Hogedruk koeling bezorgt Wolters meer productiviteit

Wanneer Wolters Metaaltechniek in het Gelderse Spankeren een nieuwe machine aanschaft, staan eisen qua nauwkeurigheid en betrouwbaarheid bovenaan het verlanglijstje. Dat gold ook voor de onlangs geïnstalleerde CNC-draaibank Doosan Puma 280LM. Deze machine is bovendien uitgevoerd met een GLM pakket (Green Light Machining), bestaande uit een hogedruk koeling van 70 bar en een koelwaterkoeler. Volgens leverancier Dormac CNC Solutions verhoogt dit pakket de productiviteit met wel 15 procent.

En hoewel de draaibank nog maar enkele weken in gebruik is, wil Jan Wolters dat graag geloven. “Vooral bij het nadraaien van RVS-soorten hebben we al gemerkt dat de spanenafvoer heel goed is. We hoeven het productieproces niet meer te stoppen om lintspanen te verwijderen die om de gereedschappen en het werkstuk kunnen gaan zitten. Belangrijk is ook dat de thermische stabiliteit van de machine door dit pakket groter is. Dat komt de nauwkeurigheid ten goede.”

Zo veel mogelijk spindeluren
Wolters Metaaltechniek is een toeleverancier van fijnmechanische onderdelen, vooral prototypes, enkelstuks en kleine series. Deze worden geproduceerd uit alle materialen; ook kunststoffen en steeds vaker exotische materialen. Het vijftien medewerkers tellende bedrijf, dat onder leiding staat van de broers Jan en Fred Wolters, kent een brede klantenkring. Opdrachtgevers zitten met name in de medische, halfgeleider-, voedingsmiddelen-, automobiel- en maritieme industrie.

Ondanks de uitdagende tijden, gaat het goed met Wolters. De directie doet er alles aan om dat zo te houden. Jan Wolters: “In de huidige markt moet je er bovenop zitten. Offertes bellen we daarom direct na. Omdat de prijzen continu onder druk staan, kijken we voortdurend hoe we onze machines en gereedschappen zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten om maar zo veel mogelijk spindeluren te maken. Daarom programmeren we extern en stellen we de gereedschappen buiten de machines in. Onze werkvoorbereiding is uitgebreid met een nieuwe medewerker, om de communicatie tussen kantoor en werkplaats te optimaliseren en zo fouten te voorkomen. Want het is natuurlijk vervelend er achter te komen dat een bepaalde frees niet is besteld, als het werkstuk al bij de machine ligt.”

Ook investeert Wolters continu in het machinepark. De werkplaats staat inmiddels zo vol, dat aan de overkant van de straat ruimte is bij gehuurd. Daar staat de nieuwe Doosan Puma. Deze is aangeschaft vanwege de groeiende vraag naar wat groter nauwkeurig draaiwerk. De machine heeft een draaidiameter van 410 mm en draailengte 1030 mm. Hij is uitgerust met blokgeleiding voor een hoge stabiliteit en met het Capto systeem van Sandvik om snel te kunnen omstellen.

Optimale koeling snijzone
In april heeft Wolters een seminar bij Dormac en zusterbedrijf Dormatec bijgewoond over hogedruk koeling. Hij was onder de indruk van wat hij daar zag. De hogedruk pompsystemen van Profluid die Dormatec levert, zorgen voor optimale koeling van de snijzone, doordat het koelwater onder hoge druk door de tooling wordt gepompt. Dat is vooral van belang bij het snel en nauwkeurig verspanen op hightech machines, met name van moeilijk verspaanbare materialen. Hogedruk koeling zorgt voor diverse positieve effecten. Genoemd is reeds het breken van de spanen, waardoor de spanenafvoer verbetert. Maar ook geeft hogedruk koeling een betere smering en koeling, een hogere snijsnelheid/voeding, een langere levensduur van de gereedschappen, een betere oppervlakteruwheid bij het werkstuk, minder braamvorming en een betere verspaningscapaciteit in speciale processen zoals diepgatboren en het bewerken van exotische materialen.

Thermische stabiliteit
De machine bij Wolters is ook voorzien van een koelwaterkoelsysteem, dat het koelwater op een vaste temperatuur houdt. Dit draagt bij aan de thermische stabiliteit, die medebepalend is voor de nauwkeurigheid van de machine. Jan Wolters weet daar alles van: “In de zomer merk je dat de machines enorm opwarmen, wat soms tot onverklaarbare storingen leidt. Dankzij je ervaring weet je hoe je daarmee rekening kunt houden. We hebben al ontdekt dat de Doosan Puma door het geïntegreerde koelsysteem heel stabiel is. Nauwkeurig draaien binnen de 0,01 mm is daardoor geen probleem. We overwegen al om meer machines met zo’n systeem uit te rusten.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Robojob integreert airblow in beladingssystemen

24-06 Robojob, specialist in het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines, introduceert een airblow, die…

Geen categorie

TechnoTool introduceert profielen voor 22 mm T-groeven

17-03 Na de T-groef profielen14 en 18 mm brengt TechnoTool nu ook profielen voor de…

Geen categorie

Sandvik maakt draaien slanke werkstukken veiliger

20-01 Het draaien van slanke werkstukken gaat gepaard lange spanen, trillingen en afbuiging. Om deze…

Geen categorie

Draaien onder hogedruk en 5-assig simultaan frezen bij Dormac

30-10 Tijdens METAVAK Gorinchem zal Dormac CNC Solutions twee machines presenteren die aansluiten op de…

Geen categorie

Dormatec breidt pakket uit met filtratiesystemen

10-09 Dormatec heeft haar Green Light Machining pakket (componenten en systemen om het verspaningsproces te…

Geen categorie

Dormac levert steeds meer machines met hoge druk koelsystemen

27-11 Tijdens het open huis dat Dormac en zusteronderneming Dormatec onlangs in hun democentrum in…

Emo

Dormatec met hogedruk verspanen en luchtfiltratie op EMO

11-09 Dormatec Environment Solutions is met een eigen stand op de EMO aanwezig. Het dochterbedrijf…

Geen categorie

Nieuwe spanhouders voor koelmiddel onder hoge druk

25-07 Voor een betere toevoer van koelmiddel onder hoge druk (HPC), introduceerde Sandvik Coromant een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV