Groengas geproduceerd met perslucht en stikstof van Boge

In (regio) Amsterdam krijgt Waternet een groengasinstallatie, die biogas opwaardeert tot groengas. Mede dankzij de compact gebouwde persluchtinstallatie en bijbehorende ontzorging van Boge – in samenwerking met DMT Environmental Technology – slaat Waternet met deze installatie de weg in naar een circulaire economie.

Met de compressoren en stikstofgeneratoren van Boge kan Waternet naar eigen wens stikstof produceren; wat nodig is voor de totstandkoming van groengas.

Een project waar het team van Boge ontzettend trots op is. Ronald Engberts, directeur Boge Benelux: “Samen met DMT hebben we het project van A tot Z opgestart en uitgevoerd, tot het leidingwerk aan toe. En alles op maat gemaakt in onze eigen Boge-werkplaats in Nederland.”

Zo draagt Boge bij aan de productie van groengas door DMT. Het groene gas is opgewaardeerd biogas dat geproduceerd wordt bij het vergistingsproces van de afvalwaterzuivering. Het heeft dezelfde kwaliteiten en kan voor dezelfde doelen gebruikt worden als aardgas.

Groengas is geschikt om aan het aardgasnet te leveren, maar is ook te gebruiken als brandstof voor (vracht)auto’s. Zo ontstaat minder vraag naar aardgas.

De groengasinstallatie van Waternet, die zich in het westelijk havengebied van onze hoofdstad bevindt, levert straks tien procent van al het groengas in Nederland. De productie van groengas begint in feite bij het rioolwater. Na het zuiveren van rioolafvalwater blijft er rioolslib achter.

Het slib wordt vervolgens vergist, waarbij biogas vrijkomt. Biogas bestaat uit methaangas en CO2. In de groengasinstallatie haalt Waternet de C02 uit het methaangas. Het waterschap voegt stikstof van Boge aan het methaangas toe en zo blijft groengas over. Dit heeft dezelfde calorische waarde als aardgas.

Voor het gehele proces is perslucht en stikstof nodig. Boge en DMT hebben voor dit project een eenvoudig vervoerbare en op maat gemaakte Plug & Play-installatie ontwikkeld. Het geheel bestaat uit compressoren, drogers, koolstofadsorbers en stikstofgeneratoren, samengebouwd tot een installatie in een grote, eenvoudig te vervoeren container.

Met de compressoren en stikstofgeneratoren kan Waternet naar eigen wens stikstof produceren; wat nodig is voor de totstandkoming van groengas.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Compacte variant Boge S-4 schroefcompressor

24-01 Niet alleen in gieterijen, de mijnbouw en de bouwnijverheid maken stof en vuil een…

Toeleveren

Zout transporteren met efficiënte perslucht

14-10 Jaarlijks produceert Frisia tot wel 1,2 miljoen ton per jaar aan zout. Dit doen…

Verspanen

Prestatieverbetering met NeoMill vlakfrees

02-02 De mechanische componenten voor de schroefcompressoren worden gemaakt in de Boge-fabriek in Großenhain. Hier…

Werkplaatstechniek

Intelligente besturing Boge voor alle compressoren

17-06 Met de airtelligence provis 3 presenteert Boge de nieuwste versie van haar  intelligente besturing…

Toeleveren

Boge maakt schroefcompressoren nog stiller en compacter

22-01 Compacter, gemakkelijker te bedienen en stiller dan ooit tevoren: Boge presenteert de nieuwe generatie…

Toeleveren

Verdubbeling van Boge compressoren bij DAF

27-11 Persluchtfabrikant Boge heeft afgelopen zomer bij DAF Trucks het aantal perslucht compressoren mogen verdubbelen;…

Toeleveren

Grote efficiëntieslag dankzij compleet nieuwe Boge persluchtinstallatie

10-10 Persluchtfabrikant Boge heeft bij voedselverwerkingsfabrikant Tate & Lyle een compleet nieuwe installatie geplaatst die…

Werkplaatstechniek

BOGE heeft overal een antwoord op

19-12 19In bijna alle industrieën is perslucht onmisbaar. Neem bijvoorbeeld de autobranche, waar perslucht nodig…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen