Kwaliteit overwint altijd in oppervlaktebewerking

In de oppervlaktebewerking gaat de vraag naar kwaliteit alleen maar omhoog. “Daar ontkomt niemand aan”, zegt Michel van Heeswijk van Hevami in Veghel. “Neem de ontwikkeling bij het ontbramen. Vroeger was het niet ontbramen, daarna werd het eenzijdig ontbramen en tegenwoordig wil iedereen kanten afronden.”

Hevami kan die groeiende behoefte aan kwaliteit uitstekend invullen. Het bedrijf is een gespecialiseerde leverancier van machines en middelen voor mechanische oppervlaktebewerking in Nederland en België. Het assortiment bestaat uit diverse producten van meerdere gerenommeerde fabrikanten: straalmachines (Rump en Auer), straalmiddelen (Würth), ontbraammachines (Löwer en Ernst), polijstmachines, bandschuurmachines (Kuhlmeyer, Löwer en NS Maquinas) en richtmachines (Arku). Begin 2013 is dit programma uitgebreid met de machines van Autopulit voor het geautomatiseerd schuren en polijsten. Het programma van Autopulit richt zich vooral op complexe vormen en vormt daarmee vooral een  mooie aanvulling op de langbandschuurmachines van Kuhlmeyer.

Compleet programma
Al met al biedt Hevami zo een mooi compleet programma voor de mechanische oppervlaktebewerking; voor het bewerken van zowel grote als zeer kleine delen, voor complexe en eenvoudige vormen in buis en plaat en voor verschillende materiaalsoorten. “Maar wat heet compleet”, zegt Van Heeswijk. “Er zal altijd een keer een vraag komen die je niet kunt beantwoorden. Maar ik zie veel in de markt en kan een klant altijd verder helpen naar de juiste leverancier. We gaan bij Hevami voor de langdurige relaties, niet voor de incidentele successen. Onze klanten moeten happy zijn en geld verdienen met onze machines. De beste reclame voor ons is een machine die veel wordt gebruikt. Daar zal een klant altijd lovend over spreken.”

Tijdwinst
De gebruikers van de machines van Hevami bereiken een hoge kwaliteit in oppervlaktebewerking; een kwaliteitsniveau dat handmatig praktisch niet haalbaar is. Maar dat is niet het enige. Ook de tijdsbesparing is groot. Dat kan op verschillende niveaus en tegen verschillende prijzen. De Löwer Swinggrinder ontbraammachine is bijvoorbeeld een perfect alternatief voor die bedrijven die af willen van het handmatig ontbramen maar tegelijkertijd de investering in een breedband ontbraammachine te hoog vinden. De bewerking met de Swinggrinder is eenvoudiger dan het handmatig ontbramen en gaat drie tot vier keer zo snel. En hij is in vergelijking met een breedband ontbraammachine veel goedkoper in aanschaf. “Kwaliteit hoeft dus niet altijd duur te zijn”, wil Van Heeswijk er maar mee aangeven.

Lasnaden bewerken
Een ander voorbeeld is de langbandschuurmachine van Kuhlmeyer. Hiermee kunnen zeer effectief en met hoge kwaliteit lasnaden worden bewerkt. Doordat de schuurbanden kantelbaar zijn is het mogelijk om onder meer driedimensionale werkstukken perfect af te werken. Met het aanbrengen van de finishing kan de gebruiker variëren van een normaal schuurbeeld tot een oppervlakte welke goed is als voorbewerking voor het hoogglanspolijsten.

Deze machines zijn ook leverbaar met een optioneel opspansysteem voor de snelle handling van de diverse producten. “Zo’n handlingsysteem is de meest kostbare optie, maar daar is ook het meeste mee te verdienen”, zegt Van Heeswijk. “Je bespaart daarmee enorm op de bewerkingstijden en kunt er voor veel producten zo maar twee werknemers mee uitsparen. Binnen een jaar verdien je zo’n systeem dan terug. Hier liggen echt kansen voor de industrie. Je wint tijd, je bent flexibel en je bereikt een ongekende kwaliteit. Daarmee onderscheid je je in de markt. Kwaliteit overwint altijd.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Oppervlaktetechniek

Maximale flexibiliteit met gedetailleerd ontbraamconcept

19-04 Robert Plersch Edelstahltechnik, opgericht in 1819 (!) als een kleine constructiebankwerkerij, heeft het portfolio…

Plaatbewerking

Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

11-04 Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines…

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Oppervlaktetechniek

Scoren met maatwerk

11-10 Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk was vanaf de eerste tekening voor de nieuwbouw verliefd op…

Plaatbewerking

Alles in dienst van kwaliteit

16-08 Productieleider Erwin Stokman heeft de stormachtige ontwikkeling van de werkplaats van begin af aan…

Oppervlaktetechniek

Timesavers pakt uit op Tolexpo in Parijs

28-04 Dat is allereerst de nieuwste versie van de compacte roterende borstelmachine: de 32 RB…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?