Goma groeit op diverse fronten

Goma heeft de blik op de toekomst gericht. Met de komst van een nieuwe directeur, drie nieuwe machines en een extra productiehal wil het metaalbewerkingsbedrijf uit Hengelo (Gld) verder groeien.

Het metaalbewerkingsbedrijf is in 1962 begonnen in een oude stal, die liefkozend ‘het oude kippenhok’ werd genoemd. De oprichters werkten voor een haardenfabrikant en maakten gietwerk. Toen zij voor zichzelf begonnen met het bedrijf Goma richtten de werkzaamheden zich destijds ook al op metaalwerk. Een kleine twintig jaar later begon het bedrijf uitbreidingen, die tot de dag van vandaag verdergaan. Het bedrijf groeide met name dankzij een zwenkbuigmachine van Codatto. “Wij zijn één van de weinige bedrijven in Nederland met zo’n machine”, zegt oud-directeur Foppe Atema. “Toen het bekend werd dat we een buigmachine hadden aangeschaft, werden we onderscheidend. Engineers zagen de mogelijkheden en dat heeft geresulteerd in een grote groei.” Buiten deze buigmachine bestaat het machinepark van Goma uit diverse andere plaatbewerkingsmachines, zoals lasersnij- en ponsmachines en robotkantpersen. Dit jaar is het machinepark uitgebreid met een nieuwe kantbank van Safan, na de TechniShow is een bandschuurmachine van Kuhlmeyer geplaatst en binnenkort verwacht Goma een Trumpf TC7000 pons-laser machine.

Groei
Naast de komst van drie nieuwe machines zal ook het onderkomen van Goma worden uitgebreid. Momenteel wordt assemblage in een hal in Zelhem gedaan en het doel is om ook dit naar Hengelo te halen. De productiehal zal groter worden om de groeiende vraag te kunnen beantwoorden. Daarnaast zal Goma op zoek gaan naar nieuw personeel. “Ook wij hebben te maken met het bekende probleem, vakmensen zijn schaars”, verklaart Atema. “Wij proberen daarom al vakmensen enthousiast te maken op de basisschool. Leerlingen van groep 8 in de regio krijgen een leskist met daarin materiaal, een weegschaal en meetapparatuur. Hiermee kunnen ze zelf al proefjes doen en in een later stadium nodigen we ze uit in de fabriek, zodat het vakwerk tastbaar wordt. We merken dat dit in combinatie met de Techniekdag zijn vruchten afwerpt en we zien dat kinderen enthousiast worden.”

Nieuwe directeur
Tijdens de TechniShow/ESEF in Utrecht was Atema bezig met zijn laatste beurs. Hij is per 1 april met pensioen gegaan. Een maand daarvoor is zijn opvolger Ivo van den Noort in dienst gekomen bij Goma. “Ik had nog nooit van Goma gehoord”, vertelt Van Den Noort, die werkzaam was bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opstellen van productielijnen voor metaalbedrijven. “Ik werd gebeld door een headhunter en werd nieuwsgierig. Tijdens het eerste gesprek werd ik meteen gepakt door het verhaal, de visie en de groei van het bedrijf. Het werd mij duidelijk dat er een idee en duidelijke strategie achter het bedrijf zit.” Andersom werd Atema ook enthousiast over zijn opvolger: “Naast bestuurlijke capaciteiten gaven de openheid en het natuurlijk enthousiasme die Ivo uitstraalde de doorslag. Als directeur moet je mensen mee zien te krijgen en dat herkenden we meteen bij hem. Daarnaast zagen we een groot aanpassingsvermogen bij hem. De markt verandert continu en mensen zijn gewoontedieren. Als je aanpassingsvermogen heb en dat kunt overbrengen, dan kun je volgens mij een bedrijf goed leiden.”
Tijdens de TechniShow/ESEF was Van Den Noort bezig met zijn tweede week. “Het is een privilege om zo mogen starten en met mijn voorganger mee te mogen lopen. De TechniShow/ESEF is zeer geschikt om kennis te maken met bestaande en nieuwe relaties en Foppe heeft mij perfect kennis laten maken met het bedrijf Goma. Maar ik sta wel te trappelen om te beginnen!”

www.goma.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Al ruim 100 exposanten voor TechniShow 2024

30-05 De volgende TechniShow vindt plaats van 12 tot en met 15 maart 2024. Dan…

Plaatbewerking

Beter snijden met quantumcomputer

18-04 In het QUASIM-project wil Tobias Stollenwerk van het onderzoekscentrum Jülich (in de buurt van…

Plaatbewerking

Duurzaamheid aanjager voor nieuwe ideeën bij Trumpf

13-04 Eigenlijk zit duurzaamheid in het DNA van Trumpf. Het bedrijf viert dit jaar het…

Plaatbewerking

Trumpf smart factories voor drie VDL-bedrijven

27-03 Hiermee is de samenwerking tussen beide concerns, die al meer dan 40 jaar bestaat,…

Plaatbewerking

Duurzaamheid troef op huisshow Trumpf

23-03 Het hightechbedrijf presenteerde diverse technologieën om materiaal, energie en snijgas te besparen. Daarnaast toonde Trumpf…

Plaatbewerking

Nieuwe kantpers Trumpf voor XXL-onderdelen

08-03 Met een inbouwhoogte van 880 mm en een slag van 700 mm kunnen medewerkers…

Automatisering

Trumpf versterkt softwareontwikkeling

22-02 “Deze overname is een belangrijke stap voor Trumpf om zijn marktleiderschap voor digitaal genetwerkte…

Plaatbewerking

Trumpf bespaart veel materiaal met nieuwe lasersnij-oplossing vanaf coil

09-02 Trumpf noemt dit productiesysteem interessant voor alle bedrijven die flexibel grotere hoeveelheden willen produceren,…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021