Hardchroom van der Meer slijpt zonder irritatie

Alles wat Hardchroom van der Meer kan verchromen, kan het in eigen huis ook voor- en nabewerken. Daar is de afgelopen jaren flink in geïnvesteerd. De in Hengelo gevestigde toeleverancier doet vooral veel reparatiewerk aan machinedelen: de schade wordt er uit gehaald, het onderdeel wordt met overmaat hardverchroomd en vervolgens nageslepen. Dat laatste gebeurt op conventionele slijpmachnies zonder kappen. Daarbij is de blootstelling aan de olieproducten in de machine veel groter dan bij gesloten CNC-machines.

En dat was op zeker moment toch een probleem. Martin van der Meer, die het bedrijf in 2012 heeft overgenomen, had al jaren een vaste leverancier voor koelsmeermiddelen. Dat liep op zich prima, totdat een olie die hij veel gebruikte uit de handel werd gehaald en vervangen door een nieuw product. Dat zou precies dezelfde specificaties hebben, maar toen de slijpmachines er mee werden gevuld kregen de medewerkers direct last van hevige huidirritatie. “Het was geen doen om aan die machines te werken”, vertelt Van der Meer. “En zo wilden we het ook helemaal niet. Want de gezondheid van onze medewerkers gaat boven alles.”

Huidvriendelijk koelmiddel
De leverancier opperde dat de slijpers zich zouden insmeren met een barrièrecrème, maar dat zag niemand zitten. Toen herinnerde Van der Meer zich dat hij kort daarvoor op METAVAK in Gorinchem kennis had gemaakt met The Oil Company, een jong bedrijf met jarenlange ervaring op het gebied van koelvloeistoffen en gereedschappen voor de metaalverspanende industrie. Het biedt een kwalitatief hoogwaardige reeks producten aan, volledig afgestemd op de metaalverspaning.

The Oil Company presenteerde destijds op METAVAK het nieuwe product Mach 3, een huidvriendelijk koelmiddel. “We namen contact op en ze doken er gelijk bovenop”, aldus Van der Meer. “Ze stelden vragen als: wat gebruik je nu, welke machines heb je en wat voor toepassingen? Dat gaf vertrouwen. Dus zijn we Mach 3 gaan proberen.”
Een eerste slijpmachine werd omgesteld naar het nieuwe koelmiddel en de slijpers waren direct van de huidproblemen af. Bovendien deed Mach 3 in de machine perfect zijn werk.

Korte lijnen
Inmiddels betrekt Van der Meer ook andere producten bij The Oil Company: Mach Anti Corrosie (zoals de naam al zegt een anti-corrosie vloeistof), leibaanolie en spindelvet. “Spindelvet hadden ze niet in assortiment, maar dat hebben ze wel geregeld toen ik er naar vroeg. Het is een fijne organisatie om mee te werken. Ze denken mee en hebben korte lijnen. Vandaag bestellen is morgen in huis. Ze zijn servicegericht en gespecialiseerd. Dat zijn we  zelf ook en met zulke partijen werken we graag samen.”

Van der Meer gaat zelf ook zorgvuldig om met de olie in de machines. “In slijpemulsie is bacteriegroei een niet zo prettig fenomeen. Maar daar hebben we goed grip op. We meten het oliegehalte in de emulsie dagelijks en brengen het zo nodig direct op peil. Pompjes pompen het koelmiddel 24/7 rond zodat het niet gaat stilstaan. Ook filteren we continu.”

Hardverchromen Koelmiddel Mach3

Hardchroom van der Meer is helemaal ingericht op het snel en flexibel hardverchromen en slijpen van enkelstuks en kleine series.

Snel en flexibel
Hardchroom van der Meer bestaat al sinds 1988 en opereerde aanvankelijk onder een andere naam. Jarenlang  werden grote series behandeld, eigenlijk alleen in de hydrauliek. Maar dat ging – afhankelijk van de conjunctuur – erg met pieken en dalen en bovendien zag Martin van der Meer steeds meer naar het buitenland verdwijnen. Daarom heeft hij het over een andere boeg gegooid: sinds hij het bedrijf heeft overgenomen, heeft hij het omgevormd naar hoogwaardig reparatiewerk met korte levertijden. Dat betekent dat Hardchroom van der Meer nu helemaal is ingericht op het snel en flexibel behandelen van enkelstuks en kleine series. “Bij tien stuks beginnen we al te zuchten”, zegt Van der Meer lachend.

Divers klantenbestand
Het bedrijf kent een heel divers klantenbestand. Klanten zitten in de papier-, voedingsmiddelen-, metaal- en kunststofverwerkende industrie, de hydrauliek en de offshore. Voor hen repareert Van der Meer assen, walsen en hydraulische delen in alle soorten en maten; even goed zuigerveren met diameters van 10 mm als van 500 mm.

Hiervoor beschikt de hardchroomspecialist over vier efficiënte hardchroominstallaties voorzien van hoogrendement elektrolyten. Daarvan is er één voorzien van een computergestuurde pulse-plating gelijkrichter. Om hoogwaardige kwaliteit te kunnen garanderen zijn alle installaties voorzien van volautomatische temperatuurregeling, een gesloten koelsysteem en een afzuigsysteem volgens de nieuwste milieu- en veiligheidseisen. De maximale afmetingen die de chroominstallaties kunnen verwerken zijn diameter 500 mm, lengte 2600 mm en gewicht 1000 kilo.

Voor de voor- en nabewerking is er een uitgebreide rondslijpafdeling met diverse slijpbanken, waaronder een Wotan machine voor inwendig slijpen. Ze zijn allemaal uitgerust met speciaal voor hardchroom geëigende slijpstenen.

Creatief team
De combinatie van hardverchromen en slijpen vereist echt vakmanschap. Martin van der Meer is zelf de hardchroomspecialist. Bedrijfsleider Hagi Boutros is de man die kan toveren met de slijpmachines. Samen vormen ze een creatief team dat dingen aandurft die andere bedrijven al gauw laten liggen. “Het komt wel eens voor dat we niet helemaal de juiste machine hebben, maar dan weten we vaak wel een tussenweggetje te vinden om de klus toch te klaren. Dat zijn de leuke aspecten aan dit werk”, besluit Van der Meer.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Olieproducten bestellen via WhatsApp

10-02 Bij The Oil Company kunnen nu ook olieproducten voor de metaalverspanende industrie worden besteld…

Toeleveren

Marstair en Ex-Machinery gaan samenwerken

02-08 Ex-Machinery uit Nederland en het Engelse Marstair, bundelen hun krachten om de Maritieme sector…

Verspanen

Bestel je olie online

18-10 Een nieuwe exposant op METAVAK is The Oil Company. Ook de werkwijze van deze…

Toeleveren

Aankopen ook via factuur bij The Oil Company

01-02 De nieuwe webshop van The Oil Company is sinds 1 november operationeel. Deze biedt…

Verspanen

Perfect product met het juiste koelmiddel

21-12 Welke invloed heeft vloeibaar gereedschap op verspanende eigenschappen, gereedschapstandtijd en oppervlaktekwaliteit? Onder de titel…

Toeleveren

The Oil Company brengt in drie klikken je olie in huis

21-11 Sinds 1 november is de nieuwe webshop van The Oil Company operationeel. Deze biedt…

Geen categorie

Sandvik maakt draaien slanke werkstukken veiliger

20-01 Het draaien van slanke werkstukken gaat gepaard lange spanen, trillingen en afbuiging. Om deze…

Geen categorie

Video: corrigeer een hoge koelmiddelconcentratie

29-10 Hebt u net de concentratie van uw snijvloeistof gecontroleerd en vastgesteld dat deze aan…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV