Dormac levert steeds meer machines met hoge druk koelsystemen

Tijdens het open huis dat Dormac en zusteronderneming Dormatec onlangs in hun democentrum in De Goorn (NH) organiseerden, was het opvallend dat alle Doosan draaimachines en bewerkingscentra waren uitgerust met hogedruk koelsystemen, filtratie en aircleaners.

Deze systemen, die door zusteronderneming Dormatec inmiddels met succes in heel Europa worden verkocht, zorgen er niet alleen voor dat de machines meer spiluren kunnen maken, maar ook dat de gereedschapslijtage afneemt.

Volgens verkoopverantwoordelijke Manuel Schippers worden steeds meer nieuwe machines compleet met hogedrukkoeling geleverd. “Ook collega machineleveranciers krijgen die vraag en leveren onze systemen bij hun machines. Maar daarnaast zien we ook een nieuwe markt ontstaan voor retrofit. Bedrijven die de bewerkingsresultaten en het rendement van hun bestaande draaimachines en bewerkingscentra willen verbeteren melden zich met de vraag naar opbouw van een hoge druksysteem. Wanneer gereedschappen met koeling door de tooling worden toegepast, zoals de Coromant gereedschappen van Sandvik, kunnen de technici van Dormac die machines met een retrofit upgraden naar hogedruk. Sinds we met de verkoop zijn gestart hebben we al meer dan 70 units geleverd, waarvan een 40% in het buitenland. Vooral bedrijven die manarm produceren en willen voorkomen dat lintspanen rond het gereedschap en werkstuk blijven zitten, zien de meerwaarde van hogedruk koeling in.”

Dormatec presenteerde de voordelen en mogelijkheden van hogedruk koeling tijdens diverse seminars die het samen met Sandvik organiseerde en presenteerde het complete programma op de afgelopen EMO in Hannover. Een Zwitserse fabrikant van aluminium velgen was één van de bedrijven die afgelopen voorjaar het seminar bezocht en tot aanschaf van hogedruksystemen op een tweetal Doosan Puma 450 draaimachines is overgegaan. Schippers: “Met de hogedruksystemen die de koelvloeistof met een druk van 70 bar direct op de snijzone richten, worden de spanen sneller afgebroken en verloopt het hele proces beter. De vorming van lintspanen wordt voorkomen, waardoor die het proces niet meer kunnen verstoren; de warmte-ontwikkeling ter plaatse van de snijzone wordt drastisch verminderd en de gereedschappen slijten minder. In de praktijk levert dat een aanzienlijke rendements- en kwaliteitsverbetering op.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Dormatec breidt pakket uit met filtratiesystemen

10-09 Dormatec heeft haar Green Light Machining pakket (componenten en systemen om het verspaningsproces te…

Emo

Dormatec met hogedruk verspanen en luchtfiltratie op EMO

11-09 Dormatec Environment Solutions is met een eigen stand op de EMO aanwezig. Het dochterbedrijf…

Geen categorie

Nieuwe spanhouders voor koelmiddel onder hoge druk

25-07 Voor een betere toevoer van koelmiddel onder hoge druk (HPC), introduceerde Sandvik Coromant een…

Geen categorie

Hogedruk koeling bezorgt Wolters meer productiviteit

02-07 Wanneer Wolters Metaaltechniek in het Gelderse Spankeren een nieuwe machine aanschaft, staan eisen qua…

Geen categorie

Dormac geeft extra seminar over verspanen met hogedruk koeling

18-04 Verspanen met hogedruk koeling is duidelijk een thema dat leeft bij de gebruikers van…

Geen categorie

Praktisch seminar hogedruk verspanen bij Dormac

18-03 Machineleverancier Dormac CNC Solutions in de Goorn (NH) organiseert samen met gereedschapfabrikant Sandvik en…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?