Kersten buigt grotere profielen in nóg kleinere radii

0

Kersten investeert in een nieuwe PBT rolbuigmachine om nog beter te voldoen aan de toenemende vraag naar steeds grotere gebogen profielen in nóg kleinere radii.

De Helix rolbuigmachine, die vanaf mei operationeel zal zijn, is geschikt voor het buigen van grote profielen van staal en aluminium met doorsnedes tot circa 500 mm hoogte. Het is de eerste machine van dit formaat die gebruik maakt van een doorn-feeder. Hierdoor wordt het risico op doorsnedevervorming aanzienlijk verkleind en kunnen profielen gebogen worden met minimale toleranties en zeer kleine radii. De machine wordt uitgerust met een elektronische aandrijving. Dat draagt bij aan een vloeiende overgang tussen het gebogen deel en de rechte delen van het profiel. Het buigproces wordt daarbij nauwlettend in de gaten gehouden waardoor zelfs de kleinste afwijkingen tijdig kunnen worden gecompenseerd. Het is een welkome toevoeging aan het toch al uitgebreide machinepark van Kersten in Steisslingen. De nieuwe machine zal voor diverse branches worden ingezet waarbij grote profielen met kleine radii worden gevraagd. Onder andere voor de gevelbouw-, machinebouw, voertuig- en transportbandenindustrie.

Complex profiel
Voor een prestigieus bouwproject in Duitsland buigt Kersten een groot aluminium gevelprofiel in een kleine radius. Het betreft een complex profiel met glasvezel-versterkt polyamide en een afmeting van 255mm x 27,5mm. Deze wordt over de sterke as gebogen in een kleine radius van 1,3 meter. Bijkomende uitdaging hierbij is de toepassing. De gebogen profielen zijn zichtdelen in een gevelconstructie. De eisen die gesteld zijn aan de oppervlaktekwaliteit zijn daardoor zeer hoog.
Vanwege de complexiteit van het profiel en de hoge kwaliteitseisen worden de profielen gebogen met behulp van geavanceerde strekbuigtechnologie. Kersten maakt hierbij gebruik van speciale zelf-ontwikkelde gereedschappen. Bij het strekbuigen wordt het profiel aan beide uiteinden vastgeklemd, op spanning gebracht en vervolgens om een buigmal getrokken. Door de spanning op het materiaal blijft doorsnedevervorming tot een minimum beperkt. Het profiel komt slechts minimaal in contact met de machine waardoor de oppervlakte van het gebogen profiel in goede conditie is. Hierdoor is een extra oppervlaktebehandeling niet noodzakelijk en kunnen de profielen na het buigen zonder problemen worden geanodiseerd.

Kersten Europe, hal 1, stand C148