Groot formaat buislaseren

Met de Jumbo LT-14 buislasersnijmachine die sinds maart operationeel is, heeft Van Kerkhof Metaalbewerking Oss een echte primeur in huis gehaald. Het is de eerste Adige machine van dit type die de Italiaanse BLM Group in de Benelux heeft geplaatst. Opvallend zijn vooral de grote formaten die de buislaser kan snijden: de in totaal 38 meter lange machine heeft aan- en afvoerbanen met lengten van 12,5 meter en snijdt ronde buizen met een diameter tot 355 mm en alles wat daar binnen valt.

Buislasersnijden is een nieuwe activiteit voor Van Kerkhof Metaalbewerking. “We zijn gelijk maar begonnen met één van de grootste Adige machines die er is”, glimlacht directeur/eigenaar Leon van Kerkhof (56). Hij was al een tijdje op zoek naar een geschikte uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten, omdat dochter Lenny en bedrijfsleider Pieter Fleuren de ambitie hebben met het bedrijf door te gaan als Leon op termijn stopt. “Deze buislaser is een mooie aanvulling op ons pakket en er is een goede markt voor. We hadden er bovendien voldoende ruimte voor omdat we door de aankoop van de grond van de buren onze bedrijfshal hebben kunnen verdubbelen.”

Gemak van programmeren
Van Kerkhof dacht aanvankelijk – voorzichtig – met een gebruikte buislaser te beginnen. Maar afgelopen najaar heeft hij eens goed rond gekeken op de vakbeurs Euroblech in Hannover. Daar bekeek hij de nieuwste buislasers van diverse fabrikanten. Hij was het meest onder de indruk van Adige en kocht de LT-14 direct na de beurs tijdens een bezoek aan de fabriek in Italië. De degelijkheid van de machine, de grote mogelijkheden om open profiel te snijden, maar vooral de eenvoud van programmeren spraken hem aan. “Daar hikten we eigenlijk het meest tegenaan. Want we willen zo breed mogelijk zijn en snel kunnen leveren. Dan heb je gemak van programmeren echt nodig.”

Kleine series en spoedjes
Zo breed mogelijk zijn en snel kunnen leveren kenmerkt ook de plaatwerkactiviteiten van Van Kerkhof Metaalbewerking, dat hiervoor beschikt over twee vlakbed lasersnijmachines, een plasmasnijmachine, enkele kantbanken en een kleine draai- en freesafdeling. “We doen qua plaatbewerking vooral enkelstuks en spoedjes. Daar staan we hier in de regio om bekend en daar zitten we ook bomvol mee. Met de buislaser willen we ook die kant op. Maar dat betekent wel: veel omstellen en veel handelingen. Twee à drie mensen zitten hier de hele dag te programmeren.”

Dikker materiaal
Van Kerkhof heeft gekozen voor een groot formaat buislaser, die groot en zwaar materiaal kan snijden. “Omdat we al veel in het dikkere materiaal zitten. 0,5 mm is het dunste wat we snijden en dat doen we relatief weinig. Veel vaker snijden we 15 mm dik.”
De LT-14 lasersnijder is uitgerust met de nieuwste besturing van Adige en voorzien van een 3D laserkop. Dit stelt Van Kerkhof in staat om naast kokers en ronde buizen ook U,C,L,T en H profielen te lasersnijden. Zelfs de meest complexe producties, zoals het snijden van verschillende onderdelen op dezelfde koker of profielen met verschillende secties, kunnen automatisch worden beheerd. De aan- en afvoerbanen kunnen een gewicht van 110 kilo per meter dragen. Met de 4,5 kW CO2-laserbron is al 20 mm dik staal gesneden. De machine is sinds maart operationeel en Van Kerkhof en zijn medewerkers zijn er vooralsnog een beetje voorzichtig mee aan het snijden. “Daarbij helpt het natuurlijk dat we ervaring hebben met lasersnijden”, zegt Van Kerkhof. “We nemen er de tijd voor om de nieuwe machine goed onder de knie te krijgen, omdat we natuurlijk zeker willen weten dat we de beloftes die we aan onze klanten doen kunnen waarmaken. Dat gaat zeker lukken!”

40-jarig bestaan
Van Kerkhof Metaalbewerking Oss viert op 9 juni het 40-jarig bestaan. Klanten en andere relaties zijn die dag uitgenodigd voor een receptie en een presentatie van de nieuwe buislaser. Leon van Kerkhof is het bedrijf in 1977 samen met zijn broer begonnen en legde zich aanvankelijk vooral toe op constructiewerk voor de machinebouw. Zo’n 12 jaar geleden werd het plaatwerk daar aan toegevoegd en dat is nu de hoofdactiviteit.

Van Kerkhof Metaalbewerking heeft 12 medewerkers in dienst, die zich bezighouden met het bewerken van plaatmateriaal, het vervaardigen van metalen constructies en het bouwen van machines. Ze verwerken onder andere staal, aluminium en roestvrij staal tot klant-specifieke halffabricaten en/of eindproducten. Deze kunnen efficiënt en met korte doorlooptijden worden vervaardigd. Ook verzorgt Van Kerkhof iedere gewenste afwerking zoals poedercoaten of verzinken.

Het bedrijf maakt producten volgens tekening, maar denkt tevens met klanten mee over ontwerp of idee. Tot de klantenkring behoren veel kleine constructiebedrijven en machinefabrieken. De meeste klanten zitten in de regio, maar Van Kerkhof is ook actief voor klanten die verder weg zitten en actief zijn in bijvoorbeeld de olie- en offshore-industrie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Plaatbewerking

First part right spaart tijd en kosten

21-10 Ja dat kan. Maar alleen door de beide technologieën snijden en buigen softwarematig aan…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Plaatbewerking

Productieve buislaser LVD geschikt voor complex werk

28-06 Met een grote invoerlengte van 8500 mm snijdt de TL 8525 buizen met een…

Plaatbewerking

Constructiebedrijf De Vries breidt machinepark verder uit

11-05 De Vries is het eerste bedrijf in de Benelux dat over een dergelijke lasermachine…

Plaatbewerking

Bodor Laser Nederland expandeert ondanks covid

22-03 Zo is Maurice Borger aangesteld ter versterking van de activiteiten in het zuiden en…

Plaatbewerking

LBM focust op gebruikte buislasers

24-02 Nathan van der Hoeven van LBM weet nu al dat het niet bij deze…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X