Industriële stootdempers op maat van ACE beschermen jachten

Om de veiligheid en een onberispelijk uiterlijk van jachten te kunnen waarborgen, heeft het Duitse bedrijf multiplex zijn multifenders verbeterd met hulp van ACE Stoßdämpfer. De Duitse dempingsspecialist leverde op maat gemaakte Magnum industriële stootdempers van roestvrijstaal die in de multifender werden geïntegreerd.

Fenders zorgen ervoor dat jachten botsingen met andere boten of steigers ongeschonden doorstaan. Ze zijn op jachten aangebracht op strategische plekken en zorgen voor een optimale demping van de verticale en horizontale bewegingen en de daaruit voortvloeiende krachten, bijvoorbeeld wanneer passagiers van en aan boord gaan. Al jarenlang zorgden industriële stootdempers van ACE in de fenders van multiplex in deze situaties voor betrouwbare bescherming. In een volgende samenwerkingsfase werden ze vervangen door soortgelijk werkende roestvrijstalen versies.

Visueel schitteren

Detail van een multifender.

Detail van een multifender.

De uitgangspunten van ACE en multiplex lijken sterk op elkaar: oplossingen moeten zowel functioneel als visueel overtuigen. Daarom voert ACE een groot aantal kleine en industriële schokdempers in roestvrijstalen uitvoering in zijn assortiment. Deze worden gebruikt wanneer de dempers en hun afdichtingen moeten worden beschermd tegen agressieve vloeistoffen, zoals zout water, of wanneer ze worden gebruikt in omgevingen waar ze ook moeten voldoen aan esthetische eisen. In het hier beschreven geval ging in eerste instantie de voorkeur uit naar industriële stalen stootdempers, omdat deze onzichtbaar binnen in de multifender waren geïnstalleerd, beschermd tegen het water. In de loop der tijd bleek het water echter toch door te dringen tot de binnenkant van de fender. Dit had geen gevolgen voor de functionaliteit, maar wel voor het uiterlijk. De coating van de stalen industriële schokdempers uit de Magnum-reeks verkleurde namelijk na verloop van tijd. Dit leidde tot bruinachtige kleursporen op de buitenkant van de fender. ACE en multiplex gingen op zoek naar een oplossing hiervoor.

Roestvrijstalen versies

In tegenstelling tot vele andere stootdempers uit het portfolio van ACE, waren de door multiplex eerder bestelde Magnum-types nog niet beschikbaar in roestvrijstaal. De dempingsspecialist produceerde vervolgens speciaal voor multiplex het type ML3350EUM-14202 in roestvrijstaal. En omdat dit type een instelbaar model is, moest niet alleen de behuizing in V4A worden ontwikkeld, maar ook de bodem en de stelschroef.
Aan de eisen van de dempingsoplossingen veranderde niets, dus een nieuwe berekening was niet nodig. Net als hun voorgangers zijn de roestvrijstalen versies in staat 340 Nm per slag te absorberen. Ontworpen voor industriële toepassingen maakt dit een energieabsorptie tot 85.000 Nm per uur mogelijk. Belangrijker voor maritiem gebruik is de toegestane massa. De toegestane massa bij dit model bedraagt maximaal 80.000 kg en is zelfs wanneer schepen aanleggen groot genoeg. Er zijn zelfs verstelbare Magnum-dempers verkrijgbaar die tot 500.000 kg kunnen absorberen of, als het gewicht duidelijk lager is, al ideaal zijn voor massa’s vanaf 9 kg.

De machineonderdelen zijn uitgerust met een uitstekende afdichtingstechniek en een gehard geleidingslager en bieden een breed scala aan accessoires, zoals PU-koppen voor geluidsreductie, zwenkflenzen en geleidingspennen. De geleidingspennen zijn nuttig bij te hoge radiale krachten. Het nieuwe complete pakket multifenders van multiplex met geïntegreerde Magnum-dempers is eenvoudig te installeren en werkt naar volle tevredenheid van alle betrokken partijen. Sinds de overstap naar roestvrijstaal zijn er geen kleursporen meer zichtbaar.

De Magnum-serie

ACE produceerde speciaal voor multiplex het type ML3350EUM-14202 in roestvrijstaal.

ACE produceerde speciaal voor multiplex het type ML3350EUM-14202 in roestvrijstaal.

Het geheim achter het succes van deze dempers zit aan de binnenkant. Want of het nu gaat om de zelfinstellende of instelbare types, of ze nu van staal of roestvrijstaal zijn, de onderdelen van deze serie zijn voorzien van de nieuwste dempingstechnologie. Uitgerust met een gehard geleidingslager en een geïntegreerde vaste aanslag hebben ze een lange levensduur, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden. De roestvrijstalen types zijn niet alleen geschikt voor maritieme toepassingen, maar ook voor de levensmiddelenindustrie, omdat ze in de fabriek worden gevuld met speciale olie die voldoet aan de eisen (NSF-H1) voor deze sector. Een belangrijk bijkomend voordeel voor ontwerpers is hun hoge energieabsorptievermogen en het compacte formaat. Bovendien biedt ACE Stoßdämpfer een breed assortiment aan stalen en roestvrijstalen versies met schroefdraad in de maten M33, M45 en M64.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Hydraulische remcilinders maken handling in cleanrooms eenvoudiger

17-07 Microbiologische milieubewaking is geregeld via ISO-richtlijn 18593. Het productassortiment van Pinpoint Scientific omvat onder…

Toeleveren

Meer toepassingen gasveren door RVS-varianten

16-01 De industriële gastrek en -drukveren van ACE zijn verkrijgbaar in de RVS-legeringen 304 en…

Toeleveren

Kleine stootdempers aan zet bij productie halfgeleiders

07-11 Fotolithografie is een sleuteltechnologie bij de fabricage van micro-elektronische componenten en schakelcircuits en bij…

Toeleveren

Winterse topprestaties met ACE gasveren

07-03 Aarts was in 2020 de enige atleet met een zware lichamelijke beperking die met…

Toeleveren

Maatwerk met Magnum demper van ACE

30-11 Door vooraf berekende specificaties, zoals het verkorten van de slaglengte en optimalisatie van de…

Toeleveren

ACE met TUBUS en kabelveer dempers op Precisiebeurs

01-11 De kabelveer dempers zijn op hun beurt bijzonder goed bestand tegen hitte, kou, zuren,…

Toeleveren

ACE structuurdempers voorkomen botsingen in automotive industrie

11-10 De structuur- en veiligheidsdempers van ACE van het type Tubus zijn verkrijgbaar in maar…

Toeleveren

Crashdempers voor noodstops

18-08 Deze dempers voor eenmalig gebruik zijn gemaakt van aluminium of stalen buizen, die bij…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV