Kasto zoekt zijn oudste zaagmachine

0

Kasto viert het 175-jarig bestaan. De Duitse zaag- en opslagspecialist is in verband met dit jubileum op zoek naar de oudste nog in bedrijf zijnde zaagmachines.

Het bedrijf is in 1844 opgericht door timmerman Karl Stolzer als een mechanische werkplaats. Hij begon met het maken van waterraden en papier- en meelmachines. Met de bouw van zaagmolens en later zaagmachines werd de basis gelegd voor een wereldwijd opererend concern. De uitvinding van de beugelzaagmachine in 1947 markeerde uiteindelijk de stap naar de moderne werktuigmachineproducent. In de jaren zestig werd het portfolio aangevuld met de cirkelzaagmachines en begin jaren zeventig presenteerde Kasto als eerste een volautomatisch opslagsysteem voor lang materiaal. Hierin waren twee cirkelzaagmachines geïntegreerd, die automatisch via de bediening van de opslagsysteem van materiaal werden voorzien – de voorloper van de eerste gecombineerde opslag- en zaagcentra die Kasto vanaf de jaren tachtig ging bouwen.

Nog steeds in de familie
Tegenwoordig is Kasto met meer dan 140.000 verkochte zaagmachines en 2200 opslagsystemen voor langgoed en plaatmateriaal een van de wereldmarktleiders. Het bedrijf is nog steeds in handen van de familie die het heeft opgericht. Armin Stolzer – de vijfde generatie – leidt het bedrijf en de zesde generatie is al volop actief. Kasto ontwikkelt eigen softwaresystemen, biedt oplossingen voor digitalisering automatisering en robotostisering en zet in op toekomsttechnieken als augmentend reality en kunstmatige intelligentie. Het jubileumjaar is op 7 mei officieel van start gegaan. De komende maanden zullen regelmatig teksten en foto’s uit de eigen geschiedenisboeken openbaar worden gemaakt, die bijvoorbeeld de ontwikkeling van de businessonderdelen zaag- en opslagtechniek maar ook de internationalisering en de veranderingen in werkzaamheden en opleidingen documenteren. Daarmee wordt een spannend inzicht gegeven in één van de oudste familiebedrijven van Europa. Aan het eind van het jubileumjaar is er een groot feest met klanten, zakelijke partners, medewerkers en vrienden. Bovendien houdt Kasto een wedstrijd voor klanten. De producent zoekt de oudste zaagmachine uit zijn huis die nog steeds in bedrijf is. Machines met het bouwjaar 1980 of nog ouder kunnen meedoen. Bedrijven waar zo’n machine nog wordt gebruikt, worden uitgenodigd een foto met de zaag en het machineschildje te mailen naar 175@kasto.com. Elke inzending wordt beloond, de winnaar mag rekenen op een bijzondere prijs. Kasto wordt in Nederland vertegenwoordigd door Van Hoorn Machining in Veldhoven.