Ko-Ar anodiseert titaan

0

Ko-Ar High Tech Surface Treatment in Stompetoren beschikt sinds eind vorig jaar over een procedure om titaan te anodiseren. Het doel van het anodiseren is onder andere om legeringsvorming met andere metalen te voorkomen. De behandeling levert een zeer slijtvaste laag zonder dimensionale veranderingen van het object.

Begin 2016 werd Ko-Ar door een nieuwe relatie benaderd of het mogelijk was titaan voor hen te anodiseren. Eigenaar Marco Kaarsgaarn antwoordde hierop direct bevestigend. Hij heeft namelijk in zijn werkverleden bij Fokker veel titanium F16 onderdelen geanodiseerd. Binnen enkele weken werd gestart met een testserie. De anodiseerlaag bij titaan is over het algemeen paars gekleurd. De uitgevoerde behandeling, conform de Fokkerprocedure, resulteerde ook bij de testserie in deze paarse finish. De klant wenste echter een totaal ander uiterlijk met een voor Ko-Ar onbekende dull grey finish.

Dull grey uitstraling
Eigen onderzoek van Ko-Ar om tot een dull grey uitstraling te komen leidde niet tot de gewenste oplossing. Daarom werd partner AD Chemicals gevraagd ondersteuning te bieden. Hoewel AD Chemicals ruime ervaring heeft in chemie voor het anodiseren van aluminium was het complex om het chemisch proces voor creatie van een dull grey finish bij titanium te doorgronden. Na een aantal maanden van onderzoek en uitgebreide laboratoriumtesten werd een oplossing gevonden die voldeed aan het gewenste resultaat. Daarna volgde nog een belangrijke vervolgstap in het ontwikkelproces, het opschalen van lab naar de praktijk.
De vervolgstap naar de pilotlijn van Ko-Ar was snel gezet. Eind november 2017 is gestart met het testen. Het implementeren van een nieuw proces gaat altijd gepaard met de nodige tijd, energie en kosten. Enkel door te testen, te testen, te optimaliseren, te testen en nog eens te testen kunnen significante stappen gemaakt worden. Na het uitvoeren van de praktijktesten stond het resultaat nog ver af van de gewenste dull grey finish. De titanium producten kregen een witte gloed met spikkels. Dus opnieuw werd het met de parameters puzzelen, waaronder voltages, ampères en tijd. Het resultaat bleef echter soortgelijk en Ko-Ar moest de klant meedelen dat het proces niet ver genoeg gevorderd was om de eerste order succesvol te kunnen verwerken.

Ko-ar anodiseren
Het doel van het anodiseren van titaan is onder andere om legeringsvorming met andere metalen te voorkomen.

Poetsen
De klant zou het testmateriaal retour ontvangen om deze behandeling in Zwitserland te kunnen laten uitvoeren bij de enige andere Europese partij voor het anodiseren van titaan. Maar in een nieuw contact met de ontwikkelafdeling van AD Chemicals kwam naar voren dat de geanodiseerde titanium producten ook gepoetst moesten worden. Na het poetsen van een paar overgebleven onderdelen was het eurekamoment daar. Een perfecte dull grey kleur kwam tevoorschijn. Niet één stuk, maar alle producten voldeden aan de dull grey eis.
Na de succesvolle implementatie van het proces is direct weer contact gezocht met de klant. Ook hier was men blij met de snelle vordering; het getoonde resultaat sprak boekdelen. Hoewel de eerder genoemde order reeds vergeven was, bleek het resultaat zo goed te zijn dat Ko-Ar sindsdien preferred supplier is voor deze klant in de Benelux.

www.ko-ar.nl