Lancering Industrial Reality Hub

Met de introductie van Industrial Reality Hub willen diverse bedrijven uit Oost-Nederland de regio stevig op de kaart zetten op het gebied van AR/VR in de industrie en gezondheidszorg. Het doel van de samenwerking is het intensiveren van onderlinge samenwerkingen tussen de bedrijven die actief willen zijn binnen AR/VR.

Via drie werkgroepen (projecten, internationalisering en kennis) wordt door Industrial Reality Hub een meerjarig plan uitgevoerd. De samenwerking is onstaan uit activiteiten van Oost NL op gebied van Augmented en Virtual Reality en is de opvolger van het Cluster Human Machine Interfaces. De IR Hub is ingebed in een breder ecosysteem van in totaal 35 bedrijven, kennisinstellingen en faciliteiten die actief zijn met AR/VR gericht op Smart Industry.

Betrokken kopgroep
De Industrial Reality Hub is een samenwerkingsverband tussen de bedrijven Controllab, OVsoftware, SeriousVR, Recreate, Twinsense360, Benchmark Electronics, Demcon-Nymus3D en het VR Lab van de Universiteit Twente, onder aanvoering van Oost NL. Samen bieden deze partners technologische competenties aan die nodig zijn voor het neerzetten van de volgende fase van Smart Industry. De bedrijven gaan werkzaamheden uitvoeren op het gebied van fundamenteel- en toegepast onderzoek, research and development en experimentele ontwikkeling met pilotklanten en uiteindelijk implementatie. De hoofdthema’s zijn Visualisatie, VR training, Digital Twins, AR Assembly, maar ook Big Data en Artificial Intelligence, met toepassing in de industrie, gezondheidszorg en de bouw. “De tien partners hebben een leidende rol in businessontwikkeling op het gebied van AR/VR in Nederland”, zegt Christian Kleijn van Controllab en tevens voorzitter van de Industrial Reality Hub. “De sterk betrokken kopgroep heeft een duidelijk belang bij samenwerking vanuit groeidoelstellingen. Bovendien bieden we via Smart Industry meerdere Fieldlabfaciliteiten aan voor externe partners. Hierin wordt geëxperimenteerd met nieuwe technieken. Deze nieuwe technologieën zijn zeer aantrekkelijk voor talent en zorgt dus voor het binden van jonge mensen in Oost-Nederland. Daarnaast heeft AR/VR een geweldig potentieel om in bedrijfsprocessen gegevens sneller beschikbaar te maken voor medewerkers en daardoor kwaliteit te verhogen.”

Opstap naar Europa
De Industrial Reality Hub geeft prioriteit aan het bouwen van een foothold vanuit Nederland om de opstap te maken naar Europa, als middel voor het ontwikkelen van complexe innovatieprojecten. Recent onderzoek van de Universiteit Wageningen heeft aangetoond dat er een economische toegevoegde waarde is gecreëerd van € 660.000 euro in de ontwikkelfase. “Dit jaar kan daar 343.000 euro bij opgeteld worden, dankzij de projecten Ipro-Noord en Manunet“, aldus Robbert Jan Kooij, projectmanager High Tech bij Oost NL. “Hiernaast hebben we het label ontvangen van Europese Digital Innovation Hub. Via het regionale en het landelijke Smart Industry netwerk maken we nu de opstap naar nationaal Fieldlab.”

Innovatieprojecten en faciliteiten
Juist de interactie tussen verschillende kennisdomeinen met marktgebieden, leidt volgens het samenwerkingsverband tot doorbraken in innovaties. Het is dan ook de intentie om de kennis uit te breiden met andere bedrijven, die actief zijn of willen zijn op en rondom de vakdisciplines van AR/VR. De Hub is een open innovatie-netwerk en zal ook op Europees niveau de samenwerking zoeken met Duitsland, gevolgd door Frankrijk, Spanje en Italië. In de afgelopen jaren zijn diverse bedrijven sterk geworden op hun eigen kennisgebied, maar echte samenwerkingen zijn tot op heden nog niet van de grond gekomen. Op verschillende locaties zoals Gebouw N op het High Tech Systems Park in Hengelo en in het ontwikkeling zijnde Perron038 zijn innovatieve bedrijven gevestigd. Deze initiatieven hebben echter een voornamelijk sectorale, lokale invalshoek of verzamelgebouw technische invalshoek. De IR Hub verbindt meerdere AR/VR faciliteiten met de faciliteiten van de eigen partners en zet deze gezamenlijk uit op Europees niveau. Volgens onderzoeksbureau Ecorys staat Nederland internationaal echter nog niet goed op de kaart met industrieel toegepaste AR/VR Technologie en wordt ons land alleen nog herkend voor VR Entertainment. Daar wil de Industrial Reality Hub de komende jaren verandering in brengen.

Presentatie bij Hannover Messe
De Hub presenteert zich in april op de Hannover Messe onder de vlag van Smart Industry en staat open voor het aansluiten van nieuwe partners. Daarna wordt in maart het landelijke launch event georganiseerd. Het project is ontwikkeld in kader van regionale economische ontwikkeling en invulling van de uitdaging voor een inclusieve en innovatieve samenleving, onder de slogan “Think East Netherlands”, passend bij de vlaggenschepen “Smart & Sustainable Industry”en “Concepts for a Healthy Life”.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Innovaties voor lasautomatisering

10-08 Zoals het softwarepakket VRPS, dat is genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards. Ook systemen…

Automatisering

Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

27-06 Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het…

Automatisering

Drie scenario’s voor gebruik smart glasses

30-05 Dynabook zet drie concrete toepassingen van AR en VR in combinatie met smart glasses…

Toeleveren

Bouw Advanced Manufacturing Center in Enschede gestart

26-04 Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT)…

Toeleveren

Teqnow begroet 1000ste deelnemer

19-01 Kaanen was samen met Rard Metz, programmamanager Smart Industry en Teqnow, op bezoek bij…

3D

Binder3D ontvangt Fieldlab-status

12-01 Aan het einde van de bijeenkomst, die geleid werd door Hans Praat, Business Developer…

Automatisering

TNO gaat praktisch aan de slag met Smart Industry

15-12 “Ondanks dat het Smart Industry gedachtengoed al jaren wordt gepromoot, staan de meeste maakbedrijven…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV