Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

Enige ervaring met metaalbewerking had hij wel, maar van lasersnijden wist Max van der Waay (29) eigenlijk niks. Toch is de jonge ondernemer uit Hazerswoude-dorp ruim een jaar geleden begonnen met zijn eigen onderneming Laser-Max. De voornaamste bedrijfsactiviteit is het toeleveren van lasergesneden onderdelen. Hiervoor is een 8 kW vlakbedlaser van fabrikant Cutlite Penta aangeschaft, die is geleverd door Fiber Laser Benelux. Op den duur is het de bedoeling dat Laser-Max zich ontwikkeld tot een volwaardig plaatwerkbedrijf.

Max van der Waay is heel tevreden over zijn Cutlite Penta vlakbedlaser. Het bedrijf van zijn vader was zijn eerste klant met veel aluminium snijwerk. Inmiddels weten ook andere klanten hem te vinden. Voor hen snijdt Laser-Max het meest staal maar ook RVS.

Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een compagnon het bedrijf Van der Waay, een machinebouwer die reinigingsinstallaties voor de glastuinbouw (kasdekreinigers) produceert. Deze gaan de hele wereld over. Max was daar ook enige tijd werkzaam. Dat ging prima, hij zou het bedrijf op den duur waarschijnlijk zelfs wel kunnen overnemen.

Eigen bedrijf starten

Hij wilde daar echter niet op wachten. Het leek hem veel leuker om zijn eigen bedrijf op te starten. Hij zag dat Van der Waay veel buigwerk uitbesteedde en vroeg zijn vader of hij dat niet kon gaan doen. Dat kon zeker. Max werd zzp’er, er werd een buigmachine gekocht en hij ging aan de slag.
Maar al gauw stelde hij vast dat het buigen te weinig perspectief bood om een florerend eigen bedrijf op te bouwen. Veel meer kansen zag hij in het lasersnijden. Ook daarvan had Van der Waayj heel wat uit te besteden en dat zou voor een vliegende start kunnen zorgen.

Hoog laservermogen

Naast het bedrijfspand van Van der Waay is een gloednieuw pand voor Laser-Max gebouwd. En daar is een lasersnijmachine geïnstalleerd. Vader en zoon hebben verschillende opties overwogen voor de juiste machine. Tal van leveranciers en fabrikanten passeerden daarbij de revue. Zowel nieuwe machines als gebruikte machines werden afgewogen. Max wilde in ieder geval een behoorlijk laservermogen omdat hij voor Van der Waay vooral aluminium zou gaan snijden. “En dan is een hoog vermogen wel lekker om beetje snelheid te houden.”

Bij Fiber Laser Benelux uit Ede liep hij tegen een demomodel van de Italiaanse fabrikant Cutlite Penta aan, die half jaar had gedraaid. Deze LME 3015 met een laservermogen van 8 kW was precies wat hij zocht. Na diverse referentiebezoeken en testen werd besloten om deze machine te kopen.

Speciale luchtvoorziening

De vlakbedlaser is door Fiber Laser Benelux geplaatst met een speciale luchtvoorziening. Er wordt gebruik gemaakt van een schroefcompressor om met perslucht in plaats van stikstof te kunnen snijden. En buiten staat een ATEX filter in een big-bag uitvoering voor het veilig snijden van aluminium. Widenhorn heeft gezorgd voor de PROfirst software om makkelijk en snel te kunnen calculeren en offreren. “Dat is goud waard” , zegt Max. “Ik wist direct dat ik die software er absoluut bij moest hebben.”

Ondersteuning

Hij had alle vertrouwen in Fiber Laser Benelux en de machineleverancier uit Ede heeft dat vertrouwen niet beschaamd. Max vertelt dat hij zeker in de eerste maanden veel hulp nodig heeft gehad om te leren snijden. Hij draait er niet omheen: “Ik heb heel wat gebeld en geappt met Fiber Laser Benelux, ook in de avonduren en de weekenden.” Jeffrey Datema van Fiber Laser Benelux hoort het glimlachend aan. “We helpen onze klanten waar we kunnen”, zegt hij. “We zijn juist een serviceorganisatie. We gaan voor de persoonlijk contacten en assisteren waar dat nodig is.”

Max heeft een half jaar nodig gehad om het snijproces goed onder controle te krijgen. En nog steeds roept hij de ondersteuning van zijn leverancier nog wel eens in. “Toen ik hulp nodig had om 30 mm dik materiaal te snijden, reageerden ze direct. Dat lukte perfect.”
Max is dan ook heel tevreden over zowel de leverancier als de machine. Het bedrijf van zijn vader was zijn eerste klant met veel aluminium snijwerk. Inmiddels weten ook andere klanten hem te vinden. Voor hen snijdt Laser-Max het meest staal maar ook RVS. Max heeft speciale opzetstukken voor de snijtafel gemaakt zodat er geen RVS op het stalen bed komt.

Seriewerk en enkelstuks

De klanten zitten vrijwel allemaal in de omgeving, zoals constructiebedrijven en leveranciers van magazijnstellingen. Voor een hovenier heeft Max al eens een luxe plantenbak uit 8 mm cortenstaal gesneden (met perslucht). Sommige klanten komen van zelf, achter anderen moet hij flink aan zitten. “Je moet laten zien dat je er bent. Als jong bedrijf zijn we natuurlijk heel flexibel. Seriewerk is het mooiste, daar heb je weinig omkijken naar. Maar enkelstuks is ook prima. We kunnen het allebei snel verwerken. Een programma is zo gemaakt.”

In de productieruimte van Laser-Max staan ook al een afbraammachine en een trommelmachine. En een kleine kantbank voor eenvoudig zetwerk. Voor groter zetwerk kan een beroep worden gedaan op de kantcapaciteit van Van der Waay. Max is al aan het sparen voor een knappe kantbank. Of die er eerder gaat komen dan een tweede laser weet hij nog niet. “Het loopt zoals het loopt”, zegt de jonge ondernemer nuchter. “Ik doe in ieder geval hard mijn best om van dit bedrijf een succes te maken.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

10-05 Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Plaatbewerking

Meer functionaliteiten en gebruikers OrderOn.com

30-01 VDL heeft OrderOn.com vorig jaar gelanceerd. Daarmee is het voor iedereen mogelijk geworden om…

Plaatbewerking

XL combimachine is uitkomst voor Krepla

18-01 De nieuwe machine is geleverd door Fiber Laser Benelux. Het is een LME 6020…

Plaatbewerking

BLM Group wil ook met vlakke plaatlaser naar de top

21-12 Daar presenteerde BLM de LS7, een premium fiberlaser die zich qua snijsnelheid en precisie…

Plaatbewerking

Hoekman RVS zet mega-stap in lasersnijden

07-12 Met deze investering is de oudste laser in het bedrijf – een CO2-laser –…

Plaatbewerking

BLM Group breekt met nieuwe vlakbedlaser drastisch met verleden

31-10 BLM Group, marktleider op het gebied van buisbewerking, presenteert met de LS7 een volledig…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021