Klein maar fijn

Hij moest toch even nadenken over de vraag hoe zijn bedrijf ooit was gestart. Dirk was zijn hele leven al interimmanager. Hij werd door banken en participatiemaatschappijen ingehuurd om grote reorganisaties door te voeren. Redelijk grote bedrijven die in de problemen zaten, wist hij door zorgvuldig te werk te gaan weer in rustig vaarwater te krijgen. Deze bedrijven werden daarna door zijn opdrachtgevers succesvol verkocht.

Han van Rijn Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen

Bij een van zijn projecten kon hij niet voorkomen dat hij vier medewerkers, die zo goed hadden geholpen bij de reorganisatie, moest ontslaan. De onderneming zou stoppen met deze activiteiten en de medewerkers waren overbodig. Het gesprek kreeg een verassende wending. Dirk zou een vennootschap oprichten en voldoende geld ter beschikking stellen zodat een jaar lang alle kosten betaald zouden kunnen worden. Binnen dat jaar zouden de vier dus een winstgevend bedrijf moeten opbouwen met de activiteiten waarmee ze zoveel ervaring hadden. Daarnaast kregen de medewerkers een optie om het bedrijf ooit over te nemen, maar dan wel tegen de dan geldende marktwaarde.

Het werd een succes. Zonder financiële druk wisten ze binnen een jaar een kleine maar mooie onderneming op te bouwen. Dirk kwam er weinig; hij verleende wat hand- en spandiensten op financieel gebied. “Het is niet mijn ding Han. Ik heb het de medewerkers aangeboden zoals afgesproken, maar ze vinden het wel best zo.”

Nadat we een paar mogelijke kandidaten benaderd hadden vonden we een kundige en goedlachse MBI-kandidaat: Teun. Hij had altijd een goede baan gehad en wilde iets voor zichzelf. Alhoewel de onderneming van Dirk klein was, zag Teun hier zijn kansen. Onderhandelingen, boekenonderzoek en contractbesprekingen verliepen vlot. Onderdeel van het boekenonderzoek was een gesprek met de medewerkers. Zij moesten het wel zien zitten. Ook dit gesprek verliep positief. Op 27 juni was de afspraak bij de notaris, maar op 22 juni kreeg Teun een telefoontje van enkele medewerkers. Als hij de overname zou doorzetten, zouden zij weggaan. Als drie van de vier medewerkers willen opstappen, is dat wel een schrikmoment.

Na spoedoverleg, waarbij Dirk meerdere malen aanbood om zonder kosten van de overname af te zien, besloot Teun door te gaan. “Een klant koopt bij een onderneming en niet bij de medewerkers. Dat zal hier ook zo zijn. Die kennis blijft wel voorhanden.” Onlangs sprak ik Teun weer. Vele overnames verder en nog altijd goedlachs. De onderneming was aanzienlijk gegroeid en hij had een deel van zijn aandelen verkocht aan een strategische buitenlandse partij. Zijn visie was juist: het zijn alle facetten die een onderneming succesvol maken en niet slechts (een) enkele medewerker(s).

Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen
han@kromhout.net

De columns van Han van Rijn zijn waargebeurde verhalen.

Benieuwd naar de marktwaarde van je bedrijf? Doe de quickscan.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

De zoon

20-06 Mijnheer P. had een groothandel in metaalproducten. Hij wilde graag dat zijn zoon, die…

Columns

Prutsen in de schuure

16-06 Door projectleiders word je wel eens gevraagd hoelang een ontwikkelproces gaat duren. Wat mij…

Columns

Ophoepelen

23-05 Via een gezamenlijke kennis sprak ik uitvoerig met Jan. Een daaropvolgende kennismaking met Ben…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

11-05 Het is bijna niet te bevatten wat er allemaal gebeurd is de afgelopen 40…

Columns

Beste Chris,

25-04 We kregen een aantal biedingen maar de beslissing om door te zetten, kon hij…

Columns

Vakmanschap of groene knop?

05-04 Er is een punt waarop de toleranties zo krap worden of dat materiaal zo…

Columns

Portret

27-03 Jan en zijn medeaandeelhouder, een zeer bekend politicus uit de jaren 80 en 90,…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

01-03 Al een tijdje volgde ik ‘Dakar’ op een afstandje met meer dan gemiddelde interesse.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X