Krimp productie en nieuwe orders

De inkoopmanagersindex Nevi PMI daalde van 54.5 in juli naar 52.6 in augustus, de vierde daling op rij en de kleinste verbetering sinds oktober 2020. Voor het eerst sinds juli 2020 namen zowel de productie als de nieuwe orders af.

De daling van het aantal exportorders was groter dan die van het totale aantal orders. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde na een ononderbroken groei van twintig maanden. De voorraad gereed product steeg opnieuw.

Verkoopprijsinflatie

Desondanks namen de inkoopactiviteiten nog steeds toe en hetzelfde geldt voor de voorraad ingekochte materialen. De verlenging van de levertijden was het kleinst in bijna twee jaar. De werkgelegenheid nam aanzienlijk toe, zij het in de kleinste mate in 17 maanden. De inkoopprijzen stegen wederom fors, maar wel in de geringste mate sinds januari 2021. De verkoopprijsinflatie steeg voor het eerst in vier maanden. De vooruitzichten voor de productieomvang over twaalf maanden bleven positief, maar lagen onder het langetermijngemiddelde.

Lagere vraag

Volgens David Kemps, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO, is de aanhoudende groeivertraging van de Nederlandse industrie te wijten aan de lagere vraag naar industriële producten en halffabricaten. Hij zegt: “De indexen voor zowel de nieuwe orders als de export staan op respectievelijk 48,7 en 46. Uit het feit dat deze weer onder de 50 zijn gekomen, blijkt dat inkopers inmiddels een absolute daling van het aantal nieuwe orders in de komende drie maanden verwachten, waar het in de voorbije periode nog ‘slechts’ ging om een verwachte afname van de groei.”

Uitstel projecten en investeringen

De Nederlandse industrie heeft veel last van vraaguitval in Duitsland, China en Rusland. En ook in Nederland worden nieuwbouwprojecten en uitbreidingsinvesteringen uitgesteld vanwege de hoge prijzen en de angst voor een recessie. “Deze lagere vraag is goed zichtbaar in de snelle afname van werkachterstanden bij de fabrieken en de snelle groei van de voorraad gereed product”, aldus Kemps. “De toeleverketen van grondstoffen, elektronische componenten en chips herstelt zich erg langzaam. De prijzen voor containervervoer zijn het afgelopen halfjaar weliswaar met 35 procent gedaald, maar het nijpende tekort aan personeel en de transportproblemen vanwege de lage waterstanden en stakingen in havens, zorgen ervoor dat de lange levertijden maar zeer geleidelijk afnemen en dat veel industriële bedrijven doorgaan met de aanleg van buffervoorraden van grondstoffen en halffabricaten.”

12-maands verwachting blijft positief

Ondanks de volumedaling door de lagere vraag blijft de 12-maands verwachting met een index van 64,2 voor de industriële productie positief. Dankzij de hoge toegevoegde waarde en klantspecifieke oplossingen slaagt de industriële ondernemer er nog steeds in om de hoge grondstofprijzen door te berekenen aan de afnemers en is de orderportefeuille voor het komende jaar nog goed gevuld. De industrie neemt nog steeds veel nieuw personeel aan. Vooral aan magazijn- en transportmedewerkers is gebrek.

Risico’s liggen op de loer

“Een tijdelijke dip in de vraag geeft de industrie de tijd om even op adem te komen”, verklaart Kemps. “Door het vele overwerk door corona-gerelateerd verzuim is het personeel overbelast en vanwege de hoge bezettingsgraad zijn veel productiemachines toe aan onderhoud. Hoewel de verwachtingen voor over een jaar positief zijn, liggen op de middellange termijn wel risico’s op de loer. Met de winter op komst, de hoge inflatie door de energiecrisis en eventuele rantsoenering van gastoevoer zullen energie-intensieve sectoren binnen de industrie zoals chemie, basismetaal, oppervlaktebehandeling, papier, voedselverwerking en bouwmaterialen het zwaar krijgen, waarbij tijdelijke productiestops niet uitgesloten zijn.”

Lees hier het volledige rapport.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Productie industrie in juli met 4% gegroeid

12-09 Iets minder dan de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in juli…

Bedrijf en Economie

Productie industrie groeit nog steeds

10-08 Bijna twee derde van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in juni meer dan…

Bedrijf en Economie

Productie industrie in mei met 10% gegroeid

11-07 Ruim twee derde van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in mei meer dan…

Bedrijf en Economie

Productie industrie groeit met ruim 7 procent in maart

10-05 Bijna de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in maart meer dan…

Bedrijf en Economie

Hogere kosten voor snel groeiende industrie door Oekraïne-crisis

01-03 De productie nam iets minder toe dan in januari, maar de stijging was nog…

Bedrijf en Economie

Productie industrie op hoogste niveau ooit

10-02 Ongeveer twee derde van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in december meer dan…

Bedrijf en Economie

Exportorders trekken aan

01-02 De voorraad gereed product bleef stabiel, na een reeks van dalingen sinds juli 2020.…

Bedrijf en Economie

Productie industrie op hoogste niveau ooit

10-01 Deze cijfers zijn bekend gemaakt door het CBS. Een maand eerder kwam de groei…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X