Laserlassen op de kaart gezet

0
532

Een themamiddag over lasserlassen, georganiseerd door FDP (Federatie Metaalplaat) in samenwerking met Trumpf en AWL-Techniek,  heeft meer dan 70 deelnemers getrokken. Volgens de organisatoren een signaal dat laserlassen een steeds belangrijkere rol speelt in het productieproces van zowel producteigenaren (OEM’s) als toeleveranciers.

Dit heeft alles te maken met de evolutie van het laserlassen in de afgelopen jaren. De technologie is volwassen geworden en de toepassingsgebieden zijn verruimd. Daarnaast worden ook steeds vaker in het ontwerpproces en de engineeringsfase de voordelen van laser onderkend.

Productontwerpen doorlichten
De middag bestond uit plenaire, inhoudelijke voordrachten waarbij onderwerpen als de huidige stand van laserlassen, de logistiek voor het laserlassen van high mix/low volume-productie en de ervaring van  Oreel Hallum, dat laserlassen toepast, aan bod kwamen. Daarnaast waren er praktische interactieve workshops. Hier konden deelnemers hun eigen productenontwerpen inbrengen om deze vervolgens technisch en economisch te laten doorlichten.

Robotopleidingen
Afsluitend was er een rondleiding door de fabriek van AWL, waar diverse toepassingen van laserlassen in de praktijk aanschouwd konden worden. Tevens was er de mogelijkheid om het Fieldlab Industrial Robotics, dat gehuisvest is in het pand van AWL, te bezoeken. Hier worden binnenkort de eerste robotopleidingen gestart om de robotprogrammeurs- en operators van de toekomst op te leiden. Daarnaast biedt het Fieldlab de mogelijkheid om testen uit te voeren om te kijken of een product geschikt is om te laserlassen.

www.fdp.nl
www.trumpf.com