Industrieel MKB heeft hulp nodig op circulaire pad

Meer dan 85% van het MKB wil betere toegang tot verbeteringsstrategieën om meer circulair te kunnen werken. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel, waaraan 63 kleine en middelgrote ondernemingen hebben meegedaan uit de sectoren metaal en machinebouw, bouw/constructie, kunststoffen en elektrotechniek.

In Oost-Nederland zijn verschillende initiatieven om ondernemers te ondersteunen bij circulariteit

Het onderzoek inventariseerde de behoeften en mogelijkheden van Oost-Nederlandse en Duitse bedrijven om beter aan te sluiten bij een duurzame circulaire economie.

Geld verdienen aan circulaire werkwijzen

Een van de belangrijkste bevindingen is dat circulaire waardecreatie vaak nog geen deel uitmaakt van de besluitvorming bij bedrijven. Om meer circulair te kunnen werken, acht 85% van de ondervraagde MKB-ondernemingen het noodzakelijk dat zij meer toegang krijgen tot verbeterstrategieën, hierbij zegt 60% van de bedrijven externe steun nodig te hebben.
Mariëlle Dirks, projectmanager Tech bij Oost NL: “Als een bedrijf circulaire werkwijzen of producten invoert, hoeft dat niet alleen maar geld te kosten. Je kunt er ook aan verdienen. Dat besef leeft nog weinig bij de directies. Het onderzoek laat zien dat er de komende jaren nog veel ruimte voor verbetering is in onze maakindustrie wat circulariteit betreft. Het is van groot belang dat we samen met onze Oosterburen die verbeteringsslag de komende jaren gaan maken. Dat is noodzakelijk, want zonder hergebruik van grondstoffen putten we onze planeet uit.”

Flinke obstakels

De resultaten van dit onderzoek maken duidelijk dat het midden- en kleinbedrijf flinke obstakels tegenkomt op de weg naar meer circulariteit. “De middelen die ze daarvoor nodig hebben zijn moeilijk door MKB’ers te bekostigen. Zonder steun, denk aan een opleiding, kennisdeling en financiering, kunnen kleine bedrijven de omslag naar een circulaire economie niet maken. Dat is niet alleen slecht voor het grondstofgebruik, maar ook voor de concurrentiepositie van MKB-ondernemingen in onze regio”, vertelt Matthijs Hess-Spoelstra, projectmanager Circulaire Economie bij Oost NL.

Initiatieven

In Oost-Nederland zijn verschillende initiatieven om ondernemers te ondersteunen bij circulariteit. Een recent initiatief is CESI-ON, waarin Oost-Nederlandse organisaties de krachten bundelen om samen de uitdaging aan te gaan de maakindustrie circulair te maken. Dit programma is nog in ontwikkeling en wordt later dit jaar gelanceerd. En via het INTERREG-project Di-Plast ontvangen MKB-ondernemers ondersteuning in de plannen die ze hebben om zelf plastic te recyclen of gerecycled materiaal te gebruiken voor hun producten.

“Met dit onderzoek in de hand kunnen we in Europa laten zien dat er een behoefte is aan extra ondersteuning, zodat we ons aanbod kunnen versterken. Door slimme ondersteuning te bieden en bedrijven samen, internationaal te laten optrekken brengen we ze kennis bij over circulair ondernemen en de productieketen. Zo helpen we ze een stap verder”, zegt Hess-Spoelstra.

Onderzoek

Het haalbaarheidsonderzoek ‘Circulaire economie/Circulaire waardecreatie’ is een initiatief in voorbereiding op de aanvraag van Europese subsidieprogramma’s, om bedrijven in de maakindustrie aan te moedigen meer circulair te worden in hun processen, producten en bedrijfsmodellen. Het onderzoek werd gefinancierd door het INTERREG VA-programma Nederland-Duitsland en de provincies Gelderland en Overijssel. Het werd uitgevoerd door de Handwerkskammer Münster in samenwerking met Saxion Hogeschool, Grafschaft Bentheim en Oost NL.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Gezamenlijke aanpak pompenrecycling

19-10 Na anderhalf jaar Repump en WILOve-Recycling is het tijd voor de volgende stap. REpump…

Toeleveren

Circulariteit vraagt om strategische keuzes

23-03 Circulaire innovaties zijn vaak complex en kostbaar, terwijl afnemers nauwelijks extra geld voor (meer)…

Bedrijf en Economie

Boessenkool kan innovaties versnellen

27-01 Dankzij een financiering van Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel kan Machinefabriek Boessenkool uit…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV