Kleine hulpmiddelen met groot effect

Wie massakrachten in de automatisering van industriële productieprocessen efficiënt wil verminderen, kan voor veel toepassingen niet zonder kleine stootdempers. Deze hoogwaardige, robuuste machineonderdelen helpen engineers om machines en systemen beter te laten presteren, en ze zorgen voor minder geluidsoverlast en een kleiner uitvalrisico. Vier toepassingen illustreren de vele mogelijkheden.

Constante karakteristieken zorgen voor een precieze vertraging van de massakrachten en dus ook voor snellere cyclustijden in de industrie. Deze voordelen werden benut in een eerste case study waarbij kleine stootdempers van het type SC190EUM in een productielijn werden geïntegreerd. Zo moesten dure aanpassingen aan het systeem, waarin elektronische componenten met behulp van een lineaire eenheid naar de assemblagelijn worden getransporteerd, worden vermeden. Hier moest de cyclustijd worden verhoogd tot 3600 cycli per uur.

Met het oog op de snelle bewegingen zou dit niet mogelijk zijn geweest zonder een optimale, zachte einddemping. Met behulp van de kleine stootdempers van ACE Stoßdämpfer kon de productielijn met relatief weinig moeite worden geoptimaliseerd. Hierbij konden de optimalisatiekosten met 50 procent worden verlaagd en de bedrijfskosten door energiebesparingen met 20 procent worden teruggebracht ten opzichte van de integratie van nieuwe pneumatische modules. Bovendien kon het geluidsniveau van de productielijn met 30 dB/A worden verlaagd.

Ultrasone pers

In het tweede geval moesten de pneumatisch aangedreven bewegingen van een hoogwaardige ultrasone pers zo snel en soepel mogelijk worden opgestart en afgeremd. Voor deze laatste functie worden kleine stootdempers van ACE als beschermende machineonderdelen in de verticale beweging gebruikt. Immers, zelfs beproefde en doordachte constructies en de beste pneumatiek zijn niet immuun voor de gevolgen van een stroomstoring, bedieningsfout of cyberaanval.

Voor het afremmen en de bescherming in de bovenste eindpositie werd gekozen voor zelfinstellende kleine stootdempers van het type MC75EUM, en in het onderste deel voor instelbare modellen van het type MA35EUM. Bij deze toepassing hebben de engineers ervoor gezorgd dat de afmetingen van de schokdempers vergelijkbaar waren met die van het elegante systeem, om zo de integratie te vereenvoudigen. Dit betekent dat beide stootdempers precies dezelfde slaglengte hebben, en ook de diameter van de zuigerstang en de behuizing zijn identiek.

Uitstekende afdichting

In het derde geval, bij een universele doppensluiter voor flessen, moesten onderhoudswerkzaamheden vermeden worden. Daarom worden overal in het systeem, zowel in de bovenste als de onderste positie, kleine stootdempers van het type MC150EUMH gebruikt. In tegenstelling tot de andere toepassingen is het hier gebruikte type kleine stootdemper niet alleen groter en dus sterker, maar heeft hij ook een andere afdichtingstechniek.

Dit komt door de dwarskrachten die in de onderste eindpositie vrijkomen, als gevolg van een arm die lichtjes buigt. Om de dwarskrachten te kunnen absorberen, beschikt de stootdemper over een afdichting met een rolmembraan. In tegenstelling tot dempers die met een conventionele dichting worden vastgezet, wordt hier de zuigerstang niet van de afdichting weggeduwd, waardoor de levensduur kan oplopen tot 25 miljoen slagen.

Persluchtbesparing

De relatief lage kosten van de kleine stootdempers van ACE gaven ook de doorslag bij het gebruik in de vierde toepassing. Door gebruik te maken van kleine stootdempers van het type MC30EUM die in lineaire modules zijn geïntegreerd, blijven de kosten binnen de perken. In veel industriële toepassingen wordt het remproces in pneumatisch aangedreven modules gecontroleerd door middel van pneumatiek. Hier kozen de engineers echter voor hydraulische vertraging in de eindposities, omdat de eenmalige investeringskosten in de machineonderdelen van ACE worden gecompenseerd door een besparing van enkele duizenden euro’s in de bedrijfskosten.

Dit komt onder andere doordat dankzij kleine stootdempers de massa’s met een zo klein mogelijke pneumatische cilinder worden verplaatst, waardoor het gebruik van kleinere ventielen en luchtverzorgingsunits mogelijk is. Derhalve levert dit een aanzienlijke persluchtbesparing op met name vanwege de kleine cilinders, ventielen en leidingen. Zo is voor de pneumatische eindpositiedemping ongeveer drie tot vier kubieke centimeter lucht nodig, die vaak tot 70 bar wordt samengeperst. Bij kleine stootdempers vallen de bedrijfskosten daarbij in het niet, omdat de kleine mechanische componenten van ACE de massakrachten bij het bereiken van de eindpositie veilig en snel afremmen. Bijkomend voordeel daarvan is een duidelijk lagere machinebelasting, doordat ze kinetische energie omzetten in warmte, die naar buiten wordt afgevoerd.

Tuning voor elke constructie

Compact geïntegreerd in een kleine ultrasone pers fungeren kleine stootdemper van ACE als uiterst effectief rem- en beveiligingselement in de verticale beweging.

Compact geïntegreerd in een kleine ultrasone pers fungeren kleine stootdemper van ACE als uiterst effectief rem- en beveiligingselement in de verticale beweging.

De componenten in de hier gepresenteerde toepassingen zijn exemplarisch voor de tien productreeksen op het gebied van kleine stootdempers bij ACE. Hier horen ook dempings- en remelementen van roestvrij staal bij, die voldoen aan de strenge hygiënevoorschriften in de medische technologie en de levensmiddelenindustrie. Elke serie stootdempers bestaat uit verschillende types die vrijwel het volledige krachtbereik van de handling en automatiseringstaken afdekken. De kwaliteitsdempers optimaliseren de machines op een betrouwbare en effectieve manier door massa’s snel en niet-destructief af te remmen. Een aantal modellen van de compacte, onderhoudsvrije, hydraulische machineonderdelen kan desgewenst ook direct in de pneumatische cilinder worden geïntegreerd.

Ze verminderen niet alleen daar de belasting, maar zijn ook geschikt voor gebruik in lineaire systemen, handlingapparatuur en vele andere industriële toepassingen. Voor hoge standtijden zorgen onder andere de innovatieve afdichtingstechniek en de stabiele stootdemperbehuizing, die is vervaardigd uit 1 stuk hoogvast gelegeerd staal, en dito hogedrukhulzen.
Naast een assortiment accessoires, zoals geleidingspennen, biedt ACE ook speciale draden, speciale slagen en speciale uitvoeringen, die zijn afgestemd op specifieke eisen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Winterse topprestaties met ACE gasveren

07-03 Aarts was in 2020 de enige atleet met een zware lichamelijke beperking die met…

Toeleveren

Maatwerk met Magnum demper van ACE

30-11 Door vooraf berekende specificaties, zoals het verkorten van de slaglengte en optimalisatie van de…

Toeleveren

ACE met TUBUS en kabelveer dempers op Precisiebeurs

01-11 De kabelveer dempers zijn op hun beurt bijzonder goed bestand tegen hitte, kou, zuren,…

Toeleveren

ACE structuurdempers voorkomen botsingen in automotive industrie

11-10 De structuur- en veiligheidsdempers van ACE van het type Tubus zijn verkrijgbaar in maar…

Toeleveren

Crashdempers voor noodstops

18-08 Deze dempers voor eenmalig gebruik zijn gemaakt van aluminium of stalen buizen, die bij…

Toeleveren

Breed inzetbare kabelveer dempers

13-01 Dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer introduceert een nieuwe productserie op het gebied van vibratietechniek. Dit productspectrum…

Toeleveren

ACE gasveren vereenvoudigen Covid-19 diagnose

24-08 Vooral tijdens de coronapandemie hebben intensivisten snel röntgenfoto’s van de longen van geïnfecteerde patiënten…

Toeleveren

Industriële stootdempers op maat van ACE beschermen jachten

24-06 Om de veiligheid en een onberispelijk uiterlijk van jachten te kunnen waarborgen, heeft het…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X