Haimer gaat KM4X spilkoppeling van Kennametal leveren

Kennametal heeft de Duitse fabrikant van gereedschapopnamen Haimer een licentie verleend om de nieuwe KM4X spilkoppeling via haar verkoopkanalen wereldwijd op de markt te brengen. Haimer, bedenker van de Safe-Lock technologie die het uittrekken van het gereedschap voorkomt, ziet samen met Kennametal belangrijke voordelen voor klanten in de maakindustrie.

“De KM4X spilkoppeling maakt het mogelijk grotere hoeveelheden metaal te verspanen, wat een hogere inzet van de gereedschappenmachines vergemakkelijkt en lagere kosten per onderdeel mogelijk maakt, terwijl de beschikbare capaciteit van de producent toeneemt”, zegt John R. Tucker van Kennametal. “Met een innovatieve technologie-partner als Haimer zal de levering van de KM4X koppeling als aanvulling op gereedschaphouders als Safe-Lock een productievoordeeel creëren voor bedrijven in de maakindustrie over de gehele wereld.”

De spilkoppeling, de koppeling tussen de spil van de gereedschapmachine en de gereedschapopname, moet het koppel en de buigkrachten opvangen in overeenstemming met de specificaties van de machine. Snijkrachten, vooral bij het ruw voorbewerken of het bewerken van materialen met hoge treksterkte, wekken buigmomenten op die de belastbaarheid van de koppeling overschrijden nog voor het maximale koppel bereikt wordt. Door een hoge klemkracht te combineren met geoptimaliseerde interferentieniveaus verschaft KM4X een robuuste verbinding, een extreem hoge stijfheid en een belastbaarheid op buiging voor verbeterde prestaties bij de bewerking van legeringen met hoge treksterkte en andere materialen. Dit vertaalt zich in een extreem hoge verspaningscapaciteit en meer compleet bewerkte onderdelen per dag.

“Wij verzorgen veel seminars over gereedschapopname, vooral over het verhogen van de stijfheid, nauwkeurigheid, balanceren en veiligheid in de metaalbewerking”, zegt Brendt Holden, president van Haimer USA. “Een van de meest gestelde vragen is ‘wat is het beste type spilkoppeling?’ Met onze spilkoppeling van hoge sterkte die ook veilig kan versnellen tot hoge toerentallen, geloven we nu het beste antwoord te hebben.”

Geavanceerde materialen vragen om geavanceerde productiemethoden De zoektocht van lichtgewichtmaterialen met hoge sterkte zoals titaniumlegeringen, Inconel en nieuwe aluminiumlegeringen wordt naarstig voortgezet door producenten in vele takken van industrie, met inbegrip van lucht- en ruimtevaart, defensie, energie en transport. Deze nieuwe materialen presenteren op zich al aanmerkelijke uitdagingen qua bewerking. Voeg daar de concurrentiedruk in deze wereldwijde industrieën aan toe, en het vinden van geavanceerde productieoplossingen wordt een topprioriteit.

Fabrikanten van gereedschapmachines hebben gereageerd met frees- en draaicentra met een verbeterde stijfheid en demping van de spillen, omvangrijke machinestructuren en aandrijvingen, dit alles om het vereiste vermogen, koppels een aandrijfkrachten te realiseren terwijl ongewenste trillingen die de kwaliteit van het onderdeel ondermijnen en de levensduur van het gereedschap reduceren, tot een minimum worden teruggebracht.

“In de meeste gevallen bepaalt de gereedschap-spilkoppeling hoeveel materiaal er kan worden verwijderd bij een gegeven bewerking”, zegt Doug Ewald van Kennametal. “Dit is omdat de koppeling bestand moet zijn tegen hoge belastingen en tegelijkertijd zijn stijfheid moet behouden. Bij de voortgaande ontwikkelingen bij snijgereedschappen en bewerkingscentra is een spilkoppeling die het beste gebruik maakt van het beschikbare vermogen een belangrijk punt van aandacht om in een vroeg stadium van de productieplanning te onderzoeken.”

Ook een solide gereedschapopname is kritisch. “Vanuit een technisch gezichtspunt, maakt de KM4X spilkoppeling het voor ons mogelijk om het volle potentieel van onze gereedschaphouders te benutten”, zegt Oliver Sax, director of productmanagement bij Haimer. “Ouderwetse conische houders met twee contactvlakken beperkten het potentieel van moderne gereedschappenmachines. Reacties van Kennametal-klanten zetten ons ertoe aan om de nieuwe KM4X spilkoppeling nauwkeuriger te onderzoeken. Na analyse van de gegevens vonden we de KM4X de beste koppeling voor de fijn gebalanceerde gereedschaphouders met hoge koppels en toerentallen van Haimer.”

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV