorbeeld mogelijk extra configuratiesoftware af te schaffen en een probleemloze integratie in positiebewakingssystemen tot stand te brengen voor een betrouwbare uitvoering van gedefinieerde assemblagesequenties.“

Lagere kosten

Naast hogere assemblagekwaliteit en minder risico op menselijke fouten staat het Tensor IxB-platform voor een verminderde behoefte aan hardware en apparatuur. “Dit verhoogt de algehele efficiëntie en vermindert tegelijkertijd het energieverbruik, aangezien klassieke besturingen overbodig worden. Vergeleken met conventionele schroeftechnologie  vereenvoudigen IxB-moeraanzetters met hun voorbeeldige connectiviteit en minimale benodigde ruimte het ontwerp van assemblagestations voor een meer agiele manier van werken.

Vele productielijnen zijn gemakkelijker aan te passen, bij te stellen en te reorganiseren dan ooit tevoren. En omdat fysieke aanpassingen aan controllers en andere hardware niet langer ter plaatse in de fabriek nodig zijn, zou productieomschakeling zelfs vanuit het thuiskantoor mogelijk zijn”, aldus Kierakowicz.

Grotere nauwkeurigheid

Een extra technische finesse van de IxB-serie, met een koppelprestatie van 1,4 tot 200 Newtonmeter is de gyroscoop: “Voor aanhaalprocessen die door de draaihoek worden gestuurd, waren bevestigingen op de gereedschappen vroeger absoluut noodzakelijk om de invloed van de operator op het aanhaalresultaat – bijvoorbeeld door reactiekoppels – te compenseren en vervalsing van de aanhaalhoek uit te sluiten”, legt de productmanager uit. Voortaan kunnen dergelijke fixaties ook achterwege blijven, omdat de geïntegreerde elektronische gyroscoop ongewenste draaibewegingen van het gereedschap betrouwbaar compenseert.

De IxB accuschroevendraaiers en moeraanzetters zijn ontworpen voor veelzijdigheid. Zo zijn er haakse koppen die 360 graden kunnen worden gedraaid voor betere toegang tot krappe schroefpunten die voor conventioneel gereedschap bijna onbereikbaar zijn, en een reeks accessoires maakt gebruik in praktisch alle industrietakken mogelijk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Mapal rekent op geleidelijk herstel na zware jaren

23-07 Mapal heeft sterke banden met de automobielindustrie. De ontwikkelingen in die branche zijn dan…

Verspanen

Grijpvingers wisselen met druk op de knop

07-07 Bovendien wordt een nieuwe vingerset net zo snel en eenvoudig bevestigd en met een…

Verspanen

KMWE Toolmanagers & KGS Tools vindt gereedschapsontwikkeling in microgeometrie

23-06 “In de microgeometrie kom je echt leuke verrassingen tegen”, vertelt Jorg Michiels, CCO bij…

Verspanen

In één stap bevestigingsgaten boren en verzinken

09-06 “De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte…

Verspanen

2e editie VerspaningNieuws in teken van gereedschappen

17-05 Dit thema wordt uitgebreid aangevuld met vaktechnische nieuwsartikelen over machine- en gereedschapleveranciers, toeleveranciers, brancheorganisaties…

Verspanen

Uitbreiding af- en groefsteekgereedschappen Dormer Pramet

06-04 Deze uitbreiding is een vervolg op de nieuwe af- en groefsteekgereedschappen, die in november…

Verspanen

Rene van Ommen blikt terug op 10 jaar Young cuttingtools

29-03 “De grote directeur van YG-1 noemde zijn bedrijf YG: ‘Young Generation’. Daar is Young…

Plaatbewerking

Nieuwe pneumatische gereedschapshouders Wila werken op standaard werkplaatslucht

27-01 Met de AirPower Series introduceert Wila een volledig assortiment pneumatische gereedschapshouders voor kantpersen, in…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X